Fëmijët prematurë. Çfarë mund të bëjmë që të parandalojmë një lindje të parakohshme?

Lindja e parakohshme është lindja që ndodh shumë shpejt, para javës së 37-të të shtatzënisë. Çdo vit 15 milionë foshnje në mbarë botën lindin para kohe. Foshnjat e lindura shumë herët mund të përballen me komplikime kërcënuese për jetën dhe të kenë probleme shëndetësore gjatë gjithë jetës.
Nuk dihet gjithmonë se çfarë e shkakton lindjen e parakohshme. Ndonjëherë lindja fillon vetë pa paralajmërim. Edhe nëse bëni gjithçka siç duhet gjatë shtatzënisë, prapë mund të lindni herët. Këtu janë disa gjëra që mund të bëni para dhe gjatë shtatzënisë për të ndihmuar në uljen e rrezikut për lindje të parakohshme:

• Programoni një kontroll para konceptimit me gjinekologun tuaj për t’u siguruar që trupi juaj është gati për shtatzëni. Arritni një peshë të shëndetshme para shtatzënisë. Dhe merrni trajtim për kushte mjekësore, si presioni i lartë i gjakut, diabeti, depresioni dhe problemet e tiroides.
• Prisni të paktën 18 muaj midis lindjes dhe shtatzënisë përsëri. Kontrollohuni te gjinekologu derisa të jeni gati për të mbetur shtatzënë përsëri.
• Hani ushqime të shëndetshme dhe bëni diçka aktive çdo ditë. Kjo mund t’ju ndihmojë të reduktoni stresin dhe t’ju ndihmojë të fitoni peshën e duhur gjatë shtatzënisë.
• Mos pini duhan, mos pini alkool ose përdorni droga të dëmshme. Tregojini gjinekologut tuaj për çdo ilaç që merrni, me ose pa recetë.
• Shkoni në të gjitha kontrollet tuaja të kujdesit para lindjes, edhe nëse ndiheni mirë. Kujdesi para lindjes ndihmon gjinekologun tuaj të sigurohet që ju dhe fëmija juaj të jeni të shëndetshëm.
• Mësoni shenjat dhe simptomat e lindjes së parakohshme dhe çfarë të bëni nëse keni qoftë edhe një. Kjo nuk do të zvogëlojë rrezikun e lindjes së parakohshme. Por mund t’ju japë kohë për të marrë trajtim shpejt dhe kjo mund t’ju ndihmojë të ndaloni lindjen tuaj.

Nuk ka asnjë shkak të vetëm të lindjes së parakohshme dhe asnjë zgjidhje të thjeshtë./natalmedia.com

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts