Çfarë mund të shkaktojë probleme të papritura tek të folurit e të rriturve?

Problemet e papritura të të folurit mund të shkaktohen nga stresi dhe lodhja, konsumimi i tepërt i alkoolit, goditja në tru, migrena, çrregullimet neurologjike ose medikamente të caktuara.

Kur papritmas humbni aftësinë për të komunikuar përmes fjalëve, sigurisht që mund të jetë një përvojë shqetësuese, e një nga arsyet e mësipërme mund të jetë fajtori.

Stresi dhe lodhja mund ta bëjnë të vështirë shprehjen e mendimeve tuaja me fjalë. Për më tepër, kur jeni të stresuar se çfarë të thoni ose jeni në ankth kur flisni me të tjerët ose grupe të mëdha, mund të ndodh lidhja e gjuhës e cila është një përvojë e zakonshme.

Fjetja e mjaftueshme do t’ju ndihmojë të mendoni dhe komunikoni qartë si dhe të punoni me një logoped të përkushtuar mund t’ju ndihmojë të punoni me ankthit tuaj shoqëror për të lehtësuar disa nga këto probleme të të folurit me të cilat mund të përballeni.

Konsumimi i tepërt i alkoolit ngadalëson komunikimin midis trurit dhe trupit tuaj. Pirja e tepërt e tij mund të çojë në një mori çështjesh, përfshirë të folurit e turbullt. Eshtë e rëndësishme të kërkoni ndihmë nëse jeni të shqetësuar për nivelet tuaja të konsumit të alkoolit.

Ndërprerja e oksigjenit mund të shkaktojë goditje në tru. Ajo shkakton dëmtim të të folurit, mpirje në njërën anë dhe rënie të njërës anë të fytyrës. Një goditje është tepër serioze dhe kërkon kujdes të menjëhershëm. Thirrni për ndihmë të shpejtë në shenjat e para të goditjes për të marrë ndihmë të menjëhershme dhe për të shmangur problemet e përhershme të të folurit të quajtur afazia.

Migrena gjithashtu mund të shkaktojë probleme në të folur, si dhe të shkaktojë probleme në të gjitha shqisat tuaja. Këto probleme të të folurit largohen pasi migrena ulet, por nëse përjetoni migrenë të shpeshtë, shihni një mjek në rast të ndonjë dëmtimi më të thellë neurologjik.

Çrregullimet neurologjike ndikojnë në trurin tuaj, palcën kurrizore dhe nervat, gjë që ndikon në aftësinë e trurit tuaj për t’u lidhur me trupin tuaj.Çrregullime të ndryshme neurologjike mund të shkaktojnë probleme në të folur për shkak të këtij shkëputjeje.

Disa ilaçe mund të shkaktojnë probleme në të folur për shkak të alergjive, përbërësve qetësues ose efekteve anësore të tilla si tharja e kordave tuaja vokale. Nëse kohët e fundit keni filluar të përdorni një medikament të ri dhe keni probleme me të folurit, flisni menjëherë me mjekun tuaj.

Rudina Hysiq Logopede./natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts