A ju pëlqejnë patatinat?

Patatinat që jemi mësuar t’u themi Chips, një grimësirë për miliona njerëz në të gjithë botën, është një nga ushqimet më të dëmshme në tregun e ushqimit.

Sidoqoftë, chips konsumohet nga qindra miliona njerëz, edhe pse është toksik. Shumë njerëz janë të bindur se chips bëhen vetëm nga patatet, por kjo nuk është e vërtetë. Në fazën e parë të prodhimit, përbërës të tillë si orizi, gruri, misri dhe flluskat e patateve përzihen për të formuar një brum i cili më pas formohet në kallëpe, pastaj skuqet në vaj të valë dhe thahet. Në fazën e fundit, chipsit i shtohen përforcues të aromës të cilët janë toksikë. Megjithëse të gjithë përbërësit për përzierjen nga të cilët bëhet chips janë të modifikuar gjenetikisht, sepse janë më të lirë dhe më të përballueshëm, një nga përbërësit më të rrezikshëm në chips nuk shtohet në procesin e prodhimit, por është një produkt anësor i përpunimit. Është një substancë e rrezikshme kancerogjene akrilamid, e cila shkakton tumore. Formimi i akrilamidit ndodh gjatë përgatitjes së ushqimit që është i ekspozuar ndaj trajtimit të nxehtësisë duke pjekur dhe skuqur, për këtë arsye ato janë veçanërisht të pranishme në patate të skuqura sepse pas pjekjes në temperaturë të lartë, ato thahen në një temperaturë të lartë.

Fakti është se ushqimi, i cili përpunohet në temperatura mbi 100 gradë, përmban këtë substancë kancerogjene. Nëse hani shpesh chips, ju do të keni pirë pesë litra vaj që patatet e skuqura thithin gjatë skuqjes brenda një viti. Një paketë me 35 gram patate chips përmban dy lugë e gjysmë vaj, dhe një paketë me 50 gram përmban tre lugë e gjysmë vaj.

A mund të themi ju bëftë mirë atëherë?/natalmedia.com/

 

“Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts