Si ti dalloni manipulatorët?

Manipuluesit vijnë në shumë forma:  partnerë, miq, anëtarë të familjes, bashkëpunëtorë.

Manipuluesit janë abuzues psikologjikë që mund të manipulojnë njerëzit. Janë simpatike nga jashtë dhe në sipërfaqe, por thellë janë shumë toksik.

Njerëzit manipulues janë gjithashtu të shkëlqyeshëm në fshehjen e qëllimeve të tyre të vërteta, prandaj është e rëndësishme të dini se si ju fusin në rrjetën e tyre të gënjeshtrave dhe manipulimeve.

Këtu do të përshkruajmë sjelljet tipike të psikopatëve dhe manipuluesve.

 

1. Ata nuk dëgjojnë.

A ndiheni ndonjëherë sikur personi tjetër nuk po ju dëgjon kur jeni duke biseduar?

A duken ata të pamend dhe tundin kokën ndërsa ju jeni duke biseduar me të?

Kjo mungesë interesi është shpesh një shenjë se keni të bëni me një person manipulues, sepse atij nuk i intereson çfarë kanë për të thënë të tjerët. Ata janë të mërzitur me bisedat kur nuk janë në qendër të vëmendjes.

Edhe kur ju bëjnë një pyetje personale – mos u mashtroni; ata e bëjnë këtë për të folur për veten e tyre pasi të keni mbaruar.

 

  1. Të bëjnë të ndihesh në faj dhe të shtrembërojnë fjalët.

Manipuluesit nuk mund të pranojnë që dikush t’i akuzojë për ndonjë gjë. Ata nuk janë kurrë problemi, por gjithmonë të tjerët. Nëse ata ndihen të trishtuar ose të frustruar, ata do t’ju vënë fajin, por nuk do të marrin kurrë përgjegjësi. Ju bëjnë të ndiheni në faj edhe pse nuk keni bërë asgjë të keqe, sikur t’i keni borxh diçka. Nëse thoni, “Nuk mund të zemërohesh për këtë, është marrëzi”, përgjigja e tyre do të jetë: “Oh, mirë, a mendon vërtet se jam budalla?” Ata do t’ju inkuadrojnë për të qenë subversiv, kështu që mbani në mend këtë – sepse mund të ndodh shumë herë.

 

  1. Dëshirat dhe nevojat e tyre janë gjithmonë të parat

“Hej, a doni të shikoni një film sonte?”

“Vishuni, le të shkojmë në kinema!”

A e ndjeni ndryshimin midis këtyre dy fjalive?

Dëshirat dhe prioritetet e manipulatorit janë të parat dhe nuk ka rëndësi nëse je i lodhur apo keni planifikuar ndonjë gjë tjetër.

 

  1. Ata duan të ndihen superiorë.

Për të fituar atë ndjenjë superioriteti, manipuluesit do të përpiqen t’ju poshtërojnë. Ata mund të thonë gjëra të liga dhe të lëndojnë ndjenjat tuaja duke qenë sarkastikë, duke ju kujtuar një situatë të pakëndshme që ju ka ndodhur, ose duke treguar gabimet dhe vendimet tuaja të këqija. Është e vërtetë, ne të gjithë i kemi ato, por ato ju kujtojnë për t’ju lënduar dhe për t’ju bërë të ndiheni të keq para njerëzve të tjerë, dhe nëse zemëroheni, ata do të thonë diçka të tillë si: “Unë po bëja shaka”.

 

  1. Ata janë profesionistë kur vjen puna për të gjetur gabime te njerëzit e tjerë

Njerëzit manipulues nuk kanë turp të kërkojnë favore sa herë që u pëlqen. Nëse i refuzoni sepse jeni të zënë, ata do t’ju kujtojnë menjëherë gjithçka që kanë bërë për ju dhe madje mund të shtojnë se është gabim që ata të mbështeten. Kjo është ajo që ndodh kur ju filloni të kërkoni falje sepse kjo është pikërisht ajo që ata donin.

 

  1. Shërbimet e tyre nuk janë kurrë falas

Ata ju ndihmojnë edhe kur nuk ua keni kërkuar. Ata përpiqen të jenë të sjellshëm, ndihmues dhe mbështetës, kështu që kur të kërkojnë një nder, nuk mund t’i refuzosh. Gjithashtu, ata lulëzojnë në ultimatume.

Le të themi se dëshironi t’i ndihmoni ata, por jeni duke punuar ose keni dhimbje koke. Përgjigja e tyre ndaj kësaj do të jetë: Unë isha aty për ty sa herë që kishe nevojë për mua, e megjithatë, nuk mund të bësh të njëjtën gjë për mua. Nëse do të ishe vërtet miku im, do të bëje atë që të kërkoj!

 

  1. Ata duan të luajnë viktimën dhe kurrë nuk kërkojnë falje

Njerëzit manipulues luajnë viktimën për të fshehur natyrën e tyre të vërtetë. Duke u shtirur si simpatikë, të dashur dhe naivë, ata fshehin toksicitetin e tyre sepse e dinë se do të humbasin epërsinë e tyre të shtrembëruar nëse të gjithë zbulojnë se janë të këqij dhe egoistë. Paradoksalisht, ata kurrë nuk kërkojnë falje sepse nuk mendojnë se kanë bërë ndonjë gjë të gabuar.

 

  1. Ata janë egoist dhe mendojnë se kanë gjithmonë të drejtë

Ata mendojnë se vetëm problemet e tyre kanë rëndësi dhe mund të flasin për veten e tyre me orë të tëra. Njerëzit manipulues mendojnë se meritojnë trajtim të veçantë dhe nëse nuk e marrin atë, do të zemërohen me ju.

 

Ja çfarë janë ata: kontrollues që qajnë si foshnja nëse gjërat nuk shkojnë sipas planit të tyre.

Rrallëherë e shihni veten e tyre të vërtetë, ndaj kini kujdes dhe mos hezitoni t’i largoni nga jeta juaj. Lojërat e tyre mendore vetëm sa do t’ju shterrojnë energjinë dhe lumturinë tuaj. /natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Related posts