Si ta menagjojmë frikën e fëmijëve nga errësira?

Sipas ekspertëve, kjo frikë është veçanërisht e theksuar kur fëmija lihet vetëm në errësirë ​​dhe është një nga ndjenjat më të fuqishme që përjetojnë fëmijët.

Nëse të vegjlit tuaj kanë frikë nga errësira, koha e gjumit mund të duket si një ankth i vërtetë. Mund të duket sikur tashmë keni provuar gjithçka për t’i bindur se përbindëshat nuk ekzistojnë, por ndonjëherë edhe gjëja më e vogël si një hije e frikshme ose një tingull nën krevat mund të ndezë imagjinatën e tyre.

“Nuk është e pazakontë që fëmijët, veçanërisht nga mosha tre deri në gjashtë vjeç, të kenë frikë nga errësira dhe të kenë ankthe. Domethënë, gjatë kësaj periudhe zgjerohen aftësitë e tyre njohëse dhe kështu rritet edhe imagjinata e tyre”.

 

Ju sjellim disa teknika për të menagjuar frikën e fëmijëve.

Gjëja më e rëndësishme është që fëmija të ndihet i sigurt para se të flejë .

Është e rëndësishme t’i siguroni fëmijët e vegjël, para se të shkojnë në shtrat, se janë të mbrojtur.

“Fuqizimi i fëmijëve për të mësuar se ata mund të kontrollojnë errësirën mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e frikës”.

Mund të jetë gjithashtu e frikshme nëse në dhomë ka objekte që shkaktojnë hije “drithëruese”.

“Eliminimi i çdo hije në dhomën e gjumit të një fëmije mund të jetë i dobishëm. Shpesh dritat e natës ose rrezet e dritës që vijnë nga jashtë dhomës së gjumit mund të bëjnë që objektet në dhomën e tyre të bëjnë hije.

Nëse një fëmijë zgjohet nga një ankth, mundohuni që ta ngushëlloni dhe ta bëni të ndihet i sigurt duke mos e pyetur se çfarë ëndrrë ishte, bindeni fëmijën tuaj se ëndrrat nuk janë reale – kjo është e rëndësishme. Por mos hyni në përmbajtjen e ëndrrës. Ideja është t’i qetësojmë.

Nëse ankthet janë një dukuri e shpeshtë për shkak të frikës nga errësira, ka disa teknika që mund t’i provoni përpara se të flini. “Nëse një fëmijë vazhdon të zgjohet natën, ju mund ta ndihmoni atë të ‘riprogramojë’ atë që po ndodh në imagjinatën e tij. Një mënyrë për ta bërë këtë është të flasim – ose të vizatoni – atë që ndodh në ankth ose në imagjinatën e tyre dhe t’u kërkoni atyre të gjejnë një fund.

Për shembull, ju mund t’i bëni ata të imagjinojnë se çfarë do të ndodhte nëse një superhero do të fluturonte brenda dhe do t’i kapte djemtë e këqij. Në këtë mënyrë, ju ndihmoni fëmijën tuaj të krijojë një histori të re që ka një fund pozitiv. Sa më shumë që flisni, aq më shumë e përforconi përfundimin e ri në mendjen e tyre, derisa përfundimisht ata fillojnë të ëndërrojnë ose imagjinojnë në një mënyrë tjetër”.

 

Shmangni imazhet shqetësuese

Fëmijët janë shumë vëzhgues dhe diçka që ata shohin gjatë ditës gjithashtu mund të ketë një ndikim të madh në gjumin e tyre dhe mënyrën se si ata e perceptojnë errësirën.

Imazhet mund të jenë të fuqishme dhe fëmijët reagojnë më intensivisht ndaj asaj që shohin sesa asaj që dëgjojnë. Pra, nëse fëmija juaj është i prirur për ankthe, sigurohuni që të mos i ekspozohen imazheve shqetësuese në lajme ose në një film ose në një program televiziv.

Nëse fëmija juaj ende ka frikë nga errësira ose ka ankthe të shpeshtan, kërkoni nga mjeku juaj një referim te një psikolog fëmijësh. Një psikolog mund të identifikojë problemin më që mund të jenë shkaku i ankthit. /natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

SHPËRNDAJE:

Related posts