Shtatë gjëra që fëmijët trashëgojnë vetëm nga nëna e tyre

Gjenet femërore kanë një ndikim të madh në këto raste!

Nga ADN-ja mitokondriale te kromozomet X dhe Y, gjenomi i njeriut është një mister për të cilët shkencëtarët ende janë në kërkime. Por një gjë është e sigurt, disa sjellje dhe tipare janë të lidhura me ndikimin e nënës.

 

Këtu janë 7 gjërat që fëmijët trashëgojnë vetëm nga nënat e tyre:

 

Nënat u kalojnë djemve të tyre tipare recesive të lidhura me X

Aty ku baballarët mund të kalojnë tipare të lidhura me Y tek djemtë e tyre, tiparet e lidhura me X përcaktohen nga materiali gjenetik në kromozomin X, të cilin vetëm nënat ua përcjellin djemve të tyre. Meqenëse djemtë kanë vetëm një kromozom X, të gjitha tiparet e lidhura me X mund t’i atribuohen ndikimit të nënës. Çrregullimet e lidhura me X mund të përfshijnë:

-Daltonizmi kuq-jeshile – pamundësia për të dalluar jeshile nga e kuqja – një tipar recesiv i lidhur me X. Kjo do të thotë se nëse një nënë ka ADN recesive të lidhur me X, kjo veçori do të shfaqet tek djali i saj.

-Hemofilia A – Kjo gjendje gjenetike bën që gjaku të mpikset në mënyrë jo të duhur. Personat e diagnostikuar me hemofili mund të mavijojnë lehtë dhe mund të vuajnë nga gjakderdhje të bollshme edhe nga prerje të vogla. Ashtu si verbëria e ngjyrave kuq-jeshile, hemofilia A është një tipar X-recesiv.

 

Shenjat e plakjes

Në mënyrë të veçantë, mitokondritë e nënës kontribuojnë në proceset e plakjes. Mitokondritë janë një pjesë e vogël por e fuqishme e qelizës. Ato janë përgjegjës për frymëmarrjen qelizore dhe proceset e prodhimit të energjisë. Dhe, ADN-ja mitokondriale trashëgohet nga nëna.

Ndryshe nga tiparet e lidhura me X, si djemtë ashtu edhe vajzat marrin mitokondritë dhe tiparet gjenetike përkatëse nga nëna.

Mitokondritë kanë një ndikim të rëndësishëm në procesin e plakjes, ndër të tjera. ADN-ja jonë mitokondriale dëmtohet nga:

– Radikalet e lira nga rrezet UV të diellit

-Toksina si tymi i cigares

– Ndotja

 

Këta faktorë ndryshojnë ADN-në mitokondriale dhe ndikojnë në mënyrën se si ne plakemi. Por nuk ka vetëm ekspozim personal dhe faktorë mjedisorë. Sipas studiuesve nga Instituti Karolinka dhe Instituti Max Planck për Biologjinë dhe Plakjen, fëmija juaj – djalë apo vajzë – do të trashëgojë ADN-në e nënës, duke përfshirë sëmundjen ose mosfunksionimin mitokondrial. Dr. Nils-Goran Larsona, profesor në Institutin Karolinska dhe hulumtues kryesor në Institutin Max Planck për Biologjinë e Plakjes, thekson: “Kërkimet kanë treguar se ADN-ja mitokondriale e nënave tona duket se ndikon në plakjen tonë. Nëse trashëgojmë ADN-në mitokondriale me mutacione nga nëna jonë, ne plakemi më shpejt”.

 

Inteligjenca: e lidhur me X dhe mitokondriale

Edhe pse nuk ka asnjë “gjen të vetëm inteligjence”, një nga faktorët që kontribuon në intelektin e fëmijës suaj vjen nga ADN-ja e nënës. Gjithnjë e më shumë po bëhen kërkime që tregojnë rolin e nënës në inteligjencën e fëmijëve të saj – besohet se përveç rolit të saj në mësimin, shfaqjen e detyrave dhe zhvillimin e fëmijëve, ka edhe ndikimin e gjenetikës.

Truri është plot me ADN mitokondriale. Truri është një organ shumë kompleks, ndoshta më shumë se çdo pjesë tjetër e trupit. Indet që kërkojnë më shumë energji, duke përfshirë trurin, kanë një densitet më të lartë të mitokondrive. Përsëri, kjo ADN mitokondriale vjen ekskluzivisht nga nëna, që do të thotë se ato gjene të trurit janë kryesisht të nënës.

Inteligjenca transmetohet nëpërmjet kromozomit X – kromozomi X luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e korteksit cerebral, rajoni i trurit i dedikuar për funksionet social-kognitive. Meqenëse nëna ka dy kromozome X dhe babi vetëm një, më shumë gjene intelektuale të kromozomeve X vijnë nga nëna.

Sa për vajzën, ajo do të falënderojë mamin dhe babin për trurin e saj, sepse merr një X nga secili prind – por ndoshta, falë kontributit mitokondrial të mamasë, mamaja merr pak më shumë merita për zgjuarsinë e vajzës së saj të vogël.

 

Shëndeti mendor dhe çrregullimet

Nuk janë vetëm tiparet fizike dhe të sjelljes që trashëgohen, por edhe karakteristikat mendore dhe emocionale. Ndërsa rrethanat mjedisore luajnë një rol në zhvillimin e çrregullimeve të humorit, gjendjeve dhe sëmundjeve, ato veprojnë në përputhje me predispozitat gjenetike – jo gjithmonë ekskluzivisht nga nëna, por hulumtimet sugjerojnë se kjo është më e zakonshme sesa mendohej më parë. Një studim i vitit 2016 gjeti një lidhje midis depresionit tek nënat dhe vajzat e tyre në një analizë të 35 familjeve. Por nëse kjo lidhje është për shkak të shkaqeve gjenetike, prenatale apo pas lindjes, mbetet e panjohur.

Depresioni nuk është i vetmi kusht që mund të shfaqet përmes gjenetikës. Një studim tjetër gjeti korrelacione të ngjashme midis nënave me nivele të ulëta të serotoninës dhe incidencës së ADHD në pasardhësit e tyre. Serotonina është një hormon kyç që ndihmon në rregullimin dhe stabilizimin e humorit tonë.

Është interesante se studimet e mëparshme kanë sugjeruar se niveli i ulët i serotoninës rezulton nga një mutacion që ndërhyn në transmetimin e tij. Por vetëm fëmijët kanë nëna me këtë mutacion, të cilat kanë pothuajse dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë ADHD sesa baballarët e tyre. Shkaqet e çrregullimeve mendore janë komplekse dhe ende të pa kuptuara plotësisht. Por, duke pasur parasysh kuptimin shkencor të trashëgimisë gjenetike, disbalancave kimike dhe dinamikës familjare, gjendja mendore e nënës ka një ndikim të rëndësishëm në gjendjen mendore të fëmijëve të tyre.

 

Gjumi

Modelet e gjumit, sjelljet madje edhe çrregullimet e gjumit kanë më shumë gjasa të kalojnë nga nëna sesa nga babai. Kjo përfshin pagjumësinë dhe ciklet gjumë-zgjim. Një studim i mjekësisë së gjumit pohon që fëmijët trashëgojnë modelet e tyre të gjumit nga nënat e tyre. Studimi tregoi një korrelacion të qartë midis pagjumësisë së nënës dhe disa treguesve të gjumit të fëmijës, duke përfshirë:

– Sa kohë ka fjetur fëmija?

-Sa kohë është shpenzuar në çdo fazë të gjumit

-Sa shpejt (ose ngadalë) e zuri gjumi fëmijën

-Në sa orë u zgjua fëmija

 

Shkencëtarët janë ende duke studiuar të zbulojnë nëse këto tipare janë për shkak të gjenetikës autosomale, mitokondriale ose të lidhur me seksin, por ky është sigurisht hapi tjetër për këtë hulumtim. Kur bëhet fjalë për sjelljen e gjumit, lidhja gjenetike është vetëm një pjesë e ndikimit. Faktorë të tillë si ambienti i gjumit, shëndeti dhe niveli i zhvillimit të fëmijës ndikojnë në sjelljen e fëmijës gjatë gjumit.

 

Metabolizmi

Mbajtja e një peshe të shëndetshme ka shumë më tepër të bëjë me një mënyrë jetese të shëndetshme sesa me gjenetikën, por kjo nuk do të thotë se gjenet e nënës nuk do të ndikojnë në metabolizmin e fëmijëve.

Në kundërshtim me besimin popullor, yndyra është një burim thelbësor energjie për mirëmbajtjen e trupit tonë. Yndyra kafe, në veçanti, është përgjegjëse për rregullimin e temperaturës së trupit në një mjedis të ftohtë dhe metabolizmin e energjisë.

Kjo është në kontrast me qelizat e bardha të yndyrës, të cilat rriten në madhësi kur sigurohen me energji të tepërt (kalori). Studiuesit kanë zbuluar se indi dhjamor kafe mund të synohet në luftën kundër obezitetit. Jo vetëm kaq, por ata zbuluan gjithashtu se nënat mbajnë një gjen që lejon yndyrën kafe të luftojë yndyrën e bardhë, e cila i atribuohet gjeneve të babait.

Kjo do të thotë që qelizat e yndyrës kafe të nënës ndihmojnë në rritjen e metabolizmit të fëmijëve të tyre dhe mbrojnë kundër obezitetit dhe komplikimeve të tjera shëndetësore që lidhen me indin dhjamor. Të gjithë lindin me rezerva të yndyrës kafe dhe të bardhë për të ruajtur energjinë. Zhvillimi i qelizave yndyrore kafe i atribuohet nënës, dhe megjithëse madhësia dhe forma e trupit tonë nuk janë të trashëguara në mënyrë të ngurtë, ato janë të lidhura me gjenetikën e prindërve. Pavarësisht, ushqimi i shëndetshëm dhe mbajtja e një stili jetese aktive është ajo që i mban qelizat e yndyrës kafe të përdorin energji në vend që qelizat e bardha të yndyrës ta ruajnë atë.

 

Gjatësia trupore

Nëse një nënë është e gjatë, kjo nuk do të thotë automatikisht se edhe fëmijët e saj do të jenë të gjatë. Por gjenet e saj sigurisht luajnë një rol kur konkurrojnë me gjenet e babait.

Në fakt, të paktën 700 variacione gjenetike ndikojnë në gjatësinë e fëmijës suaj. Por shkencëtarët kanë zbuluar se babai është përgjegjës për pjesën më të madhe të rritjes falë një faktori rritjeje të njohur si proteina IGF.

Proteinat IGF janë veçanërisht të pranishme në gjenet e babait. Nga ana tjetër, gjenet e nënës kanë një frenues të proteinës IGF të quajtur IGF2R. Kjo do të thotë që gjenet e mamasë po përpiqen të kapërcejnë gjenet e faktorit të rritjes së babait. Shkencëtarët janë përpjekur të kuptojnë pse gjenet e babait nxisin rritjen dhe përpjekjet e nënës për të penguar rritjen. Një teori shpjegon se kjo mund të ketë të bëjë me avantazhet evolucionare të të pasurit një fëmijë të gjatë (ose jo aq të gjatë) për secilin prind.

Programimi evolucionar i babait dëshiron që fëmijët e tij të rriten të mëdhenj dhe të fortë, në mënyrë që të mbijetojnë dhe të plotësojnë grupin e gjeneve me gjenet e tij, duke përmbushur kështu imperativin e tij biologjik për t’ua përcjellë ADN-së së tij brezave të ardhshëm.

Programimi evolucionar i mamit do që ajo t’i mbijetojë shtatzënisë dhe lindjes! Shtatzënia mund të prekë gratë, veçanërisht kur bëhet fjalë për shëndetin dhe ushqimin në fillim të evolucionit njerëzor. Kështu, gjenet e nënës shtypin rritjen e fëmijës në mitër për të ndihmuar në menaxhimin e përdorimit të foshnjës të burimeve të tij ushqyese në mënyrë që të dy të mund të përparojnë.

Faktori i rritjes së proteinës IGF të babait do ta inkurajojë fëmijën e tij të rritet. Frenuesi i proteinës IGF2R i mamit do të përpiqet të ndryshojë disa nga këta faktorë të rritjes. Por këto janë vetëm dy gjene nga qindra që ndikojnë në përcaktimin e gjatësisë së fëmijës suaj. /natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts