Sa zgjat lindja dhe çfarë ndikon në rrjedhjën normale të lindjes?

Askush nuk mund të parashikojë se sa do të zgjasë lindja juaj sepse varet nga shumë faktorë. Çdo lindje është unike dhe e veçantë, por fazat që kalon janë të njëjta. Ne do t’ju prezantojmë se si duket lindja, në cilat faza kalon dhe sa mund të zgjasë secila faze.

Nëse kjo është lindja juaj e parë, faza aktive e lindjes mund të zgjasë rreth tetë orë. Kjo është ajo që është e zakonshme, por lindja juaj mund të zgjasë më pak ose më shumë se kaq. Ndoshta nuk do të zgjasë më shumë se 18 orë. Faza e parë e lindjes zgjat nga 6 deri në 12 orë, dhe mesatarisht rreth 7 orë. Kur qafa e mitrës të jetë plotësisht e hapur, e zgjeruar me 10 cm, do të ketë një fazë tensioni që do të zgjasë shumë më shkurt. Mund të ndodhë që tensioni të zgjasë një ose dy orë para lindjes së foshnjës.

Nëse tashmë keni lindur, lindja ndoshta do të shkojë më shpejt dhe do të zgjasë më pak. Faza aktive në gratë multipare zakonisht zgjat rreth pesë orë dhe jo më shumë se 12 orë. Faza e tensionit mund të zgjasë deri në një orë, por më shpesh fëmija lind brenda pesë deri në 10 minuta nga momenti i shfaqjes së tensionit të parë.

 

Cilët faktorë ndikojnë në kohëzgjatjen e lindjes?

Përveç faktit nëse kjo është lindja juaj e parë apo ju tashmë keni përvojë lindjeje pas vetes, faktorë të tjerë mund të ndikojnë se sa do të zgjasë lindja. P.sh.

 • Sa të forta janë kontraktimet
 • A hapet lehtë qafa e mitrës?
 • Në cilën javë filloi lindja? Lindjet e parakohshme shpesh zgjasin më shkurt
 • Një epidural mund të zgjasë lindjen
 • Sa aktivisht merrni pjesë në lindjen e fëmijëve?
 • Një pozicion i drejtë mund të përshpejtojë lindjen
 • Pozicioni i foshnjës.
 • Nëse foshnja është fillimisht me kokë, me fytyrën e kthyer nga shpina, lindja do të jetë më e shkurtër
 • Sa e relaksuar jeni.
 • Nëse qëndroni sa më të relaksuar, lindja mund të jetë më e shpejtë.

 

Kur fillon vërtet lindja?

Mjekët dhe mamitë në maternitet duan të thonë se lindja kërkon më pak kohë nëse vini në maternitet sa më vonë që të jetë e mundur.  Ju mund ta ndjeni tkurrjen e parë shumë kohë përpara se të fillojë lindja. Kontraksionet e rreme përgatitore mund t’ju mashtrojnë. Gjithashtu, shfaqja e kontraktimeve të para reale nuk është shenjë se duhet të shkoni menjëherë në maternitet. Koha do të kalojë më shpejt, do të jeni më të relaksuar dhe lindja do të jetë më e bukur nëse pjesën më të madhe të fazës së parë të lindjes e kaloni në shtëpi.

 

Ndoshta një mike do t’ju tregojë se lindja e saj zgjati tre ditë. Por varet se për cilën fazë të lindjes e kemi fjalën. Ndonjëherë kontraktimet e buta zgjasin për një kohë shumë të gjatë dhe në fakt thjesht ju çojnë në lindje.

Lindja mund të fillojë me fillimin e kontraktimeve por edhe shpë rthimin e ujorit dhe në shumicën e rasteve kontraktimet ndodhin brenda dy orëve.

Shenjat e sigurta se lindja ka filluar:

 • Kontraksione të njëtrajtshme ritmike (që ndodhin në intervale të barabarta)
 • Shpërthimi i një Ujori
 • Rënia e një tape me mukozë me gjak
 • Në cilat faza kalon lindja?
 • Lindja e fëmijës kalon në katër faza ose katër faza të lindjes.

 

Lindja e fëmijëve është gjithashtu një fazë kontraktimesh

Kontraksionet mund të shfaqen në forma të ndryshme dhe nuk duhet të jenë menjëherë të forta, madje mund të kalojnë pa u vënë re. Gjatë kohëzgjatjes së tkurrjes, qafa e mitrës ngadalë zbutet dhe zgjerohet, dhe foshnja zbret në kanalin e lindjes. Kjo fazë zgjat nga 6 deri në 12 orë, mesatarisht 7 orë për grate që  kanë lindjen e parë  dhe rreth 5 orë për gratë që  kanë  më  shumë  se një  lindje. Shumica e grave me qafën e mitrës të zgjeruar 5 cm mund të funksionojnë pa pengesë, të lajnë flokët, të bëjnë dush, madje të shkojnë në dyqan. Megjithatë, këshillohet që të mos shpenzoni energji dhe të kurseni forcë për atë që vijon.

 

Periudha II e lindjes është faza e tensionit

Fazën e tensionit mund ta dalloni nga fakti se kontraktimet janë jashtëzakonisht të forta dhe intensive, ato ndodhin çdo dy minuta dhe bashkë me to shfaqet edhe tensioni. Në fazën e tensionit, bashkëpunimi me maminë ka një rëndësi të madhe që foshnja të mos dalë shumë shpejt dhe të mos çahet spontanisht kanali i lindjes. Nëse mamia vëren se mund të ketë këputje, do të kryejë një epiziotomi, një metodë kirurgjikale për të mbrojtur perineumin, pra pjesën e indit midis vaginës dhe hapjes anale, nga këputja e pakontrolluar. Kjo fazë mund të zgjasë vetëm disa minuta ose një orë deri në dy orë.

 

Periudha III e lindjes është faza e largimit të placentës

Pas lindjes së foshnjës, kordoni i kërthizës pritet dhe qelizat staminale mblidhen nga kordoni i kërthizës së foshnjës, largohet placenta. Me pak ndihmë nga mamia, placenta largohet krejtësisht pa dhimbje dhe në vetëm pak minuta. Pastaj mamia kontrollon nëse placenta është plot, nëse mungon një pjesë, është e nevojshme të kryhet një rishikim i mitrës për të hequr pjesën e mbetur të placentës. Kjo ndërmarrje kryhet nga mjeku me dorë ose me kateter. Preferohet që rishikimi të bëhet nën anestezi të përgjithshme.

 

Periudha e lindjes IV është faza e vëzhgimit të nënës dhe foshnjës

Në këtë fazë, ju tashmë keni lindur. Pastaj koha ndalon dhe bëhet e parëndësishme se sa zgjati lindja dhe si dukej. Një gjë është e sigurt, se lindja e foshnjës tuaj ia vlente çdo përpjekje dhe çdo tkurrje.

Ndërsa jeni duke u përqafuar dhe duke u lidhur me fëmijën tuaj, mjeku dhe mamia do të monitorojnë gjendjen tuaj dhe të foshnjës. Do të qëndroni pak në sallë përpara se të transferoheni në repartin ku do të qëndroni deri sa të dilni nga materniteti. Nëse materniteti e praktikon këtë, këshillohet që të provoni ushqyerjen e parë ndërsa jeni ende në dhomë gjatë fazës së katërt të lindjes. Një foshnje lind me instinktin për të thithur dhe nëse e vendosni në gji do të shihni se ai zvarritet drejt gjirit tuaj dhe përpiqet të kapë thithin me gojë. Lindja e fëmijës është ndarja e parë nga foshnja dhe ushqyerja me gji është një vazhdim i natyrshëm i lidhjes fizike me foshnjën.

 

Harrojeni kohën – kushtojuni vetes, trupit dhe fëmijës suaj

Pavarësisht se sa zgjat lindja, ajo ka fundin e saj. Lindja rrallë zgjat më shumë se një ditë, dhe fëmija vjen tek ju dhe qëndron me ju përgjithmonë. Me çdo tkurrje, ju jeni më afër momentit më të lumtur të jetës suaj. Pra, lëreni trupin tuaj të punojë për ju. Mundohuni të qëndroni të qetë dhe të relaksuar. Nëse qëndroni më gjatë në shtëpi, dushi dhe banja mund të ndihmojnë në lehtësimin e kontraktimeve.

Ju urojmë fat të mbarë në lindjen tuaj! /natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts