8 ekzaminime parandaluese që duhet t’i bëjë çdo grua

Kontrollet parandaluese shëndetësore janë diçka që shumë njerëz harrojnë ta bëjnë dhe ato janë me rëndësi jetësore. Ashtu si në programin tuaj keni planifikuar udhëtime për në parukier, në kinema, ashtu edhe ju duhet të planifikoni një kontroll tek mjek juaj.

 

Kontrolli i kolesterolit

Kolesteroli i lartë mund të jetë trashëgues, kështu që nëse ka një histori familjare, jeni të kujdeshëm. Kolesteroli i lartë rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, sulmit në zemër dhe goditjeve në tru. Faktorët e rrezikut janë pirja e duhanit dhe pesha e tepërt, por gjithashtu shumë njerëz që janë të dobë t në pesh kanë kolesteron të ngritur, kështu që është mos e neglizhoni një  testim.

Nëse keni simptoma të sëmundjeve celiake, si intoleranca ndaj glutenit, lodhja, humbja e peshës ose sindroma e zorrëve të irritueshme, njoftone mjekun tuaj. Nëse dikush në familje ka probleme me zorrët, kërko një analizë edhe nëse nuk ke simptoma. Në Mbretërinë e Bashkuar, nga 100 njerëz me simptoma të irritueshme të zorrëve, 24 për qind e tyre u diagnostikuan me këtë sëmundje.

 

Ekzaminimet e qafës së mitrës

Ekzaminimi i qafës së mitrës zbulon ndryshime në qelizat e qafës së mitrës, të cilat nëse nuk kurohen mund të përparojnë në kancerin e qafës së mitrës. “Zbulimi i hershëm parandalon zhvillimin e rreth 75% të tumoreve të qafës së mitrës”.

“Gratë midis moshave 25 dhe 49 vjeç duhet të testohen një herë në tre vjet. Gratë nën moshën 25 vjeç, të cilat kanë marrëdhënie seksuale të dhimbshme ose gjakderdhje pas seksit duhet t’i tregojnë gjinekologut të tyre këtë problem. Koha më e mirë për të vizituar një gjinekolog është mesi i ciklit menstrual.

 

Pamje e përgjithshme e urithit

Zbulimi i hershëm mund të parandalojë melanomën. Vetëshqyrtimi duhet bërë çdo tre muaj.

 

Test për diabetin

Nëse keni simptoma që përfshijnë urinimin e shpeshtë dhe ndjenjën e etjes, humbjen e peshës pa arsye dhe lodhjen, kërkojini GP-së t’ju bëjë një test urine. Diabeti mund të zhvillohet në çdo kohë të jetës, por diabeti shoqërohet me simptoma të theksuara.

 

Test për sëmundjet seksualisht të transmetueshme

Gratë seksualisht aktive duhet të testohen për STD sepse shumë prej tyre nuk kanë simptoma të theksuara. Nëse vëreni shkarkime të pazakonta, parehati, presion abdominal ose simptoma si gripi ose ethe që nuk zhduken, vizitone mjekun tuaj.

 

Kontrolli i tensionit të gjakut

Nuk është kurrë herët për të kontrolluar tensionin e lartë të gjakut. Sidomos, mbipesha, historia familjare ose në se konsumoni alkoolin. /natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts