Për të mësuar nuk është kurrë vonë

A e dinit?

Mark Cato, një senator romak, mësoi greqisht në moshën 80-vjeçare.

Sokrati mësoi të luante shumë instrumente muzikore vetëm në moshën 70-vjeçare dhe arriti ta zotëronte këtë art në përsosmëri.

Michelangelo krijoi pikturat e tij më të rëndësishme në moshën 80-vjeçare.

Në moshën 80-vjeçare, Gëte mbaroi Faustin e tij.

Historiani gjerman Leopold Ranke përfundoi “Historinë Botërore” në moshën 91-vjeçare.

Isak Njutoni, në moshën 85-vjeçare, u angazhua në kërkime shkencore.

Leo Tolstoi, në moshën 82-vjeçare, fitoi në fushë me një kosë, në mënyrë që kositësit e rinj të mos e ndiqnin. Autori mjekërthinjur i “Luftës dhe Paqes” në këto vite ka bërë patinazh, ka hipur në biçikletë, ka hipur në kalë dhe ka qëlluar nga arma, duke u ulur (në njërën këmbë) duke përsëritur më shumë se 40 herë.

Shtetasi, kompozitori dhe dirigjenti amerikan Igor Stravinsky punoi deri në moshën 88-vjeçare.

Poeti Beranger punoi deri në moshën 77-vjeçare.

Leo Tolstoy – deri në 82, Victor Hugo – deri në 83; akademiku Ivan Pavlov – deri në 87 vjeç, dramaturgu i lashtë grek Sofokliu – deri në 90 vjet

Filozofët Diogjeni dhe Demokriti, artistët Titian dhe Mikelanxhelo shfaqën veprimtari krijuese, duke kaluar kufirin e vitit të tetëdhjetë. Bernard Shaë punoi deri në moshën 94-vjeçare.

Nga rruga, jo shumë kohë më parë, shkencëtarët amerikanë së bashku me kolegët e tyre evropianë njoftuan për një zbulim të bujshëm: nuk është e vërtetë që truri i njeriut zhvillohet vetëm në 25-30 vjet, siç mendohej më pare. Për më tepër, nëse një person vazhdon të angazhohet në aktivitet mendore, atëherë plakja e trurit është pothuajse inekzistente!

Për çfarë është e gjithë kjo?

Vetëm një gjë: nuk ka sëmundje “pleqëri”, ka vetëm qëndrime psikologjike jokorrekte. /natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Related posts