Paraliza celebrale- 11 gjëra që duhet të dini për të

Paraliza cerebrale (CP) është një grup çrregullimesh që ndikojnë në aftësinë e një personi për të lëvizur dhe për të mbajtur ekuilibrin dhe qëndrimin. CP është paaftësia motorike më e zakonshme në fëmijëri. Cerebrale do të thotë të kesh të bëjë me trurin. Paraliza do të thotë dobësi ose probleme me përdorimin e muskujve. CP shkaktohet nga zhvillimi jonormal i trurit ose dëmtimi i trurit në zhvillim që ndikon në aftësinë e një personi për të kontrolluar muskujt e tij ose të saj.

 1. Paraliza cerebrale (CP) është paaftësia motorike më e zakonshme në fëmijëri dhe fëmijët me CP dhe familjet e tyre kanë nevojë për mbështetje.
 2. Paraliza cerebrale (CP) është një grup çrregullimesh që ndikojnë në aftësinë e një personi për të lëvizur dhe për të mbajtur ekuilibrin dhe qëndrimin.
 3. CP është paaftësia motorike më e zakonshme e fëmijërisë. Rreth 1 në 345 fëmijë është identifikuar me CP sipas vlerësimeve nga Rrjeti i Monitorimit të Autizmit dhe Paaftësive Zhvillimore (ADDM) të CDC.
 4. CP është më e zakonshme tek djemtë sesa tek vajzat dhe më e zakonshme tek fëmijët me ngjyrë sesa tek fëmijët e bardhë.
 5. Shumica (rreth 75%-85%) e fëmijëve me CP kanë CP spastike. Kjo do të thotë se muskujt e tyre janë të ngurtë dhe si rezultat, lëvizjet e tyre mund të jenë të vështira. Mbi gjysma (rreth 50%-60%) e fëmijëve me CP mund të ecin në mënyrë të pavarur. Rreth 1 në 10 fëmijë të identifikuar me CP ecin duke përdorur një pajisje lëvizëse të dorës.
 6. Shumë fëmijë me CP kanë një ose më shumë kushte ose sëmundje shtesë së bashku me CP-në e tyre, të njohura si gjendje që ndodhin bashkë. Për shembull, rreth 4 në 10 fëmijë me CP gjithashtu kanë epilepsi dhe rreth 1 në 10 kanë çrregullime të spektrit të autizmit.
 7. Shumica e CP lidhet me dëmtimin e trurit që ka ndodhur para ose gjatë lindjes dhe quhet CP kongjenitale. Faktorët e mëposhtëm mund të rrisin rrezikun për CP kongjenitale:
 • Të lindur shumë të vegjël
 • Të lindur shumë herët
 • Të lindësh një lindje binjake ose të tjera të shumëfishta
 • Të qenit ngjizur nga fekondimi in vitro ose ikonë e jashtme e teknologjisë tjetër të asistuar të riprodhimit
 • Të jesh një nënë që ka pasur një infeksion gjatë shtatzënisë
 • Të kesh kernikterus (një lloj dëmtimi i trurit që mund të ndodhë kur verdhëza e rëndë e të porsalindurit nuk trajtohet

 1. Një përqindje e vogël e CP shkaktohet nga dëmtimi i trurit që ndodh më shumë se 28 ditë pas lindjes. Kjo quhet CP e fituar. Faktorët e mëposhtëm mund të rrisin rrezikun për CP të fituar:
 • Të kesh një infeksion të trurit, siç është meningjiti
 • Nga ndonjë dëmtim i rëndë në kokë
 1. Shkaku specifik i CP në shumicën e fëmijëve është i panjohur.
 2. CP zakonisht diagnostikohet gjatë vitit të parë ose të dytë pas lindjes. Nëse simptomat e një fëmije janë të lehta, ndonjëherë është e vështirë të bëhet një diagnozë derisa fëmija të jetë disa vjet më i vjetër.
 3. Me shërbimet dhe mbështetjen e duhur, fëmijët dhe të rriturit me CP mund të qëndrojnë mirë, aktivë dhe pjesë e komunitetit.

Shenjat e hershme të CP

Nga lindja deri në moshën 5 vjeç, një fëmijë duhet të arrijë objektivat e lëvizjes – të njohura edhe si momente historike – të tilla si rrokullisja, ulja, qëndrimi në këmbë dhe ecja. Një vonesë në arritjen e këtyre pikave të lëvizjes mund të jetë një shenjë e CP. Është e rëndësishme të theksohet se disa fëmijë pa CP gjithashtu mund të kenë disa nga këto shenja. Më poshtë janë disa shenja të tjera të CP të mundshme.

 

Në një fëmijë 3 deri në 6 muajsh:

 • Koka bie mbrapa kur merret ndërsa është shtrirë në shpinë
 • Ndihet i ngurtë
 • Ndihet i flokshëm
 • Duket se shtrihet tej mase kurrizin dhe qafën kur shtrihet në krahët e dikujt
 • Këmbët bëhen të ngurtësuara dhe kryq ose gërshërë kur merren

 

Në një fëmijë më të vjetër se 6 muajsh:

 • Nuk rrotullohet në asnjë drejtim
 • Nuk mund të bashkojë duart
 • Ka vështirësi në sjelljen e duarve në gojë
 • Zgjat dorën vetëm me njërën dorë ndërsa tjetrën e mban grusht

 

Në një fëmijë më të vjetër se 10 muajsh:

 • Zvarritet në mënyrë anash, duke shtyrë me njërën dorë dhe këmbën ndërsa tërheq zvarrë dorën dhe këmbën e kundërt
 • Rrihet rreth të pasmeve ose kërcen në gjunjë, por nuk zvarritet me të katër këmbët./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts