Mësoni si të mbroheni nga infeksionet vaginale dhe kanceri cervikal!

Të gjitha gratë duhet të kujdesen për shëndetin e tyre vaginal. Një vaginë e shëndetshme është natyrale acidike dhe është e pasur me baktere të dobishme që ndihmojnë në mbrojtjen kundër infeksioneve dhe mbajtjen e niveleve normale të pH-së. Një vaginë e shëndetshme sekreton lëngje me të cilat pastrohet. Çdo çekuilibrim mund të shkaktojë irritim vaginal dhe infeksione.

 

Mbroni ekuilibrin vaginal pa u shpëlarë me ujë

Rinsimi mund të prishë pH-në e vaginës dhe të zvogëlojë aciditetin e saj i cili hap mundësi për infeksione bakteriale. Aciditeti i balancuar i vaginës është nga 3.8 deri në 4.5 pH. Nëse vagina ka një erë të fortë ose të pakëndshme kontaktoni mjekun tuaj. Rinsing vetëm do të maskojë erën, dhe nuk do të eliminojë shkakun. Mos përdorni sapunë të fuqishëm ose produkte higjienike, pasi mund të prishni nivelet e pH-së.

 

Ushqimi i shëndetshëm për një vaginë të shëndetshme

Një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar është çelësi për shëndetin vaginal dhe riprodhues. Disa ushqime mund të jenë të efektshme në trajtimin e problemeve shëndetësore vaginale. Lëngu i boronicës dhe kosi mund të parandalojnë infeksionet fungale dhe ndihmojnë në trajtimin e tyre. Nëse keni probleme me thatësinë vaginale, kërkoni këshilla mjekësore të cilat do t’ju këshillojnë se cilat ushqime mund të lubrifikojnë vaginën në mënyrë natyrale.

 

Seksi i sigurt mbron nga bakteret dhe sëmundjet e tjera

Përdorimi i prezervativëve gjatë seksit mbron nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme të tilla si HIV, herpes gjenital, sifilis, gonorrea, ëarts gjenitale dhe chlamydia. Për disa nga këto sëmundje, si HIV-i dhe herpesi gjenital, nuk ka shërim. Papillomavirus njeriut shkakton ndrysje gjenitale dhe gjithashtu mund të shkaktojë kancer dhe sëmundje të tjera

Bëj një ekzaminim parandalues tek gjinekologu juaj

Ekzaminimi i rregullt gjinekologjik është kyç për ruajtjen e shëndetit vaginal. Çdo grua duhet të ketë ekzaminimin e saj të parë gjinekologjik jo më vonë se mosha 21 ose brenda 3 viteve të jetës seksualisht aktive. Gjinekologët mund të diagnostikojnë sëmundjet dhe çrregullimet që mund të dëmtojnë vaginën ose sistemin riprodhues. Me ndihmën e pap testit, gjinekologu mund të zbulojë ndryshimet në qelizat e vaginës që mund të tregojnë praninë e kancerit.

 

Trajtimi në kohën e duhur i infeksioneve

Tre llojet më të zakonshme të infeksioneve vaginale janë: infeksioni fungal, vaginoza bakteriale dhe trichomoniasis. Infeksionet fungale shkaktohen nga disa lloje kërpudhash, ndërsa vaginoza bakteriale shkaktohet nga bakteret që rriten brenda vaginës. Trichomoniasis barten nëpërmjet aktiviteteve seksuale, dhe trajtimi i papërshtatshëm mund të çojë në probleme të pakëndshme, të dhimbshme dhe të rënda të shëndetit riprodhues.

Këto janë shkaqet më të zakonshme të infeksionit fungal te gratë!

 

Përdorni lubrifikantë natyral në vend të vazelinës

Lagështia është një pjesë e rëndësishme për mardhënjen tuaj seksuale. Pa të, lëkura delikate e vaginës mund të irritohet. Lubrifikimi vaginal zakonisht bëhet në mënyrë natyrale, por ka gra që nuk prodhojnë mjaftueshëm lubrifikant natyror. Shmangni produktet me bazë vajore, pasi mund të shkaktojnë dëme në prezervativë dhe infeksione të ndryshme.

 

Zgjidhi me kujdes rrobat

Vagina duhet të jetë e pastër dhe e thatë prandaj, ju duhet të zgjidhni me kujdes rrobat, veçanërisht të brendshmet. Disa lloje pëlhurash mund të rrisin nxehtësinë dhe lagështinë që mund të çojnë në formimin e baktereve dhe zhvillimin e infeksioneve. Vishni të mbrendshmet nga pambuku.

 

Higjiena

Pas nevojave fiziologjike, pastrone vendin nga përpara mbrapa për të shmangur kontaminimin bakterial të vaginës dhe për të zvogëluar rrezikun e infeksionit të fshikëzës. Ndërroni rregullisht tamponët. Ndërkohë që nuk keni menstruacione, mos përdorni peceta sanitare që do të mbajnë lagështinë dhe nxehtësinë vaginale mund të shkaktojnë infeksione të ndryshme.  /natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

SHPËRNDAJE:

Related posts