Marrëdhëniet bashkëshortore ndikojnë në zhvillimin e fëmijës!

Marrëdhënie negative me nënën mund të ndikojë tek fëmija.

Kushdo që kërkon ndihmën e një psikologu ka një problem në një marrëdhënie me një nga prindërit. Më shpesh është nëna. Marrëdhënia midis fëmijës dhe nënës është shumë e rëndësishme në tre vitet e para. Si i plotëson nëna nevojat e fëmijës gjatë kësaj periudhe përcakton se çfarë lloj fëmije do të jetë.

Gratë nuk janë më vetëm nëna dhe gra, por edhe gra biznesmene. Kjo është arsyeja pse atyre u mungon koha për tu përkushtuar fëmijës, ndonse ne jemi një nga vendet që kemi të rregulluar me ligj pushimin e lehonisë. Një grua këtu ka mundësinë të përfitojë nga ai vit i parë i jetës së fëmijës dhe t’i plotësojë nevojat e tij në mënyrën e duhur. Por kjo është vetëm në vitin e parë.

Disa nëna në mënyrë të pavetëdijshme kanë një marrëdhënie më të ngushtë me një fëmijë sesa me një tjetër, prandaj ky fëmijë është më i prirur ndaj babait – dhe dinamika të tilla konsiderohen normale në kohën e sotme. Megjithatë, ajo nuk ka asnjë ndikim pozitiv në zhvillimin e fëmijës. Për zhvillimin e shëndetshëm të personalitetit të fëmijës, kërkohet një marrëdhënie e mirë me të dy prindërit.

Nga marrëdhënia jonë me prindin e seksit të kundërt, ne gjithashtu formojmë marrëdhënie me partnerët tanë më vonë, ndërsa në marrëdhënien me prindin e të njëjtit seks, krijohet një identifikim i caktuar.

Shoqëria është një dukuri shumë e njohur e marrëdhënies ultra të ngushtë midis nënës dhe djalit. Një sjellje e tillë në format përfundimtare është një çrregullim i quajtur “kompleksi oedipus”. Kur e quajmë dikë “Oedipus”, nënkuptojmë se njeriu është jashtëzakonisht i lidhur me nënën e tij.

Kur një nënë thekson një marrëdhënie kaq të ngushtë me djalin e saj, ajo në përgjithësi nuk është e lumtur me partnerin e saj, kështu që ajo e përbën atë që i mungon në martesën (ose marrëdhënien e saj). Megjithatë, kjo ndikon në perceptimin e djalit të tij për marrëdhëniet romantike – që më vonë mund të ndikojë keq në familjen e tij.

Që një nënë të ketë një marrëdhënie sa më të shëndetshme që të jetë e mundur me djalin e saj në moshën e tij më të pjekur, ajo duhet, kur ai të arrijë moshën rreth pesë vjeç, duhet të inkurajojë pavarësinë e tij dhe ta lëvdojë atë.

Në këtë moshë të fëmijës, kur roli i nënës në jetën e djalit fillon të dobësohet, babai forcohet gradualisht. Ajo është shumë e rëndësishme në pubertet, kur djemtë duan të bëhen një person si babai i tyre. Një marrëdhënie e mirë midis babait dhe djalit nuk ndërtohet nëpërmjet rivalitetit, por bashkëpunimit.

 

Si ndikon më vonë te fëmijët një marrëdhënie e keqe me nënën?

Nëse nënat nuk i plotësojnë nevojat e fëmijëve në moshën e tyre të hershme, këta fëmijë bëhen njerëz të ftohtë emocionalisht. Është një problem për ta që të arrijnë afërsi emocionale me njerëzit e tjerë, miqtë dhe partnerët, fëmijët (nëse i kanë). Këta persona bëhen edhe të pasigurt, sepse nga marrëdhënia me nënën fëmija mësohet me vetëvlerësimin. Prandaj, nëse nëna nuk i plotëson nevojat e fëmijës në periudhën e parë të jetës, ajo i dërgon atij një mesazh se nevojat e tij nuk kanë rëndësi dhe se fëmija nuk meriton të jetë i dashur.

 

Kur e kuptojnë se kanë një problem njerëzit që janë rritur pa një rol cilësor nga ana e nënës?

Më shpesh kur formojnë vetë partneritete. Këta njerëz janë gjithmonë në kërkim të të njëjtëve partnerë, atyre që nuk i respektojnë, por i lëndojnë. Kjo nevojë lind që nga fëmijëria, sepse një marrëdhënie e tillë është e vetmja që u siguron atyre siguri – domethënë, sepse një marrëdhënie e tillë është e vetmja e njohur për ta.

 

A mund të ndikojë një baba në marrëdhënien e ngushtë mes nënës dhe fëmijës?

Ai mundet, nëse dëshiron të pranojë gabimet e tij. Nëse një burrë bëhet burrë më i mirë dhe përqendrohet më shumë te nevojat që ka gruaja e tij, ajo do të ndihet e kënaqur në rolin e gruas dhe nuk do t’i kërkojë fëmijës të marrë rolin e burrit të saj në aspektin emocional. Në këtë mënyrë, do të krijohet një dinamikë e shëndetshme familjare, në të cilën çdo fëmijë duhet të rritet.

 

Pse nënat mendojnë tepër për fëmijën e tyre?

Ose janë rritur në një mënyrë të tillë, ose janë kaq të zhgënjyer nga burri dhe nga vetja, saqë duan ta kuptojnë veten si nëna më e mirë e fëmijës më të mirë. Ndonjëherë kjo mund të shkaktohet edhe nga nevoja për të realizuar ambicie të paplotësuara – të cilat mund të jenë shumë të rrezikshme.

 

Sa e rëndësishme është marrëdhënia prind-fëmijë në jetën e fëmijës?

Jashtëzakonisht. Sjellja e prindit e formon fëmijën në një të rritur që do të jetë një ditë. Pavarësisht se sa gabime bëjnë, nëse nuk janë të sëmurë, prindërit i bëjnë nga dashuria. Megjithatë, ndonjëherë lindin konflikte nga dashuria e tepërt dhe plagët mbeten që mund ta çojnë fëmijën në rrugë të gabuar.

 

A ndikojnë gjyshërit te fëmijët?

Fëmijët që nga mosha trevjeçare shkojnë në kopshte, me qëllim që të parandalojnë ndikimin e tepërt të gjyshërve në edukimin e tyre. Veçanërisht, së kohës së lirë dhe dashurisë për fëmijët e fëmijëve të tyre, ata priren të “njollosin” nipërit e mbesat – duke rezultuar në individë të privilegjuar në një moshë më të pjekur.

Prindërit duhet të përkushtohen për të njohur fëmijën është e nevojshme të krijosh besim te të vegjit e tu. Për të krijuar mjedisin më të mirë të mundshëm për fëmijën tuaj, duhet të keni një marrëdhënie të mirë me partnerin tuaj, sepse kështu i jepni fëmijës tuaj një shembull të një marrëdhënieje të shëndetshme – gjë që është shumë e rëndësishme.

Në fund, një prind i mirë i është kushtuar vetes. Nuk thuhet pa dyshim se një fëmijë është i lumtur kur prindërit janë të lumtur. /natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts