Lindja e parë zhvillohet në tre faza dhe zgjat afërsisht midis 12 dhe 24 orë

Faza e parë është pjesa më e gjatë e lindjes dhe mund të zgjasë të paktën 20 orë. Fillon kur cerviksi fillon të hapet dhe përfundon kur cerviksi hapet plotësishtrreth 10 centimetra. Kur cerviksi hapet në 3 ose 4 centimetra, atëherë tkurrjet bëhen më të forta. Kontraktimet me forcë mesatare ndodhin në intervale ritmikeprej 15 deri në 20 minuta dhe zgjasin nga 60 deri në 90 sekonda.

Kur cerviksi hapet nga 4 deri në 8 centimetra(faza aktive), tkurrjet bëhen më të forta dhe hapësira e tyre reduktohet në3 minuta, duke zgjatur 45 sekonda. Ju ndoshta do të keni rritje të gjakderdhjes vaginale dhedhimbje të forta të shpinës gjatë kësaj periudhe të lindjes.

Këshilla se si të lehtësojmë fazën aktive të lindjes së fëmijës:

  • Ndryshoni pozicionet e trupit.Kthehu nga njëra anë në tjetrën, nëse je në gjendje të ecësh do të ishte një lehtësim.
  • Përqendrohuniqë pas çdo tkurrjeje të mblidhni forcë për tjetrën. Merrni frymë thellë mes kontraktimeve.

Nëse ujori tani më ka shpërthyertkurrjet do të jenë më të forta.

Kur cerviksi hapet nga 8 deri në 10 centimetra (faza kalimtare), tkurrjet shfaqen nga2 deri në 3 minuta dhe zgjasin për 1 minutë. Ju mund të ndjeni presion mbi rektumin tuaj dhe dhimbja e shpinës do të intensifikohet. Gjakderdhja do të jetë më e fortë dhe më intensive.

Për ta bërë këtë periudhë më të lehtë për veten,praktikoni frymëmarrjen. Mbani parasysh se sa më të shpeshta janë kontraktimet aq më afër jeni në takim me foshnjën tuaj.

Gjatë fazës aktive, do të ishte mirë të shkoni në maternitet. Në mbërritje në maternitet infermieret do të matin tensionin tuaj të gjakut, peshën tuaj si dhe temperaturën trupore. Mjeku juaj do t’ju ekzaminojë për të përcaktuar hapjen e qafës së mitrës. Ata do të lidhin një pajisje në stomakun tuaj për të monitoruar kontraktimet dhe rrahjet e zemrës së foshnjës suaj./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

SHPËRNDAJE:

Related posts