Kamomili. Cilat janë përfitimet e çajit të kamomilit?

Çaji i kamomilit është përdorur prej kohësh, si një ilaç tradicional popullor, për një gamë të gjerë problemesh shëndetësore. Në ditët e sotme, studiuesit po eksplorojnë gjithnjë e më shumë efektivitetin e tij në menaxhimin e sëmundjeve, duke përfshirë kancerin dhe diabetin.

 

Deri më tani, kërkimet mbi fuqinë e çajit të kamomilit kanë treguar premtime. Megjithatë, studimet ndryshojnë me disa kërkime që provojnë përfitime të qarta në krahasim me mjetet juridike alternative, dhe të tjerët thjesht tregojnë për ato të mundshme.

 

Për shumicën e njerëzve, çaji i kamomilit është i sigurt për t’u provuar si një shtesë ndaj trajtimeve të tjera, por ai nuk duhet të zëvendësojë trajtimet kryesore mjekësore kur njerëzit kanë sëmundje serioze.

 

Fakte të shpejta rreth çajit të kamomilit:

Lulet e thara të kamomilit përdoren për të bërë çaj kamomil.

Studiuesit janë të interesuar për përfitimet e konsumimit të çajit të kamomilit.

Ngjashëm me çdo ilaç tjetër bimor, nuk është i sigurt për të gjithë.

Sa më i fuqishëm të jetë çaji, aq më shumë ka të ngjarë të ofrojë përfitime shëndetësore.

 

https://media.istockphoto.com/photos/chamomile-tea-on-rustic-wooden-background-picture-id1312680597?b=1&k=20&m=1312680597&s=170667a&w=0&h=g_mFxxjCrQjrP8hcXesXIsmd7N2LuRnrfThSaHwm3Ns=

 

Fuqia e çajrave të ndryshëm të kamomilit ndryshon, me disa që përmbajnë dukshëm më shumë kamomil se të tjerët. Çajrat më të fuqishëm gjithashtu kanë më shumë gjasa të shkaktojnë efekte anësore tek njerëzit që janë të prekshëm ndaj tyre. Rrjedhimisht, është më e sigurta të filloni me një dozë të ulët dhe të punoni deri në doza më të mëdha ngadalë.

 

Kamomili përmban kimikate të quajtura flavonoide. Këto flavonoidë janë një lloj lëndë ushqyese e pranishme në shumë bimë dhe ato luajnë një rol të rëndësishëm në efektet medicinale të kamomilit.

Studiuesit nuk janë ende të sigurt se cilat kimikate të tjera janë të pranishme në kamomil dhe japin llogari për përfitimet e tij.

 

 

https://media.istockphoto.com/photos/chamomile-wildflowers-arranged-on-a-white-background-picture-id1227306273?b=1&k=20&m=1227306273&s=170667a&w=0&h=wIIlh5FauGUbPm2MS6eTbXpPXx3mHM1x7TuW4AYm-3g=

Përfitimet e çajit të kamomilit

Përfitimet e mundshme të çajit të kamomilit, për të cilat ka më shumë prova, përfshijnë:

 

1. Reduktimi i dhimbjeve menstruale

Disa studime kanë lidhur çajin e kamomilit me reduktimin e ashpërsisë së dhimbjeve menstruale. Një studim i vitit 2010, për shembull, zbuloi se konsumimi i çajit të kamomilit për një muaj mund të zvogëlojë dhimbjen e dhimbjeve menstruale. Gratë në studim raportuan gjithashtu më pak ankth dhe shqetësim të lidhur me dhimbjen e menstruacioneve.

 

2. Trajtimi i diabetit dhe ulja e sheqerit në gjak

Përsëri, disa studime kanë zbuluar se çaji i kamomilit mund të ulë sheqerin në gjak tek njerëzit me diabet. Hulumtimet nuk tregojnë se kamomili është një zëvendësues i mundshëm për ilaçet e diabetit, por mund të jetë një shtesë e dobishme për trajtimet ekzistuese.

 

Në mënyrë të ngjashme, një studim i vitit 2008 me minjtë zbuloi se konsumimi i vazhdueshëm i çajit të kamomilit mund të parandalojë rritjen e sheqerit në gjak. Ky efekt zvogëlon rrezikun afatgjatë të komplikimeve të diabetit, duke sugjeruar që kamomili mund të përmirësojë rezultatet e diabetit.

 

3. Ngadalësimi ose parandalimi i osteoporozës

Osteoporoza është humbja progresive e densitetit kockor. Kjo humbje rrit rrezikun e thyerjes së kockave dhe qëndrimit të përkulur. Ndërsa çdokush mund të zhvillojë osteoporozën, ajo është më e zakonshme tek gratë pas menopauzës. Kjo tendencë mund të jetë për shkak të efekteve të estrogjenit.

 

Një studim i vitit 2004 zbuloi se çaji i kamomilit mund të ketë efekte anti-estrogjenike. Ai gjithashtu ndihmoi në promovimin e densitetit të kockave, por autorët e studimit paralajmërojnë se nevojiten kërkime të mëtejshme për të vërtetuar këtë përfitim të dukshëm.

 

4. Reduktimi i inflamacionit

Inflamacioni është një reagim i sistemit imunitar për të luftuar infeksionin. Çaji i kamomilit përmban komponime kimike që mund të zvogëlojnë inflamacionin. Megjithatë, inflamacioni afatgjatë lidhet me një gamë të gjerë problemesh shëndetësore, duke përfshirë hemorroidet, dhimbjet gastrointestinale, artritin, çrregullimet autoimune dhe madje edhe depresionin.

 

5. Trajtimi dhe parandalimi i kancerit

Disa studime sugjerojnë se çaji i kamomilit mund të synojë qelizat e kancerit, apo edhe të parandalojë zhvillimin e këtyre qelizave në radhë të parë. Megjithatë, kërkimet e deritanishme nuk janë përfundimtare dhe shkencëtarët thonë se nevojitet më shumë punë për të vërtetuar pretendimet kundër kancerit të kamomilit. Gjithashtu, shumica e hulumtimeve kanë shqyrtuar modelet klinike te kafshët, jo te njerëzit.

 

Një studim i vitit 2012 krahasoi fuqitë kundër kancerit të çajit të kumakit dhe kamomilit. Të dy ishin në gjendje të synonin tumoret e kancerit në mënyrë selektive, por efektet e çajit të marigoldit ishin më të fuqishme.

 

6. Ndihmon me gjumin dhe relaksimin

Çaji i kamomilit mendohet gjerësisht se i ndihmon njerëzit të pushojnë dhe të bien në gjumë. Megjithatë, pak prova klinike e kanë testuar këtë.

 

Në një përmbledhje të provave aktuale, 10 nga 12 pacientë kardiovaskularë citohen të kenë rënë në gjumë menjëherë pas konsumimit të çajit të kamomilit. Një pjesë e vogël e studimeve të tjera që shikojnë modelet klinike sugjerojnë gjithashtu se çaji i kamomilit mund t’i ndihmojë njerëzit të relaksohen.

 

Në një studim me minjtë, ekstrakti i kamomilit ndihmoi brejtësit e shqetësuar nga gjumi të bien në gjumë. Shumë studiues besojnë se çaji i kamomilit mund të funksionojë si një benzodiazepinë. Benzodiazepinat janë barna me recetë që mund të zvogëlojnë ankthin dhe të nxisin gjumin. Disa studime sugjerojnë se kamomili lidhet me receptorët e benzodiazepinës.

 

Një rishikim që shikon aftësinë e çajit të kamomilit për të reduktuar ankthin nuk është përfundimtar. Disa studime tregojnë një përfitim modest kundër ankthit, por të tjerët jo.

 

7. Trajtimi i simptomave të ftohjes

Dëshmi anekdotike dhe disa studime Burim i besuar

 

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë sugjeron që thithja e avullit me ekstrakt kamomili mund të lehtësojë disa nga simptomat e ftohjes së zakonshme. Por ky përfitim ende nuk është vërtetuar.

 

8. Trajtim për sëmundjet e buta të lëkurës

Një studim i vogël i vitit 1987 zbuloi se aplikimi i ekstraktit të kamomilit direkt në një plagë ndihmon në shërimin. Po kështu, disa studime kanë gjetur se pomadat e kamomilit mund të ndihmojnë me ekzemën dhe sëmundjet e buta inflamatore të lëkurës, megjithëse ato nuk janë aq efektive sa hidrokortizoni.

 

Kush duhet të shmangë çajin e kamomilit?

Grupet e mëposhtme duhet të shmangin kamomilin nëse nuk këshillohet ndryshe nga mjeku:

 

Njerëzit me një histori të alergjive të rënda, veçanërisht ndaj poleneve: Kamomili mund të jetë i kontaminuar me polen nga bimë të tjera, kështu që mund të shkaktojë një reaksion alergjik.

Personat që kanë pasur më parë një reaksion alergjik, madje edhe të lehtë, ndaj produkteve të kamomilit: Ata duhet të shmangin kamomilin, pasi reaksionet alergjike mund të përkeqësohen me kalimin e kohës.

Foshnjat dhe fëmijët shumë të vegjël: Çaji i kamomilit, ngjashëm me mjaltin dhe disa produkte të tjera natyrale, mund të jetë i kontaminuar me spore botulizmi. Shumica e të rriturve të shëndetshëm mund ta luftojnë infeksionin, por foshnjat mund të mos jenë në gjendje. Shumë mjekë rekomandojnë që foshnjat dhe fëmijët e vegjël të shmangin mjaltin dhe gjithashtu duhet të shmangin produktet e kamomilit.

Gjithashtu nuk është i sigurt përdorimi i kamomilit si zëvendësues i trajtimeve mjekësore të provuara. Nëse dikush po merr ndonjë medikament, duhet të pyesë mjekun e tij për ndërveprimet e mundshme me çajin e kamomilit.

 

Çaji i kamomilit është përdorur në mjekësinë popullore për mijëra vjet, shpesh me rezultate inkurajuese. Për momentin, megjithatë, ai mbetet një suplement dhe jo një mjekim.

 

Njerëzit e interesuar të provojnë çajin e kamomilit duhet ta përdorin atë si një suplement dhe jo një zëvendësim për regjimin e tyre të zakonshëm të mjekimit. Në doza të rregullta, të tilla si 1 deri në 2 gota në ditë, është e mundur të vëreni përmirësime në rritje të shëndetit.

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts