Formula magjike për rritjen e një fëmije të suksesshëm

Ka një gjë që mund të bëni së bashku me fëmijët tuaj që është vërtetuar se një fëmijë do të jetë më inteligjent emocionalisht dhe do të ketë një shans më të madh për sukses në shkollim dhe karrierë. Kjo është diçka që të rriturit e kanë bërë gjithnjë e më pak kohët e fundit dhe fjala magjike për suksesin e fëmijës suaj është – leximi!

Prindërit sot lexojnë gjithnjë e më pak me fëmijët e tyre, por edhe fëmijët lexojnë gjithnjë e më pak libra, si shkak të joshjes së teknologjive të reja si smartphone, Youtube, rrjetet sociale si Instagram, Snapchat…

Megjithatë, të mos harrojmë se leximi është i lidhur, jo vetëm me suksesin në shkollë, por edhe me suksesin në jetë dhe në karrierë. Sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë, aftësia për të lexuar në klasën e tretë të shkollës fillore është treguesi më i mirë nëse një fëmijë do të jetë i suksesshëm. Gjithashtu, leximi i provuar i bën njerëzit intelektualisht më të dhembshur dhe njerëzit empatikë zhvillojnë marrëdhënie më të mira me njerëzit e tjerë, sepse janë më të suksesshëm në kuptimin e mendimeve dhe motiveve të tyre. Për këtë arsye, njerëzit që janë empatikë janë udhëheqës, shefa dhe kolegë më të mirë.

Pra, është e rëndësishme që ju të ktheni leximin në rutinën e përditshme të fëmijës suaj. Por po aq e rëndësishme është mënyra se si ju i qaseni leximit me fëmijën tuaj, sepse ata duhet të jenë të interesuar që leximi të jetë i dobishëm, jo një luftë e vazhdueshme.

FOTOGRAFI NGA THINKSTOCK

1. Bëhu shembull lexues shembullor

Kur lexon diçka në smartphone ose tablet, fëmijët nuk e lidhin domosdoshmërisht këtë veprim me leximin. Lërini fëmijët tuaj t’ju shohin duke lexuar librin. Lexoni të njëjtin libër që ka lexuar fëmija juaj dhe kështu së bashku mund të komentoni atë që keni lexuar.

Shikoni përreth jush, cilat janë atraksionet lokale, ngjarjet historike dhe ekspozitat e lidhura me një libër? Zgjidhni një libër që lidhet me disa prej tyre, dhe pastaj mund të organizoni edhe një udhëtim familjar. Me fjalë të tjera, gjeni një mënyrë për të inkorporuar libra në takime familjare që do të kaloni së bashku. Kjo i lejon fëmijët të dëshmojnë vetë lidhjen mes librave dhe botës që i rrethon.

2. Njihuni me nivelin e leximit të fëmijës tuaj

Nëse leximi është një luftë e vazhdueshme, fëmijët nuk do ta pëlqejnë dhe do të rezistojnë. Për këtë arsye, është shumë e rëndësishme të zbuloni se në çfarë niveli është leximi i fëmijës suaj. Konsultohuni me mësuesin e tij për të zbuluar se çfarë niveli do të ishte i përshtatshëm për fëmijën tuaj kur lexoni në mënyrë të pavarur dhe lexoni me një të rritur. Zakonisht, fëmijës do t’i duhet të zgjedhë libra më të thjeshtë për lexim të pavarur dhe librat disi më të rëndë do të jenë në gjendje të lexojnë me zë me udhëzimin e një të rrituri.

Pasi të dini nivelin e tyre të leximit, lëreni fëmijën tuaj të zgjedhë literaturën e vet bazuar në interesat e tyre. Ju gjithashtu mund ta inkurajoni fëmijën tuaj të drejtojë një listë të pyetjeve që ata duan të bëjnë për gjërat që ata po mësojnë dhe botën përreth tyre, dhe pastaj ju mund t’i ndihmoni ata të gjejnë materiale leximi në të gjitha këto tema. Kjo u mëson atyre se leximi është mënyra se si ata kërkojnë dhe marrin informacion dhe i përgatit ata për vetë-studim në të ardhmen.

3. Lexoni me fëmijët tuaj

Para se të lexoni, sugjeroni që ata të shfletojnë librin dhe të parashikojnë se për çfarë bëhet fjalë duke u bazuar në tituj, nëntituj ose fotografi. Shikoni nëse kanë ndonjë pyetje rreth librit apo temës. Ndërsa lexoni, mos flisni për atë që po ndodh, por vlerësoni kuptueshmërinë e tyre më të thellë për librin.

Le të mendojnë për parashikimet e tyre të mëparshme dhe t’i pyesin nëse kanë marrë përgjigje për pyetjet e tyre. Flisni për personazhet dhe sjelljen e tyre. Kërkoni të vendosin veten në vendin e këtyre personazheve se çfarë do të bënin në vendin e tyre. Inkurajoji të imagjinojnë komplotin e asaj që lexojnë sikur filmi të ishte në kokën e tyre.

FOTOGRAFI NGA SHUTTERSTOCKTë gjitha procedurat e mësipërme do t’i ndihmojnë fëmijët të kuptojnë qëllimin dhe mënyrat e aplikimit të leximit në jetën e tyre. Leximi do të shkojë bashkë me atë që mësuan në shkollë, sepse kjo do t’i ndihmojë të bëjnë pyetjet e tyre dhe të gjejnë përgjigje. Kurioziteti i kombinuar me një mekanizëm për gjetjen e përgjigjeve është çelësi i të mësuarit gjatë gjithë jetës. Një falënderim kyç për të cilin fëmijët mund të kenë përfitim personal, si dhe profesional.

SHPËRNDAJE:

Related posts