Ekzistojnë tre supozime pse marrëdhëniet intime mund të jetë një metodë efektive për induksionin natyral të lindjes.

Së pari, sperma përmban përqindje më të lartë të prostaglandinave, të cilat janë hormone që nxisin lindjen duke zbutur dhe shkurtuar qafën e mitrës.

Së dyti, marrëdhëniet seksuale shpesh përfshin stimulimin e thithkave dhe është zbuluar se stimulimi i thithkave rritë mundësinë e lindjes brenda 72 orëve te gratë me një qafë të mitrës së pjekur. Kjo për shkak se stimulimi i thithkave çon në nivele më të larta të hormonit oksitocinë në trup. Kjo mendohet se ndihmon vetëm në nxitjen e lindjes në shtatzëninë e vonë, kur receptorët e oksitocinës janë plotësisht të pranishëm në mitër.

Së treti, marrëdhëniet seksuale me orgazmën e një gruaje shoqërohen me një rritje të kontraktimeve të mitrës.

Rezultatet e disa studimeve të vogla, të cilat konfirmojnë këto supozime.

Megjithatë, një hulumtim i madh (meta-analizë) i kryer në vitin 2019. (Carbone et al.) në pothuajse 1500 gra shtatzëna zbuluan se gratë që kryenin marrëdhënie seksuale të paktën 2 herë në javë pas fillimit të periudhës së tyre kishin fillim spontan të lindjes në të njëjtën përqindje si gratë që kishin marrëdhënie seksuale më rrallë dhe ato që nuk bënin aspak.

 

Me fjalë të tjera, seksi nuk i përmirësoi shanset e dikujt për lindje spontane. Rreth 82% e grave shkuan në lindje spontane në të dy grupet. Gjithashtu, nuk konstatuan dallime në kohëzgjatjen e shtatzënisë, këputje të parakohshme të ujit, induksion artificial pas termit, administrim epidural, perje cezariane, gjakderdhje pas lindjes etj.

Pra, megjithëse ka mungesë të provave të besueshme se seksi është një mënyrë efektive për të filluar lindjen, nuk ka asnjë të keqe të provosh. Marrëdhënia seksuale konsiderohet e sigurt për shumicën e grave shtatzëna dhe nuk është gjetur të rrisë rrezikun e lindjes së parakohshme dhe vetë penetrimi nuk e dëmton fëmijën. Marrëdhënia seksuale është kundërindikuar në shtatzënitë me rrezik të lartë, si p.sh. këputja e parakohshme e lëngut amniotik me gjakderdhje të ulët placentare dhe kur ka një rrezik të shtuar të lindjes së parakohshme, si për shembull një qafë e shkurtër e mitrës./natalmedia.com/

 

“Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts