Disiplina nuk është qëllimi i vetëm i rritjes së një fëmije dhe as detyra juaj bazë si prind

Të ndihmosh një të vogël të rritet në një person plot vetëbesim, i cili e di se çfarë do të thotë të respektosh veten dhe të tjerët, është vlera më e madhe që mund t’i japësh një fëmije.

Përgatitja e tij për një jetë plot sfida dhe pengesa, marrëdhënie shumë komplekse mes njerëzve dhe në shoqëri, është një detyrë e rëndësishme e prindërve. Rezistenca ndaj zhgënjimit dhe stresit është një aftësi që mund të mësohet dhe kontribuon në stabilitetin emocional, i cili është i nevojshëm për të krijuar marrëdhënie të shëndosha me të tjerët dhe me veten.

 

Për çdo mashkull, një nga cilësitë më të rëndësishme është vetëbesimi

Një person i pasigurt ka vështirësi në komunikimin me të tjerët, arrin rezultate më të ulëta në jetën profesionale dhe shoqërohet me mungesë besimi në vetvete.

Vetëbesimi dhe vetëvlerësimi fitohen në fëmijërinë e hershme, kur roli prindëror është i një rëndësie të paçmueshme. Duke treguar respekt ndaj fëmijës, nuk e humbisni autoritetin, por i thoni fëmijës: je i rëndësishëm për mua, je i vlefshëm për mua. Të respektosh fëmijën tënd nuk do të thotë ta lejosh të bëjë atë që dëshiron ose t’i japësh të drejta të barabarta në familje. Kjo do të thotë t’i kushtosh vëmendje të sinqertë, të sillesh me të në mënyrën e duhur, të respektosh mendimin e tij dhe të kënaqësh dëshirat e tij të arsyeshme. Një fëmijë mund të jetë i lumtur pa shumë nga gjërat që dëshiron, por ai nuk mund të jetë i lumtur pa dashurinë dhe respektin tuaj.

Prindërit janë ata që përcaktojnë rregullat e lojës, por është e rëndësishme për vetëvlerësimin e fëmijës që ai të mos ndihet sikur nuk ka të drejta. Nëse fëmija në mënyrë kronike ndihet i privuar nga e drejta e të drejtës, marrëdhënia e mirë prind-fëmijë prishet dhe fëmija rritet në një person të zemëruar dhe të inatosur që kërkon hakmarrje.

 

Dëgjoni atë që ju thotë fëmija, ju nuk keni gjithmonë të drejtë

Ofroni dy opsione për një fëmijë shumë të vogël që kërkon diçka, asnjëra prej të cilave nuk duhet të jetë ajo që ai kërkon. Në këtë mënyrë ata do të kenë përshtypjen se ajo thjesht zgjodhi diçka.

 

Ofroni një kompromis

Kjo nuk është shenjë e dobësisë suaj, por tregon se i qëndroni mendimit tuaj, por edhe e respektoni të tijin, duke arritur kështu një zgjidhje të përbashkët.

 

Mos tallni atë

Duke vepruar kështu, ju shkatërroni drejtpërdrejt vetëvlerësimin e tij dhe e inkurajoni atë për kokëfortësi dhe sfidë.

 

Lavdëroni përpjekjet e fëmijës dhe vini re sjelljen e mirë

Nëse dëshironi që ai të përsërisë diçka pozitive që ka bërë, mos harroni t’i jepni një fjalë të mirë. Por mos e teproni. Nëse lavdërimet janë teatrale, ato duken jo bindëse dhe joefektive (si p.sh.: “Ti je vajza më e mirë në botë”). Është shumë më mirë të lavdërohet një sjellje specifike (p.sh. “Më ndihmove shumë duke shtruar tryezën”), sepse një lavdërim i tillë është më bindës dhe më i lehtë për t’u mbajtur mend.

Është gjithashtu e rëndësishme që të mos e prishni lavdërimin me kritika shtesë (p.sh. “I keni bërë mirë detyrat e shtëpisë, por pse ju deshën kaq shumë?”), gjë që e zhvlerëson lavdërimin.

 

Ju mund të rrisni vetëbesimin e fëmijës suaj duke kërkuar ndihmë

Për shembull, mund ta bëni fëmijën tuaj të ndihet i fortë duke i kërkuar ndihmë. Përdoreni këtë taktikë vetëm nëse jeni të sigurt se ai do të jetë në gjendje të përfundojë detyrën. Fëmija do të shkëlqejë nga krenaria, sepse ju tregoi se sa i aftë është. Nëse është e nevojshme, ndonjëherë mund të pretendoni të jeni të paaftë, për t’i dhënë fëmijës tuaj një shans për t’u dalluar. Në këtë mënyrë do t’i tregoni se të rriturit nuk janë të pagabueshëm dhe se fëmijët nuk janë domosdoshmërisht ana më e dobët./natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts