Depresioni Pas Lindjes, Një Udhëzues për Nënat e Reja: Identifikimi i Simptomave dhe Trajtimi Efektiv

Shkruan: Pukjana Geci

Psikologe -Terapiste

Depresioni pas lindjes është një çështje shumë e zakonshme dhe serioze për shumë prindër të rinj. Pavarësisht se lindja është një periudhë e gëzuar dhe emocionuese, disa prindër mund të përjetojnë ndjesi të thella të trishtimit, ankthit, dhe stresit pas lindjes së një fëmije. Depresioni pas lindjes (postpartum) ju bën të ndiheni të trishtuar, nuk kujdeseni dot për fëmijën apo keni ndjesinë se nuk e doni atë. Në këtë temë, do të shqyrtojmë arsyet pse ndodh depresioni pas lindjes, si të njiheni me shenjat dhe simptomat, dhe cfarë hapa mund të ndërmerrni për të kujdesur për veten dhe për të mbështetur mirëqenien tuaj dhe të bebit.
Arsyet për depresionin pas lindjes:

 • Ndryshimet hormonale: Niveli i hormoneve, si estrogjeni dhe progesteroni, ndryshon ndjeshëm pas lindjes, duke mundur të shkaktojë ndryshime në qendrën e trurit që ndikojnë në emocionet dhe humorin.
 • Stresi i prindërimit: Prindërimi është një përkushtim i madh dhe një përgjegjësi e rëndësishme, e cila mund të shkaktojë ankth dhe stres te prindërit, veçanërisht nëse ndihen të papërgatitur ose të izoluar.
 • Mungesa e gjumit: Nevoja për gjum të shëndetshëm mund të jetë e pamundur për shumë prindër të rinj, duke sjellë një ndjenjë të pafuqisë dhe trishtimin.
 • Mungesa e mbështetjes sociale: Ndërsa shumë prindër mund të kenë mbështetje nga familjarët dhe miqtë, disa mund të ndihen të izoluar ose të mungojë mbështetja sociale.

Për shumë gragjendja depresive pas lindjes largohet për 3 deri në 5 ditë dhe njihet si periudha “baby blues”. Nëse zgjat më shumë se 2 javë, mund të jeni duke përjetuar depresion pas lindjes. Zakonisht ato largohen vetë dhe nuk keni nevojë për ndonjë trajtim. Nëse keni ndjenja të trishtuara që zgjasin më shumë se 2 javë, kërkoni ndihmë nga një mjek profesionist, psikiater, psikolog.

Studimet tregojnë se baballarët e rinj mund të përjetojnë gjithashtu depresion pas lindjes. Ata mund të ndihen të trishtuar, të lodhur, të mbingarkuar, të shqetësuar ose të kenë ndryshime në modelet e tyre të zakonshme të ngrënies dhe gjumit. Këto janë të njëjtat simptoma që përjetojnë nënat me depresion pas lindjes.

Si të njihni shenjat dhe simptomat e depresionit pas lindjes: Simptomat e depresionit pas lindjes ndryshojnë dhe ato mund të variojnë nga të lehta në të rënda.

 • Trishtimi dhe ndjenjat e pafuqisës
 • Ndjeheni e hutuar dhe e humbur
 • Tërheqje nga familja dhe miqtë
 • Mendime obsesive për fëmijën tuaj
 • Humbje të oreksit ose ngrënie shumë më tepër se zakonisht
 • Mungesa e interesit ose kënaqësisë për gjërat që dikur ishin të pëlqyera.
 • Probleme me gjumin ose gjumi i shkurtër.
 • Nivele të larta të ankthit ose stresit.
 • Ndjenja e mungesës së sigurisë dhe jo kompetencë si prind.
 • Ndryshime në peshë ose shqetësime për pamjen fizike.
 • Frika se nuk je nënë e mirë
 • Pashpresa
 • Ndjenjat e pavlefshmërisë, turpit, fajit
 • Aftësia e reduktuar për të menduar qartë, për t’u përqëndruar ose për të marrë vendime
 • Shqetësim
 • Ankth i rëndë dhe sulme paniku
 • Mendime për të dëmtuar veten ose fëmijën tuaj

 

Çfarë duhet të bëni për të kujdesur për veten dhe për të përballuar depresionin pas lindjes:

 

 • Kërkoni ndihmë profesionale: Këshillohu me një mjek ose psikolog për të diskutuar ndjesitë dhe simptomat tuaja dhe për të marrë ndihmën e nevojshme.
 • Mbani një rrjet mbështetës: Bashkëbisedoni dhe ndani ndjenjat tuaja me partnerin, familjen, ose miqtë. Mbështetja sociale është shumë e rëndësishme për të përballuar depresionin pas lindjes. Mos kini frikë të kërkoni ndihmë dhe mbështetje nga familjarët dhe miqtë tuaj. Ata mund të jenë një burim i madh mbështetjeje dhe mund të ofrojnë ndihmë praktike dhe emocionale në kohë të vështira.
 • Kujdesi për veten: Kujdesi për veten përfshin gjumin e mirë, ushtrimin, dhe ngrënie të shëndetshme. Gjithashtu, lejoni veten të merrni kohë për veten tuaj dhe të bëni gjëra që ju bëjnë të lumtur. Bëni gjëra që ju bëjnë të ndiheni mirë, si leximi i një libri, dëgjimi i muzikës, apo një aktivitet fizik relaksues.
 • Lidhu me nënat e tjera të reja: Gjetja e një grupi mbështetës për nënat e tjera të reja mund të jetë shumë e mirë. Ndajni përvojat dhe ndjenjat tuaja me njëri-tjetrin, dhe mësoni nga përvojat dhe sfidat e tyre.
 • Përqendrohuni në lidhjen me bebin: Përqendrohuni në lidhjen dhe lidhjen emocionale me bebin tuaj. Kontakti i rregullt dhe i ngrohtë fizik dhe emocional mund të ndihmojë në përmbushjen e nevojave emocionale të të dyja palëve.
 • Pyesni mjekun tuaj për shqetësimet tuaja lidhur me gjidhënjën: Nëse keni probleme me ushqyerjen me gji, konsultimi me një profesionist shëndetësor mund të jetë shumë e dobishme. Ata mund të ofrojnë këshilla dhe mbështetje për të përmirësuar përvojën tuaj me ushqyerjen me gji dhe për të ndihmuar në zgjidhjen e çështjeve të mundshme.

Një psikolog ose një psikologe ka për detyrë të ofrojë mbështetje dhe trajtim për individët që përballen me depresion pas lindjes (postpartum depression). Përmes seancave konsultimi, ata do t’ju ndihmojnë të kuptoni se si depresioni ndikon në mënyrën tuaj të menduarit, ndjenjave dhe sjelljes, dhe do të përdorin strategji të ndryshme për të ndihmuar në përmirësimin e gjendjes tuaj emocionale.

Disa prej strategjive që një psikolog ose një psikologe mund të përdorë përfshijnë: Terapia kognitive-bëhaviorale (CBT): Kjo është një metodë e shfaqur e trajtimit që fokusohet në identifikimin dhe ndryshimin e modeles negative të mendimit dhe sjelljes që shkaktojnë ose përkeqësojnë depresionin. Nëpërmjet CBT-së, do të mësoni teknika për të menaxhuar mendimet negative dhe për të ndryshuar sjelljet e dëmshme./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

SHPËRNDAJE:

Related posts