ÇFARË TË BËNI KUR DIKUSH QORTON FËMIJËN TUAJ

Le të themi se fëmija juaj po luan në park, ju jeni afër, por jo pranë tij. Një vogëlush zihet me fëmijën tuaj dhe më pas prindi i atij fëmije ose një i rritur tjetër qorton fëmijën tuaj. Ose, ndoshta jeni duke vizituar një të afërm, fëmija juaj po luan në dhomë me kushëririn e tij të vogël dhe një nga të rriturit e qorton. Si do të reagonit?

 

Nga çfarë varet reagimi?

Kur një i rritur qorton një fëmijë, reagimi i parë i prindërve është zemërimi dhe arsyeja për këtë është ndjenja se dikush po vë në dyshim prindërimin dhe mënyrën se si e edukojnë fëmijën.

Gjithashtu, reagimi varet nga fakti nëse ai person e ka qortuar fëmijën tuaj me qetësi dhe fjalë të zgjedhura apo e ka bërë me të bërtitura dhe fjalë të këqija.

Sigurisht, duhet të kemi parasysh se përse ky person e qorton fëmijën tuaj – a ka bërë fëmija diçka vërtet të keqe apo thjesht ka bërë diçka që e shqetësoi atë?

 

Çfarë duhet të bëni kur dikush qorton fëmijën tuaj

Ja çfarë është e rëndësishme të dini se si të reagoni kur gjendeni në situata të tilla:

Është e pamundur të thuash se si është e drejtë të reagosh sepse varet nga situata – kush e qorton fëmijën, por edhe cili është personaliteti i prindërve.

Duhet të jetë e qartë se kur bëhet fjalë për qortimin e fëmijëve, vetëm prindërit e bëjnë këtë dhe vetëm ata kanë të drejtë të vendosin se kujt tjetër i lejohet ta bëjë këtë.

Nëse një i rritur qorton fëmijën tuaj dhe ju nuk jeni dakord me të, nuk duhet ta tregoni hapur zemërimin tuaj. Prindërit janë një model për fëmijët, ndaj duhet të shmangni shfaqjen e agresivitetit para fëmijës tuaj, por ai duhet të mësojë se ka mënyra të tjera për të zgjidhur konfliktin. Me fjalë të tjera, është e rëndësishme të mësoni fëmijën tuaj që të mos i përgjigjet sjelljes së keqe me sjellje të keqe.

Nëse i rrituri që qorton fëmijën, për shembull, është një i afërm dhe ju nuk doni ta kundërshtoni atë para fëmijës, alternativa më e mirë është të flisni veçmas dhe të shprehni pakënaqësinë tuaj. Më pas bisedoni me fëmijën në mënyrë që ai të kuptojë se çfarë ndodhi dhe pse e qortuan./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts