A mund të përkulem gjatë shtatzënisë dhe a është fëmija i sigurt?

Disa gjëra nënkuptohen, disa vetëm kur ngelim shtatzënë i zbulojmë dhe disa janë ende në kufirin mes “historive të gjyshës” dhe fakteve. Këtë herë pyetëm veten nëse ishte e këshillueshme të përkuleshim gjatë shtatzënisë.

Gjatë shtatzënisë, dikush duhet t’ju ketë thënë të paktën një herë: «Mos u përkulni, nuk është mirë për foshnjën. »  Nëse jeni një tip paniku shtatzënë, me siguri menjëherë do ta pasoni verbërisht.

Por nëse je një grua shtatzanë e dyshimtë dhe rastësore, me siguri do të shtrëngosh dorën, do të tundësh kokën dhe do të bësh atë që ke për qëllim në një pozicion të harkuar. E vërteta është diku mes, sigurisht, por ja përgjigja e pyetjes tënde a lejohet të përkulesh gjatë shtatzënisë.

Shumë varet, siç pritej, nëse çdo gjë është në rregull me shtatzëninë dhe nëse ka ndonjë ndërlikim në shtatzëni. Nëse çdo gjë është në rregull, përkulja nuk do ta dëmtojë fëmijën. Lëngu amniotik, muskujt abdominalë dhe muri i mitrës do ta mbrojnë foshnjën, kështu që nuk duhet të ketë absolutisht probleme. Por me kalimin e kohës, nga fundi i shtatzënisë, do të bëhet më e vështirë. Në mënyrë të ngjashme, në atë shtatzëni të vonë, përkulja mund të jetë e rrezikshme, por në kuptimin që do të keni më shumë të ngjarë të shkurtoni ose të humbni ekuilibrin.

Si të përkulesh?

Mund të tingëllojë si diçka të qeshësh dhe të shtrëngosh dorën, por mund të mos jetë ide e keqe të lexosh se ka vërtet një mënyrë më të keqe dhe më të mirë për t’u përkulur. Në vend që të përkulemi që na vjen natyrshëm ngaqë jemi mësuar me të, kur përkulemi duke përkulur shtyllën kurrizore dhe / ose gjunjët, ekspertët thonë se gjatë shtatzënisë duhet të përkulemi në ijë, në mënyrë që sa më drejtë të jetë e mundur prapa. Gjithashtu, duhet theksuar se nuk këshillohet kurrsesi që një grua shtatzënë të kryejë punë mbi të cilat duhet të përkulet shpesh. Nëse një grua shtatzënë duhet të përkulet më shumë se 20 herë në ditë edhe nëse e bën këtë duke u përkulur në bel, kjo mund të çojë në një përfundim të padëshiruar të lindjes së fëmijës. Kjo vlen kryesisht për tremujorin e tretë, kur foshnja tashmë është e madhe dhe për shkak të saj, qendra juaj e gravitetit të ekuilibrit zhvendoset, gjë që mund ta bëjë më të lehtë rënien.

Përveç kësaj, në tremujorin e fundit pesha juaj është tashmë mjaft më e lartë, gjë që mund të bëjë të vështirë për ju për tu përkulur, dhe ka një dhimbje të mundshme në pjesën e poshtme të shpinës. Pikërisht, muskujt e barkut qetësohen më shumë, prandaj kurrizi ose pjesa e poshtme e tyre janë të ekspozuar ndaj përpjekjeve të veçanta dhe është e mundur që të ndieni dhembje.

Përkulja mund t’i përkeqësojë këto dhembje. Nëse dhimbja e shpinës vazhdon për më shumë se 2 javë, sigurohuni të konsultoheni me një mjek. Por kjo s’është e gjitha. Mund të tingëllojë si diçka që do ta shtrëngosh dorën, por përkulja mund t’i përkeqësojë të dy refluksin gastroezofageal dhe shtrëngimin e zemrës. Kur përkuleni, ju rëndoni edhe më shumë stomakun, i cili mund të «dërgojë» sipër acidin e stomakut në formën e refluksit.

Kur përkuleni, i tendosni muskujt, duke përfshirë edhe muskujt abdominalë që janë më të ndjeshëm, të relaksuar gjatë shtatzënisë, kështu që kjo përkulje mund të shkaktojë dhimbje muskujsh. Pikërisht për shkak të çlodhjes së muskujve tashmë të përmendur, kjo dhimbje mund të jetë edhe më e madhe. Njoftone mjekun tuaj nëse ndodh më shumë se një herë.

 

Ja si të përkulesh, nëse duhet:

Në vend që të përkulemi në mënyrën se si zakonisht përkulemi – kur nuk jemi shtatzënë – kështu që ne përkulim shtyllën kurrizore, përkundrazi squat, ose përkulim gjunjët dhe shkojmë duke u ulur, kështu që ju mund të bëni atë që ju duhet të bëni. Kjo do të zvogëlojë mundësinë e rënies dhe të zgjatjes së shpinës që mund të çojë në dhimbje. Kurrizi duhet të jetë sa më i drejtë të jetë e mundur.

Duhet të shmangësh ngritjen e gjësendeve që duhet t’i ngresh nga niveli poshtë, veçanërisht nëse ke ndër mend t’i ngresh ndërsa ende rri ulur dhe ngrihesh.

 

Prandaj, mund të shtrish kurrizin dhe të humbasësh ekuilibrin, duke rrezikuar kështu rënien. Kur ngritesh, përpiqu t’i përdorësh objektet që të rrethojnë për të të ndihmuar, domethënë, mbështetu te diçka që është afër teje. Kjo do të zvogëlojë mundësinë e dëmtimit të shpinës./natalmedia.com/

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Related posts