5 urtësi të shkurtra të prindërve japonezë në rritjen e fëmijëve

 

Edhe pse stili japonez i prindërimit është i ndryshëm nga i yni, ne mund t’i ‘vjedhim’ këto truke
Fëmijët japonezë janë ndër fëmijët më të shëndetshëm dhe të lumtur në botë, gjeti një studim i botuar në revistën shkencore The Lancet. Rezultatet e hulumtimit zbuluan gjithashtu se fëmijët japonezë kanë jetëgjatësinë më të madhe.
Redaksia

Megjithëse stili japonez i prindërimit është pak më i ndryshëm se i yni, ekzistojnë disa truke të përgjithshme që nuk janë aspak keq të provohen nëse nuk i praktikoni tashmë.

1. Lavdërim për përpjekjen, jo aftësinë

Në Japoni, një fëmijë vlerësohet gjithmonë për punën e tij të vështirë, jo aftësinë e tij. Një mënyrë e tillë inkurajimi dhe lavdërimi është e vlefshme edhe kur fëmija ka probleme me diçka, sepse prindërit besojnë se fëmija atëherë do të përpiqet edhe më shumë.

2. Respekti në radhë të parë

Ju nuk keni gjasa të shihni një fëmijë japonez të ketë shpërthime zemërimi në mes të një dyqani. Që në moshë të vogël, prindërit japonezë mësojnë fëmijët të jenë plot respekt për të moshuarit dhe të mendojnë se si sjellja e tyre ndikon tek të tjerët.

3. Nëse nuk është larg, ec

Në Japoni, është më normale të shohësh nxënës të vegjël që shkojnë vetëm në shkollë. Më shumë se 98 përqind e fëmijëve ecin në shkollë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Në Japoni, ky rregull zbatohet përgjithësisht, kështu që prindërit japonezë u mësojnë të vegjëlve të tyre që nga fillimi se si mund të arrijnë në shumicën e vendeve duke përdorur këmbët e tyre. Nëse nuk është larg – ec!

4. Pa bujë

Në Japoni, është nje fjale e njohur per disiplinen ‘shitsuke’. Kjo fjalë mund të përkthehet afërsisht si ‘arsim’. Në vend që të bërtasni, në disiplinimin japonez të fëmijëve, vlen gjithmonë rregulli i të menduarit për pasojat e asaj që ka bërë fëmija.

5. Pavarësia që nga fillimi

Që në moshë të hershme, fëmijët në Japoni mësohen të jenë të pavarur dhe të sigurt. Kjo është arsyeja pse fëmijët japonezë i ndihmojnë prindërit e tyre në punët e shtëpisë që nga fillimi, dhe ata vazhdojnë me zakone të tilla në kopshtet e fëmijëve dhe në shkollë./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts