“E shtërngova rripin në qafë 7 ditë pas lindjes”- rrëfimi i një nëne me depresion postnatal

A është kaq e vështirë për t’a kuptuar depresionin postnatal?   Të duash një fëmijë është të duash nënën e tij. Të kujdesesh për fëmijën është të kujdesesh për nënën. Përkëdhelja e fëmijës përfshin përkëdheljen e detyrueshme të nënës. Të mirëpresësh një fëmijë do të thotë të mirëpresësh një grua që është bërë nënë. Do të ishte faji im nëse menjëherë pas lindjes do të varesha nga tubi i ujit në banjë. Unë po e paraftyroj atë moment…, më gjenin të varur, bërtisnin, më hiqnin duke u ngjitur në një…

Lexo më shumë

E mahnitshme: Pse foshnjat kanë erë kaq të mrekullueshme?

Kontakti fizik është i rëndësishëm për zhvillimin emocional të fëmijës dhe i kemi të siguruar të gjitha predispozitat që ne instinktivisht të jemi më të lidhur me pasardhësit tanë. Ka diçka te foshnjat që na tërheq menjëherë drejt tyre. Faqet e tyre të ëmbla dhe të shëndosha, sytë e pafajshëm ose gjymtyrët e vogla janë vetëm disa nga gjërat që i bëjnë ata jashtëzakonisht të adhurueshëm. Dhe pastaj është era e ëmbël që kanë pothuajse gjithmonë të porsalindurit. Kjo na bën të dëshirojmë t’i mbulojmë me dashuri, përqafime dhe ledhatime.…

Lexo më shumë

Ekzistojnë tre supozime pse marrëdhëniet intime mund të jetë një metodë efektive për induksionin natyral të lindjes.

Së pari, sperma përmban përqindje më të lartë të prostaglandinave, të cilat janë hormone që nxisin lindjen duke zbutur dhe shkurtuar qafën e mitrës. Së dyti, marrëdhëniet seksuale shpesh përfshin stimulimin e thithkave dhe është zbuluar se stimulimi i thithkave rritë mundësinë e lindjes brenda 72 orëve te gratë me një qafë të mitrës së pjekur. Kjo për shkak se stimulimi i thithkave çon në nivele më të larta të hormonit oksitocinë në trup. Kjo mendohet se ndihmon vetëm në nxitjen e lindjes në shtatzëninë e vonë, kur receptorët e…

Lexo më shumë

“Kur mund të vijmë ta shohim beben?

Pyetja të cilën nënat e reja e dëgjojnë vazhdimisht. Të paktën në fillim gjithsesi. Ndonjëherë edhe para se të shkojnë në spital. Para se të kenë mundësi të flenë. Para se të mund të bëjnë dush pas kthimit nga materniteti. “Kur mund të vij të shoh fëmijën?” Telefoni i saj bie kur ajo kthehet në shtëpi me një qenie të re – jetën e saj tashmë të re. Nivelet e saj të estrogjenit dhe progesteronit bien nga më i larti që e kishte në nivelin më të ultë. Ajo po…

Lexo më shumë

DËSHIRONI QE TRURI I FËMIJËS TUAJ TË ZHVILLOHET?

Nëse do të më duhej të përdorja një fjalë për të përshkruar gabimin më të zakonshëm që bëjnë prindërit sot, do të thosha mbrojtje e tepërt e fëmijës. Sigurisht, prindërit e bëjnë këtë nga dashuria e madhe, por duhet ditur kufiri ndërmjet mbrojtjes dhe mbrojtjes së tepërt. Fëmija si organizëm biologjik duhet të zhvillohet, të dalë në shi, në erë dhe në diell, edhe të bjerë, ndoshta edhe t’i lëndoj bërrylat dhe gjunjët. Megjithatë, ju keni prindër që nuk e lënë fëmijën të bjerë. Kjo është pikërisht mbimbrojtja e tëpërt…

Lexo më shumë