Si të menagjojë ankthin tek fëmija?

 

Pyetje:

Përshëndetje, psikologe vajza ime ka herë pas here ankth dhe nuk dëshiron të qëndroj vetëm ka frikë.Kjo gjendje ka filluar qe një javë nuk po e di çfarë të bëjë.Po më shqetëson fakti se nuk ka arsye me pas frikë e me kalu në ankth. Ajo është 10 vjeç ju lutem ndonjë këshillë se si duhet me vepru unë si nënë.

 

Përgjigje:

Përshëndetje! Flisni me fëmijën tuaj për ndjenjat e saj dhe jepni kohë që të dëgjoni dhe të mbështesni në mënyrë që ajo të ndjehet e qetë, e dëgjuar dhe e kuptuar. Jeni të pranishëm për fëmijën tuaj kur ajo ka nevojë për ju dhe jeni i aty për të që të diskutoni dhe ti ofroni siguri. Sigurohuni që fëmija juaj të ndjehet e mbështetur dhe e dashur, jepini mbështetje emocionale për të ndihmuar në zbutjen e ankthit.

Fëmija juaj duhet të ketë një rutinë të qetë që përfshin gjum të mjaftueshëm, ushqim të shëndetshëm dhe kohë të lirë. Ndihmojeni fëmijën tuaj të identifikojë burimet e ankthit dhe të zgjidhë problemet që janë në thelb të ankthit. Mësoni me fëmijën tuaj teknika të qetësimit dhe të përballimit me ankthin si: Frymëmarrja e thellë dhe lëshimi i ajrit me ngadalë ndihmon në uljen e niveleve të stresit dhe në rritjen e niveleve të qetësisë.

Qendrimi i trupit në një pozitë të drejtë dhe relaksuese ndihmon në uljen e niveleve të stresit dhe në rritjen e niveleve të qetësisë. Meditimi ndihmon në zbutjen e ankthit dhe në uljen e niveleve të stresit duke ndihmuar në fokusimin e mendjes dhe në rritjen e qetësisë. Përballimi me frikën dhe ankthin në mënyra të vogla dhe të kontrolluara ndihmon në zvogëlimin e ankthit në të ardhmen. Mbështetja shoqërore nga miqtë dhe familja ndihmon në zbutjen e ankthit dhe në rritjen e niveleve të qetësisë. Nëse ankthi i fëmijës tuaj është i rëndë dhe nuk zhduket, këshilloheni për ndihmë profesionale nga një psikolog i specializuar në zhvillimin e fëmijëve. Gjithë të mirat!

Pukjana Geci: Psikologe dhe therapiste. /natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Related posts