Sa është e dëmshme ulja e hershme e bebit?

Përveç faktit që prindërit priren ta detyrojnë fëmijën të ecë, vendosja e fëmijës në pozitë ulur në gjashtë muajt e parë të jetës ose edhe më herët është gjithashtu e dëmshme. Shpesh pas ekzaminimit të dytë me ultratinguj të ijeve, mjeku i jep dritën jeshile që foshnja mund të ulet.

 

Kjo kryesisht do të thotë se ulja lejohet për sa i përket ijeve, por nuk është aspak e mirë për shtyllën kurrizore. Në fund të muajit të pestë, foshnja “ulet” në një pozicion të shtrirë në shpinë, duke parë këmbët dhe duke prekur kofshët.

 

Në këtë mënyrë, ajo stërvit muskujt që më vonë do të mbajnë një pozicion ulur drejt. Nëse ajo do të ulej në muajin e pestë ose të gjashtë, shpina e foshnjës do të ishte e harkuar. Domethënë, në fund të muajit të gjashtë ose në fillim të muajit të shtatë, foshnja fillon t’i kapë këmbët dhe të luajë me to. Kjo është një shenjë se ajo nuk duhet të ulet, pasi kjo do të mbingarkonte shtyllën kurrizore dhe do të kompresonte shtyllën kurrizore lumbare. Ky deformim nuk mund të korrigjohet më vonë. Njësoj si në ecje, kur fëmija ulet anash, që zakonisht është në muajin e nëntë, ai është gati të ulet normalisht në muajin e dhjetë.

 

Po sikur ta vendosni fëmijën të ulet para muajit të gjashtë?

Nëse foshnja juaj është më e vogël se gjashtë muajsh, dhe megjithatë me ndihmë minimale, dëshiron në mënyrë të pavarur të jetë në një pozicion ulur ose në këmbë, duhet patjetër të konsultoheni me një fizioterapeut i cili do të përcaktojë shkakun e kësaj gjendjeje dhe në të njëjtën kohë të rekomandojë trajtim fizik.

Nga ana tjetër, nëse foshnja nuk e shfaq këtë interes, nuk duhet të detyrohet. Duke e vendosur fëmijën në dysheme pa mundësi të ngrihet pranë jush apo mobiljeve, ju mungon faza e shtrirjes në bark, e cila padyshim që i mungon bebit.

 

Lëreni fëmijën të zhvillohet në mënyrë të pavarur

Në mënyrë që fëmija juaj të zhvillohet normalisht, mos e detyroni atë në pozicione të detyruara për të cilat ai nuk është gati. Mos e stimuloni para kohe në asnjë aktivitet për të cilin ai nuk është i gadtshëm. Për çdo gjë ka një nivel të caktuar moshe, por theksojmë se nuk duhet të shqetësoheni nëse fëmija juaj nuk përshtatet me të. Është e rëndësishme që ai të kalojë nëpër të gjitha fazat e zhvillimit në renditjen e vendosur.

Pra, foshnja fillimisht duhet të kthehet nga shpina në stomak, dhe vetëm pastaj anasjelltas, të marrë një pozicion me katër këmbë dhe duke u zvarritur nga një pozicion ulur, të drejtohet deri në një pozicion në këmbë. Nëse e prishni këtë rend ose kaloni një fazë të zhvillimit motorik, fëmija mund të ketë një çrregullim serioz funksional në zhvillim.

 

Si ndikon truri në uljen dhe ecjen e bebit?

Duke qenë se kjo moshë është edhe një periudhë e zhvillimit intensiv të trurit dhe të gjithë organizmit, shumë çrregullime zakonisht kalojnë pa u vënë re, por shfaqen më vonë, kryesisht në moshën shkollore. Zakonisht bëhet fjalë për vështirësi në mësime dhe përvetësimin e njohurive të reja. Kur të rriten, ndoshta do të kenë probleme me sistemin musculoskeletal ose organet e brendshme.

 

Kur është koha e duhur për këpucët e para?

Mos blini këpucë nëse fëmija nuk ka ecur ende. Koha e duhur për të blerë këpucë për ecje është kur fëmija i hedh hapat e parë në mënyrë të pavarur. Këpucët cilësore janë po aq të rëndësishme për ecjen e duhur.

Mos ndiqni modën, por ndiqni vetëm këshillat e mjekut. Para së gjithash, këpucët e para duhet të mbështesin nyjet e kyçit të këmbës, të cilat ende nuk janë mjaft të forta./natalmedia.com/

 

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts