Rritja e fëmijëve shumë të ndjeshëm: Këshillat e nevojshme për prindërit

Shkruan: Pukjana Geci Psikologe dhe Terapiste

Fëmijët e ndjeshëm nuk janë të dobët, ata në fakt janë shumë më të vetëdijshëm se çfarë po ndodh rreth tyre, natyra e tyre e ndjeshme nuk duhet të jetë një tipar negative. Ndër shenjat më të zakonshme të fëmijëve shumë të ndjeshëm është se ata janë më të vëmendshëm, duke vënë re çdo detaj të vogël. Këta fëmijë janë gjithashtu shumë të vetëdijshëm për disponimin e njerëzve të tjerë, duke i thithur ato si një sfungjer. Ata luftojnë për të larguar emocionet e rënda si zemërimi ose ankthi brenda vetes, Të qenit në një mjedis shumë social si shkolla, mund të jetë rraskapitëse për fëmijët e ndjeshëm. Ata janë të rrethuar nga njerëz që disponimi i tyre ndryshon vazhdimisht, mjedisi është i zhurmshëm dhe i paparashikueshëm. Ata kanë nevojë që shtëpia të jetë një vend i sigurt, diku që është i qetë dhe i lejon ata të jenë vetvetja e plotë dhe te benje gjera si dojne vete.  Prindërit mund të luajnë një rol kyç për të ndihmuar fëmijët e ndjeshëm të lulëzojnë.

Disa metoda si te punohet me femijet qe jane me te ndjeshem:

Luaj: Kjo është një mënyrë kaq e fuqishme për t’u lidhur me fëmijët, veçanërisht nëse hyjmë në botën e tyre dhe jo thjesht luajmë sipas kushteve tona. Kur i lëmë fëmijët të zgjedhin lojën, po u themi se janë të rëndësishëm dhe na pëlqen të jemi me ta.

Bisedoni:  në tryezën e darkës është një vend i zakonshëm për familjen për të folur për ditën e tyre, por çfarëdo që funksionon për familjen tuaj. Fëmijët e ndjeshëm kanë nevojë për dikë që t’i besohet, dhe jane ne gjendje ti tregojne ato cfare ata i shqeteson Nuk është e pazakontë që prindërit çojnë fëmijët në shtrat gjatë natës dhe të kuptojnë se në të vërtetë nuk kishin pasur një bisedë me fëmijën e tyre gjate gjithe dites. Fëmijët e ndjeshëm kanë nevojë për dikë që t’i besohet. Ata duhet të dinë se ka një moment që mund të flasin me ju.

Prekja: Prekja është një manifestim fizik i lidhjes. Nuk duhet të jenë përqafime të gjata ose fërkime të shpinës (edhe pse mundet), mund të jetë thjesht prekja e shpatullave të tyre ose një përleshje e flokëve. Kur prekim, jemi në hapësirën e tyre personale, gjë që krijon afersi. Megjithatë, ju nuk mund ta detyroni prekjen, nëse ata nuk duan që ju të përqafoni, gudulisni apo prekje tjetër, atëherë kjo do të dëmtojë lidhjen.

Pergezoni pikat e forta: Fëmijët e ndjeshëm vërejnë gjithçka dhe marrin gjithçka për zemër. Aty ku fëmijët e tjerë mund të jenë në gjendje të lënë komentet kalimtare nga të tjerët, një fëmijë i ndjeshëm mund të lendohen. Duke qenë se kjo mund të jetë dërrmuese, pikat e tyre të forta mund të jenë të vështira për ta për t’u parë. Duhet të theksojmë se cilat janë pikat e forta të tyre. Kujdes mos bëni thjesht komente të përgjithshme si “je i sjellshëm, i kujdesshëm dhe i zgjuar”. Ata ndoshta nuk do t’ju besojnë, duke menduar se ju si prindi i tyre duhet ta thoni këtë. Në vend të kësaj, vini në dukje kur të shihni këtë forcë, “ishte një gjë e mirë për të bërë, ia dole, ishe i-e shkeqyer”. Nëse e bëjmë këtë, ne po u japim atyre prova se ata kanë këto pika të forta.

Rregullimi i emocioneve është i vështirë për çdo fëmijë, truri i tyre është ende në zhvillim dhe ata nuk mund të kenë gjithmonë akses në pjesën racionale të trurit të tyre. Sidoqoftë, kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët e ndjeshëm. Ata duket se ndihen me thellë emocionet, saqë shumë lehtë përfshihen në trazira emocionale. Kjo është arsyeja pse është veçanërisht e rëndësishme që këta fëmijë të mësojnë të njohin emocionet dhe të mësojnë se si të kalojnë ato pa u përfshirë plotësisht prej tyre. Ndihmoni femijen ti njohe emocionet e veta. Kur fëmijët njohin emocionet, ata janë në gjendje të shprehin më mirë ndjenjat e tyre. Fëmijët që janë të ndërgjegjshëm për emocionet e tyre kanë më shumë mundësi të menaxhojnë më mirë stresin dhe ankthin. Ju duhet ta mësoni fëmijën tuaj se si ta bëjë këtë. Mund të nënkuptojë që ju duhet të thoni, “duket sikur ndiheni të trishtuar, merzitu (mund të jetë diçka tjetër, e rëndësishme është që ata po e njohin ndjenjën).

Meqenëse ankthi zakonisht lidhet me fëmijët e ndjeshëm, është kaq e rëndësishme që ata të mësojnë relaksimin dhe vëmendjen. Trupi i tyre i vogël priret të jetë në një gjendje të vazhdueshme stresi dhe ata duhet të mësojnë se si të relaksohen. Frymëmarrja e kontrolluar është çelësi i relaksimit. Kur mësojmë të ngadalësojmë frymëmarrjen tonë, ajo ndryshon fjalë për fjalë kiminë e trupit tonë dhe ndihmon te ruaj qetësin.

Kufijtë: fëmijët e ndjeshëm shpesh përpiqen dhe kënaqin të gjithë dhe nuk i njohin nevojat e tyre. Ne duhet t’u mësojmë atyre se nuk është detyra e tyre të bëjnë të gjithë të tjerët të lumtur. Është në rregull të ndihmosh një mik, por ai nuk duhet të bëjë gjithçka që dëshiron miku. Kjo është diçka që kërkon praktikë dhe nuk do t’u vijë natyrshëm. Mund t’ju duhet të luani role, t’u thoni “jo” të tjerëve ose të jeni të sigurt. Fëmijët e ndjeshëm kanë një interpretim të mahnitshëm të botës. Ata nuk janë të dobët, përkundrazi. Duhet forcë për të ndjerë thellësinë e ndjenjës që ata bëjnë. Nëse do ta zhvillojmë këtë tipar si një atribut pozitiv, atëherë duhet t’i drejtojmë këta fëmijë të ndjeshëm dhe të mos lejojmë që ata të dëmtohen nga bota e “dashurisë së ashpër” që i rrethon./natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjoh en, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

 

SHPËRNDAJE:

Related posts