Rëndësia e përqafimit të fëmijës suaj – 7 përfitime të mahnitshme

Përqafimi na bën të ndihemi mirë, pa dyshim.

Fëmija im dëshiron të përqafohet gjatë gjithë kohës.

 

Rëndësia e përqafimit të fëmijës suaj nuk mund të nënvlerësohet. Përqafimi ofron shumë përfitime për njerëzit, por është veçanërisht i rëndësishëm në zhvillimin e fëmijës. Le të zbulojmë shkencën pas përfitimeve të përqafimit.

Kur jemi të trishtuar ose të zhgënjyer, një përqafim i madh i ngrohtë mund të lehtësojë pak dhimbjen. Kur jemi të lumtur, ne duam të ndajmë gëzimin duke u dhënë të tjerëve një përqafim. Pra, ne e dimë intuitivisht se përqafimet dhe puthjet janë të mira.

Por ka përfitime të tjera përveç ndjenjës së ngrohtësisë dhe turbullimit.

Rezulton se ka arsye të rëndësishme shkencore pse përqafimet janë të mira për ju dhe fëmijën tuaj. Një përqafim prej 20 sekondash mund ta ndihmojë fëmijën tuaj të bëhet më i zgjuar, më i shëndetshëm, më i lumtur, më elastik dhe më afër jush.

Le të shohim shkencën e përqafimit.

 

  1. PËRQAFIMET I NDIHMOJNË FËMIJËT TË RRITEN MË TË MENÇUR

 

Prekjet e njeriut janë thelbësore për rritjen e trurit.

Një fëmijë i vogël ka nevojë për shumë stimulime të ndryshme shqisore për zhvillimin normal. Kontakti me lëkurën, ose prekja fizike si përqafimi, është një nga stimulimet më të rëndësishme që kërkohet për të rritur një tru të shëndetshëm dhe një trup të fortë.

Në jetimoret e Evropës Lindore, foshnjat trajtohen ose preken rrallë. Ata shpesh kalojnë 22 deri në 23 orë të ditës në krevat fëmijësh të tyre. Shishet e mbështetura përdoren për t’i ushqyer ato dhe kujdesi rutinohet me ndërveprim minimal njerëzor. Këta fëmijë shpesh përballen me shumë probleme, duke përfshirë zhvillimin e dëmtuar kognitiv  dhe zhvillimin e vonuar të aftësive motorike.

Në një studim të botuar në Monografitë e Psikologjisë Gjenetike, studiuesit zbuluan se foshnjat e institucionalizuara që morën përqafime për 20 minuta stimulim të prekshëm (prekje) shtesë në ditë për 10 javë, shënuan më shumë në vlerësimet e zhvillimit sesa ata që nuk e bënë. Ata zbuluan gjithashtu se jo të gjitha llojet e prekjes ishin të dobishme. Vetëm një prekje edukuese si përqafimi i butë mund të sigurojë llojin e stimulimit pozitiv që i nevojitet një truri të ri për t’u rritur shëndetshëm.

 

 

 

  1. PËRQAFIMET I NDIHMOJNË FËMIJËT TË RRITEN

Kontakti fizik është gjithashtu thelbësor për rritjen fizike të fëmijës. Mjekët kanë zbuluar se kur fëmijët janë të privuar nga kontakti fizik, trupi i tyre ndalon së rrituri pavarësisht marrjes normale të lëndëve ushqyese. Kjo gjendje quhet dështim për të lulëzuar.

Dështimi për të lulëzuar është një lloj mangësie në rritje. Shëndeti i fëmijëve që vuajnë nga dështimi për të lulëzar mund të përmirësohet kur ofrohen prekje dhe përqafime.

Një nga arsyet pse përqafimi lidhet me rritjen fizike është se ai shkakton lirimin e oksitocinës, i njohur gjithashtu si hormoni i dashurisë.

Ky hormon i ndjenjës së mirë ka shumë efekte të rëndësishme në trupin tonë. Një prej tyre është stimulimi i rritjes.

Studimet tregojnë se përqafimi mund të rrisë menjëherë nivelin e oksitocinës. Kur rritet oksitocina, disa hormone të rritjes, si faktori i rritjes i ngjashëm me insulinën-I (IGF-1) dhe faktori i rritjes nervore (NGF), rriten gjithashtu.

Si rezultat, prekja edukative e një përqafimi rrit rritjen e fëmijës

 

 

 

  1. PËRQAFIMET I MBAJNË FËMIJËT TË SHËNDETSHËM

Ka shumë përfitime shëndetësore të përqafimit të fëmijës suaj. Përqafimet mund të promovojnë shëndetin tonë dhe të na ndihmojnë të shërohemi.

Oksitocina, e lëshuar gjatë përqafimit, është një hormon që ka fuqi të mahnitshme dhe ofron shumë përfitime për trupin tonë.

Për shembull, niveli i rritur i oksitocinës mund të forcojë sistemin tonë imunitar duke ulur nivelet plazmatike të hormoneve tiroide dhe duke ulur inflamacionin13 duke bërë që plagët të shërohen më shpejt14. Oksitocina gjithashtu lehtëson mbështetjen sociale duke përmirësuar rezultatet e një sërë kushtesh shëndetësore.

 

 

 

  1. PËRQAFIMET NDALOJNË ZHVILLIMIN E NERVOZES TE FËMIJËT

Përqafimet janë të mira për shëndetin emocional të një fëmije. Asgjë nuk mund ta qetësojë një foshnjë që lëshon zemërim më shpejt sesa një përqafim i madh nga prindi.

Shumë prindër shqetësohen se përqafimi i një fëmije që lëshon zemërim është duke shpërblyer sjelljen e keqe me vëmendje. Por nuk është kështu.

Të përqafosh një fëmijë nuk është njësoj si të dorëzohesh (gjë që inkurajon sjelljen e keqe).

Përqafimi pa u dorëzuar po ndihmon një fëmijë të mësojë të vetërregullohet. Të rregullosh emocionet e dikujt është si të ngasësh një makinë. Në trupin tonë, ekzistojnë dy mekanizma të veçantë që kontrollojnë emocionet tona. Dega e zgjimit në sistemin tonë nervor përshpejton emocionet tona, ndërsa dega qetësuese mund të vendosë një frenim në zgjimin tonë.

Disrregullimi i emocioneve ndodh kur dega e zgjimit është tepër aktive dhe dega qetësuese është joaktive. Kjo do të thotë që pedali i gazit shtypet deri në fund ndërsa frena është e prishur. Pra, kur një fëmijë qan intensivisht, ai po drejton një makinë të arratisur emocionale.

Një fëmijë që drejton një makinë të vërtetë të arratisur duhet të shpëtohet, të mos injorohet ose të ndëshkohet duke u lënë të përplaset. Në mënyrë të ngjashme, një fëmijë në një makinë të arratisur me emocione duhet të shpëtohet së pari.

Përqafimi mund ta shpëtojë një fëmijë nga një përplasje emocionale. Oksitocina qetëson degën e zgjimit për të reduktuar stresin 15 dhe për të lehtësuar ankthin. Gjithashtu aktivizon degën qetësuese duke krijuar një efekt kundër ankthit.

 

 

boy hugging woman during daytime

 

 

  1. PËRQAFIMI NDËRTON RELIENCE

Në lindje, sistemi nervor i një fëmije nuk është mjaftueshëm i pjekur për të rregulluar vetë emocionet e mëdha. Fëmijët e vegjël që kanë emocione të forta e kanë të vështirë të ndalojnë për shkak të kësaj. Ata nuk janë kokëfortë apo sfidues.

Gjatë shqetësimit, një nivel i lartë i kortizolit lëshohet duke qarkulluar nëpër trup dhe tru. Kur lihet për një periudhë të gjatë kohore për shkak të paaftësisë së një fëmije të vogël për t’u rregulluar, ky nivel toksik i hormonit të stresit do të ndikojë në shëndetin e fëmijës, si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Kjo është arsyeja pse nuk duhet ta lëmë një fëmijë të bjerë në një përplasje emocionale.

Studimet tregojnë se ekspozimi i tepërt ndaj hormonit të stresit mund të komprometojë sistemin imunitar të një fëmije duke rezultuar në më shumë sëmundje. Stresi i tepërt ndikon në kujtesën dhe aftësitë e arsyetimit verbal më vonë në jetë. Gjithashtu mund të çojë në depresion kur fëmija rritet.

Përqafimi i një fëmije të parregulluar jo vetëm që i ndihmon ata të rregullohen, por gjithashtu i lejon ata të përjetojnë rregullimin e emocioneve të tyre. Kjo përvojë vendimtare e jetës së hershme është se si një fëmijë mëson të zhvillojë aftësitë e vetërregullimit dhe të ndërtojë elasticitet.

Përqafimi gjithashtu i ndihmon fëmijët të bëhen më elastikë duke reduktuar ndikimin negativ të konflikteve.

Në një studim, studiuesit nga Universiteti Carnegie Mellon shqyrtuan ndikimin e përqafimit në ekspozimin e konfliktit. 404 persona u intervistuan çdo natë për 14 ditë rresht për konfliktet dhe përqafimet e tyre. Ata zbuluan se kur ekspozoheshin ndaj konflikteve, individët që kishin më shumë përqafime ishin më pak të mërzitur. Përqafimet me sa duket ishin në gjendje të lehtësonin përshtatjen pozitive ndaj këtyre konflikteve. Aftësia për t’u përshtatur pozitivisht ndaj sfidave është një element i rëndësishëm në ndërtimin e elasticitetit tek fëmijët.

 

 

two toddler pillow fighting

 

 

  1. PËRQAFIMI I BËNË TË LUMTUR FËMIJËT

 

Përqafimet përmirësojnë burimet psikologjike të një personi.

Burimet psikologjike, të tilla si optimizmi, zotërimi dhe vetëvlerësimi, u referohen dallimeve individuale që parashikojnë drejtpërdrejt shëndetin fizik dhe psikologjik

Optimizmi i referohet masës në të cilën njerëzit kanë pritshmëri të favorshme për të ardhmen. Zotërimi përfshin besimin se dikush mund të përcaktojë sjelljen e tij, të ndikojë në mjedisin e dikujt dhe të sjellë rezultatet e dëshiruara. Vetëvlerësimi i referohet vlerësimit të përgjithshëm të një personi për vetëvlerësimin.

Këto tre burime janë të ndërlidhura ngushtë dhe mund të zbutin efektet e ngjarjeve stresuese të jetës. Oksitocina e lëshuar gjatë përqafimit i forcon këto burime duke e bërë një fëmijë të ndihet i dashur dhe i lumtur në jetë.

 

  1. PËRQAFIMET NDIHMOJNË TË LIDHEN FËMIJËN DHE PRINDËRIT

 

Përqafimet rrisin besimin. Besimi është i domosdoshëm në ndërtimin e një marrëdhënie të fortë ndërpersonale.

Oksitocina rrit gatishmërinë e dikujt për të reduktuar frikën, për të pranuar rrezikun dhe për t’u besuar të tjerëve për të përmirësuar marrëdhëniet. Ai gjithashtu rrit sigurinë e lidhjes së fëmijës, duke çuar në lidhje të sigurt dhe përmirësim të lidhjes prind-fëmijë.

Bëjeni këtë praktikë të mirë prindërimi pjesë e prindërimit tuaj të përditshëm.

 

MENDIMET PËRFUNDIMTARE

 

Përqafimi ka të gjitha llojet e përfitimeve. Por respektimi i autonomisë së trupit është gjithashtu i rëndësishëm. Mësimi i fëmijëve se si të refuzojnë me dashamirësi një përqafim dhe të trajtojnë situata të pakëndshme është një mësim i mirë edhe për fëmijën.

Herën tjetër, jepini fëmijës tuaj një përqafim të madh të butë, sigurisht me leje, dhe jepini përfitimet e mahnitshme të përqafimit dhe përqafimit./natalmedia/

 

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts