Pse kam dhimbje koke? Shkaqet, llojet dhe mjekimet

Pse kam dhimbje koke? Shkaqet, llojet dhe mjekimet

 

Dhimbjet e kokës janë një problem i zakonshëm shëndetësor që shumica e njerëzve e përjetojnë në një kohë.

Faktorët që çojnë në dhimbje koke mund të jenë:

 • emocionale, të tilla si stresi, depresioni ose ankthi
 • mjekësore, të tilla si migrena ose presioni i lartë i gjakut
 • fizike, të tilla si një dëmtim
 • mjedisore, siç është moti

Dhimbjet e shpeshta ose të rënda të kokës mund të ndikojnë në cilësinë e jetës së një personi. Të dish se si të njohësh llojin e dhimbjes së kokës dhe shkakun e saj mund ta ndihmojë një person të ndërmarrë veprimet e duhura.

Young woman having a headache headache stock pictures, royalty-free photos & images

Llojet

Disa nga llojet e ndryshme të dhimbjeve të kokës përfshijnë:

 • Dhimbje koke e tipit tension (TTH)

Kjo është forma më e zakonshme e dhimbjes së kokës, që prek tre të katërtat e popullatës së përgjithshme. Dhimbja e kokës e tipit tension më parë quhej dhimbje koke e tkurrjes së muskujve. Ajo është e lidhur me muskujt e qafës, fytyrës dhe nofullës.

Një studim i vitit 2020 zbuloi se TTH është e lidhur ngushtë me stresin.

Një person me TTH mund të ndjejë:

 • sikur kanë një brez të ngushtë rreth kokës
 • një dhimbje e vazhdueshme, e shurdhër në të dy anët e kokës
 • dhimbje që përhapet në ose nga qafa

Dhimbjet e kokës të tipit tension mund të jenë episodike ose kronike. Sulmet episodike zakonisht zgjasin për disa orë, megjithëse mund të zgjasin për disa ditë. Kur TTH-të ndodhin në 15 ose më shumë ditë në muaj për të paktën 3 muaj, ato konsiderohen kronike.

 

Migrenë

Migrena është sëmundja e shtatë më e zakonshme në botë. Bazuar në një sondazh të vitit 2021, ai prek pothuajse 16% të popullsisë së SHBA.

Një dhimbje koke migrene mund të përfshijë dhimbje pulsuese. Shpesh shfaqet në njërën anë të kokës, por mund të ndryshojë anët.

Gjatë një episodi, një person mund të përjetojë gjithashtu:

 • marramendjse
 • shqetësime shqisore, të tilla si ndryshimet në shikim,
 • ndjeshmëri ndaj dritës ose zërit
 • nauze, dhe me të vjella

Dhimbjet e kokës nga migrena janë forma e dytë më e zakonshme e dhimbjes së kokës primare pas TTH. Ato mund të ndikojnë ndjeshëm në cilësinë e jetës.

Një episod i migrenës mund të zgjasë nga 4-72 orë kur nuk trajtohet ose trajtohet pa sukses. Frekuenca e episodeve mund të ndryshojë shumë, por shumë njerëz kanë dy deri në katër episode migrene në një muaj.

Dizzy woman suffering vertigo attack at home headache stock pictures, royalty-free photos & images

Dhimbje koke nga përdorimi i tepërt i ilaçeve (MOH)

E njohur edhe si dhimbje koke e përsëritur dhe dhimbje koke nga keqpërdorimi i ilaçeve, ky lloj shfaqet te njerëzit që marrin medikamente për të trajtuar dhimbjet e kokës shumë shpesh.

Njerëzit me çrregullime primare të dhimbjes së kokës si migrena shpesh zhvillojnë dhimbje koke nga përdorimi i tepërt i ilaçeve. Këto mund të shkaktojnë që episodet e migrenës të ndodhin më shpesh dhe të bëhen më të rënda.

Në vend që të lehtësojnë simptomat, medikamentet shkaktojnë dhimbje koke dhe rrisin intensitetin dhe shpeshtësinë e tyre. MSH-të priren të rezultojnë nga marrja e medikamenteve me bazë opiate, të tilla si ato që përmbajnë kodeinë ose morfinë.

Përtej dhimbjes së kokës, një person mund të përjetojë:

 • dhimbje qafe
 • shqetësim
 • një ndjenjë e kongjestionit të hundës
 • cilësia e reduktuar e gjumit

Vendndodhja, ashpërsia dhe shpeshtësia e MSH-ve ndryshojnë nga personi në person, por ato shpesh ndodhin çdo ditë ose pothuajse çdo ditë dhe janë të pranishme pas zgjimit. MOH mund të shkaktojë dhimbje të shurdhër si një dhimbje koke tensioni në dhimbje më të forta të ngjashme me një dhimbje koke migrene.

Young man suffering from headache, migraine or hangover at home headache stock pictures, royalty-free photos & images

Dhimbje koke grupore

Këto dhimbje koke zakonisht zgjasin nga 15 minuta deri në 3 orë dhe mund të ndodhin një deri në tetë herë në ditë.

Dhimbjet e kokës grupore mund të shfaqen shpesh për 4-12 javë, pastaj zhduken. Ato priren të ndodhin në të njëjtën kohë çdo ditë.

Midis grupeve, personi mund të mos ketë simptoma. Këto periudha faljeje mund të zgjasin me muaj ose vite.

Dhimbjet e kokës grupore shpesh përfshijnë dhimbje të shkurtra, por të forta rreth ose prapa syrit në njërën anë të fytyrës. Kjo dhimbje mund të përhapet në pjesë të tjera të fytyrës.

Shenjat e një dhimbje koke grupore:

 • sy të kuq ose të përlotur
 • qepallat e rënë ose të fryrë
 • hundë e bllokuar ose rrjedhje
 • një bebëzë më e vogël (e ngushtuar) në njërin sy
 • djersitje në ballë

 

Dhimbje koke me rrufe

Këto janë dhimbje koke të papritura dhe të forta që njerëzit shpesh i përshkruajnë si dhimbja më e keqe e jetës së tyre. Ata arrijnë intensitetin maksimal në rreth 30 sekonda deri në një minutë dhe zbehen ngadalë brenda disa orësh.

Një dhimbje koke me rrufe është një dhimbje koke dytësore që mund të tregojë një gjendje kërcënuese për jetën, si p.sh.

 • një aneurizëm
 • sindromi i kthyeshëm i vazokonstriksionit cerebral
 • meningjiti
 • apopleksi hipofizare
 • gjakderdhje në tru (hemorragji)
 • mpiksjen e gjakut në tru

Njerëzit që përjetojnë këto dhimbje koke të papritura dhe të forta duhet të marrin kujdes të menjëhershëm mjekësor.

A girl receiving CST treatment. Osteopathic Manipulation and CranioSacral Therapy for children and adults headache stock pictures, royalty-free photos & images

Shkaqet

Dhimbja e kokës mund të prekë çdo pjesë të kokës dhe dhimbja mund të jetë e pranishme në një ose disa vende. Dhimbjet e kokës shkaktojnë gjithashtu lloje të ndryshme dhimbjesh. Klasifikimi i dhimbjes mund të ndihmojë një mjek të arrijë një diagnozë.

Mjekët gjithashtu i kategorizojnë dhimbjet e kokës bazuar në faktin nëse një gjendje shëndetësore themelore është përgjegjëse për dhimbjen. Me fjalë të tjera, një dhimbje koke mund të jetë parësore ose dytësore, vëren Shoqata Ndërkombëtare e Dhimbjes së Kokës.

 

Dhimbje koke primare

Një dhimbje koke parësore nuk është një simptomë e një sëmundjeje themelore. Në vend të kësaj, këto dhimbje koke vijnë nga problemet që përfshijnë strukturat e kokës dhe qafës.

Një dhimbje koke parësore mund të jetë për shkak të mbiaktivitetit – ose problemeve në – strukturat e ndjeshme ndaj dhimbjes në kokë, duke përfshirë:

 • zona të veçanta të trurit
 • enët e gjakut
 • muskujt
 • nervat
 • kimikatet e trurit

Çrregullimet e zakonshme primare të dhimbjes së kokës përfshijnë migrenën, dhimbjet e kokës në grup, tensionin dhe përdorimin e tepërt të ilaçeve.

 

Dhimbje koke dytësore

Kjo formë e dhimbjes së kokës është një simptomë e një gjendjeje themelore mjekësore. Shkaku i një dhimbje koke dytësore mund të jetë:

 • shtatzënisë
 • kushtet sistemike, të tilla si një infeksion
 • hipotiroidizmin
 • arteriti me qeliza gjigante
 • goditje në tru
 • tumor në tru

Sipas një artikulli në Practical Neurology, dhimbjet dytësore të kokës që ndodhin gjatë shtatzënisë shpesh shkaktohen nga kushte themelore si eklampsia dhe sindroma e encefalopatisë së kthyeshme të pasme (PRES).

Dhimbjet dytësore të kokës mund të vijnë nga probleme serioze shëndetësore. Një studim i vitit 2019 liston flamujt e kuq që konsiderohen kërcënues për jetën dhe kërkojnë vëmendje të menjëhershme:

 • simptoma neurologjike si konvulsione, humbje e vetëdijes dhe konfuzion
 • ethe
 • dhimbje koke me rrufe
 • dhimbja e kokës përkeqësohet nga kollitja, teshtitja ose ushtrimet fizike
 • dhimbje koke që shfaqet tek ata me një histori tumoresh
 • duke qenë mbi 50 vjeç

Është gjithashtu e rëndësishme që një person të kërkojë këshilla mjekësore nëse  dhimbja e kokës:

 • është e rëndë ose përçarëse
 • është këmbëngulës
 • ndodh rregullisht
 • nuk përmirësohet me mjekim
 • shfaqet së bashku me simptoma të tjera, të tilla si konfuzion, ethe, ndryshime shqisore ose ngurtësim të papritur të qafës

 

Mjekimi

Pushimi dhe ilaçet për lehtësimin e dhimbjeve janë trajtimet kryesore për dhimbjet e kokës.

Teenage patient is showing to doctor where is his headache located and nurse is taking notes in medical chart headache stock pictures, royalty-free photos & images

Opsionet përfshijnë:

 • medikamente pa recetë për lehtësimin e dhimbjeve, të tilla si ilaçet anti-inflamatore josteroide
 • medikamente për lehtësimin e dhimbjeve me recetë
 • mjekim parandalues ​​për kushte specifike, si migrena
 • trajtime të tjera për kushtet themelore
 • Është thelbësore që një person të ndjekë udhëzimet e mjekut për të parandaluar dhimbjet e kokës nga përdorimi i tepërt i ilaçeve.

Trajtimi i dhimbjeve të kokës nga përdorimi i tepërt i ilaçeve përfshin reduktimin ose ndalimin e mjekimit. Një mjek mund të ndihmojë në zhvillimin e një plani për të lehtësuar mjekimin në mënyrë të sigurt. Në raste ekstreme, një personi mund të ketë nevojë për një qëndrim të shkurtër në spital për të menaxhuar tërheqjen në mënyrë të sigurt dhe efektive.

 

Trajtime alternative dhe integruese

Ekzistojnë disa forma alternative të trajtimit të dhimbjes së kokës, të njohura tani si trajtime integruese. Megjithatë, është e rëndësishme që një person të konsultohet me një mjek përpara se të bëjë ndonjë ndryshim të rëndësishëm ose të fillojë trajtime të reja.

Disa nga këto qasje përfshijnë:

 • akupunkturë
 • terapi njohëse e sjelljes (CBT)
 • produkte shëndetësore bimore dhe ushqyese
 • hipnozë
 • meditim

Një studim i vitit 2021 zbuloi se terapia me akupunkturë është më efektive se medikamentet në trajtimin e dhimbjeve të kokës kronike të tensionit, të ngjashme me gjetjet e një studimi të vitit 2018. Ndërkohë, një studim i vitit 2020 zbuloi se përdorimi i CBT uli frekuencën e migrenës tek fëmijët dhe adoleshentët.

Disa prova kanë sugjeruar që episodet e migrenës mund të kenë më shumë gjasa të ndodhin kur një person ka nivele të ulëta të magnezit dhe vitaminës D. Ndërsa provat nuk janë përfundimtare, një person mund të zbulojë se marrja e 400-500 miligramë oksid magnezi në ditë ndihmon në parandalimin e episodeve.

Mungesa e lëndëve ushqyese mund të rezultojë nga cilësia e dietës së një personi, problemet e keqpërthithjes ose kushte të tjera mjekësore.

Man sitting alone at home looking sad and distraught headache stock pictures, royalty-free photos & images

Kujdesi në shtëpi

Disa strategji të kujdesit mund të ndihmojnë në parandalimin e dhimbjeve të kokës ose lehtësimin e dhimbjes. Një person mund të provojë:

 • duke përdorur një paketë nxehtësie ose akulli në kokë ose qafë, por duke shmangur temperaturat ekstreme dhe asnjëherë duke mos aplikuar akull direkt në lëkurë
 • shmangia e faktorëve stresues kurdo që është e mundur dhe përdorimi i strategjive të përballimit të shëndetshëm për stresin e pashmangshëm
 • duke ngrënë vakte të rregullta, duke u kujdesur për të mbajtur nivele të qëndrueshme të sheqerit në gjak
 • duke fjetur mjaftueshëm duke ndjekur një rutinë të rregullt dhe duke e mbajtur dhomën e gjumit të freskët, të errët dhe të qetë
 • duke u ushtruar rregullisht për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm dhe për të ulur stresin
 • kufizimi i marrjes së alkoolit dhe pirja e shumtë e ujit
 • duke bërë pushime kur punoni për të shtrirë dhe parandaluar tendosjen e syve

 

Simptomat

Karakteristikat e një dhimbje koke – dhe efektet në jetën e përditshme – mund të ndryshojnë. Dhimbja e kokës mund të:

 • prek njërën ose të dyja anët e kokës
 • rrezaton nga një pikë qendrore
 • përfshijnë dhimbje të mprehta, pulsuese ose të shurdhër
 • kanë një cilësi të ngjashme me vizën
 • vijnë gradualisht ose papritmas
 • zgjasin nga më pak se një orë në disa ditë
 • Karakteristikat e dhimbjes varen, në një farë mase, nga lloji i dhimbjes së kokës.

 

Diagnoza

Një mjek zakonisht mund të diagnostikojë një lloj dhimbje koke pasi e pyet personin për:

 • simptomat e tyre
 • lloji i dhimbjes
 • koha dhe modeli i sulmeve

Në disa raste, mjeku mund të kryejë ose të kërkojë teste për të përjashtuar shkaqet më serioze të dhimbjes së kokës. Testet mund të përfshijnë mostra gjaku ose imazhe, të tilla si një skanim CT ose MRI.

Shumë njerëz përjetojnë dhimbje koke të paktën një herë në jetën e tyre. Ndonëse zakonisht nuk është shkak për shqetësim, disa dhimbje koke mund të jenë shumë paaftësie dhe të rënda, duke ndikuar në jetën e përditshme të një personi.

Kushdo që përjeton dhimbje koke të forta ose të përsëritura duhet të konsultohet me një mjek ose të marrë kujdes profesional./natalmedia.com

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts