Prindër, mos përdorni shprehje “je më e bukura dhe më e mira”, por “je unike dhe të dua ashtu siç je”.

Vetëvlerësimi është ai që përcakton jo vetëm suksesin e një personi në shoqëri, por edhe pikëpamjen e tij të brendshme për botën.

Shumë nga problemet tona rrjedhin nga fëmijëria, duke përfshirë vetëbesimin, megjithatë, prindërit shpesh pyesin veten: çfarë mund të bëjmë për ta ndihmuar një fëmijë për të pasur vetëbesim të mjaftueshëm?

“Nëse doni t’i ndihmoni fëmijët tuaj gjëja e parë që duhet të bëni është të merreni me vetëvlerësimin tuaj. Njerëzit mund të klasifikohen si gjitarë. Midis kësaj specie, është e zakonshme që pasardhësit të ndjekin shembullin e të moshuarve të tyre dhe të zhvillohen në analogji me ta.

Përveç kësaj, është e rëndësishme t’i mësoni fëmijës tuaj se si të zgjedhë. Ai duhet të jetë në gjendje të vendosë se çfarë të veshë, çfarë hobi të ndjekë, si ta shfrytëzoj kohën, ai duhet të kuptojë shijet dhe interesat e tij.

Si reagoni nëse fëmija juaj ngec kur ballafaqohet me dështimin?

Thuajeni fjalen “vazhdo”, kjo teknikë do ta ndihmojë fëmijën tuaj të kuptojë: pengesat dhe se dështimet janë normale, inkurajoni fëmijën tuaj – “mësoni gjëra të reja dhe të përpiqeni të arrini atë që dëshironi”.

Një këshillë tjetër e rëndësishme është të krijoni një zakon për t’i treguar fëmijës tuaj dashuri dhe ngrohtësi, pavarësisht nga sukseset dhe arritjet e tij. Mos e bëni atë të mendojë se e vetmja mënyrë për të dëgjuar fjalë të mira nga ju është nëse ai merr një pese në shkollë. Nuk ka nevojë të vendoset një lidhje e fortë midis notave dhe vëmendjes së prindërve.

Së fundmi, kur komunikoni me fëmijën të përdorni një mesazh të shëndetshëm: mos përdorni shprehje “je më e bukura dhe më e mira”, por “je unike dhe të dua ashtu siç je”./natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts