Pesë gjëra që djemtë kanë nevojë nga nënat e tyre

“Gëzimi më i madh në jetën time ishte rritja e djalit tim”

Gjenetika është një mrekulli! Me siguri e keni dëgjuar pafundësisht këtë fjali, madje edhe nga mjekët kur shpjegojnë fenomene në dukje të pazakonta tek fëmijët, të cilat janë rezultat i trashëgimisë së materialit gjenetik të prindërve. Nga ana tjetër, fëmijët formësohen jo vetëm nga gjenetika, por edhe nga sjellja dhe trajtimi i prindërve gjatë fëmijërisë së tyre.Krahas dashurisë ja disa rregulla që duhet të zbatoni në mënyrë që djali juaj të bëhet një burrë, i pavarur, i lumtur dhe me vetëbesim.

 

Prindërimi pa përdorimin e forcës gjatë fëmijërisë së hershme

Përballë një numri të madh detyrimesh të përditshme, ndodh që prindërit të përdorin forcën apo shantazhin në edukimin e fëmijëve në fëmijërinë e hershme, të gjitha me synimin për ta udhëhequr më mirë fëmijën dhe për ta udhëzuar atë në rrugën e duhur. Kjo shpesh mund të jetë kundërproduktive, sepse fëmija mbrohet duke refuzuar çdo lloj bashkëpunimi dhe bindje ndaj prindërve të tij. Pas kësaj, prindërit aplikojnë masa të rrepta dhe në lidhje me këtë rritet padëgjueshmëria e fëmijëve.

Hulumtimet kanë treguar se djemtë, nënat e të cilëve përdorën dhunën fizike në edukimin e tyre, kishin më shumë probleme në sjellje. Nga ana tjetër është prindërimi i butë që i ndihmon djemtë (dhe vajzat sigurisht) të zhvillojnë aftësitë e tyre sociale dhe të njohin veten në mënyrën e duhur.

 

Konflikt minimal dhe ngrohtësi maksimale

Që të mos keqinterpretohet, ngrohtësia nuk do të thotë kënaqësi apo teprim.

Përkundrazi, nënat e ngrohta janë plot dashuri, të vendosura, të sjellshme dhe të gatshme për të investuar në zhvillimin e djalit të tyre. Ashtu si me të gjitha marrëdhëniet e tjera në jetë, kjo është një rrugë e dyanshme. Nënat që punojnë më shumë për të reduktuar konfliktin dhe për të rritur ngrohtësinë që ndajnë me djemtë e tyre, kanë më shumë gjasa të rrisin një fëmijë i cili është i aftë të jetojë dhe të zhvillojë aftësi të dobishme sociale, të tilla si të krijojë miq dhe të përmirësojë zhvillimin moral të djalit të tyre.

 

Mbështetja e vetëkontrollit

Një pjesë e rëndësishme e prindërimit pozitiv është të mësuarit duke modeluar. Prindërimi që përfundon në “bëj siç them unë, jo si bëj unë” thjesht nuk është një bazë e mirë për të mësuar aftësi komplekse jetësore. Ju do të pranoni se mësimi i një fëmije për të larë dhëmbët është i lehtë – krahasuar me mësimin e një adoleshenti për të menaxhuar ankthin e tyre.

Hulumtimet kanë treguar se vetëkontrolli tek fëmijët, i cili përfshin tipare të rëndësishme, vendimmarrja, menaxhimi i emocioneve, varet nga dy faktorë:

E para i referohet shkallës së autonomisë që nëna i jep djalit të saj dhe përgjegjësisë personale , ku krijohet dhe ruhet një marrëdhënie besimi dhe lidhjeje me fëmijën.

E dyta lidhet me faktin se praktikat e kundërta të prindërimit, si manipulimi, shoqërohen me nivele më të ulëta të vetëkontrollit tek fëmijët. Rezultate të tilla kërkimore janë mjaft logjike nëse merren parasysh kërkimet e njohura që lidhin strategjitë manipuluese të prindërimit me rezultate negative për fëmijët.

 

Strategjitë disiplinore tepër reaguese

Shprehja e ndjenjave të forta negative ndaj sjelljes së djalit të tyre ose shprehja e një filozofie prindërimi autoritare ishin gjithashtu të lidhura me keqardhjen dhe problemet e vëmendjes, ndoshta për shkak të një cikli prindërimi shtrëngues.

 

Shmangni kritikat e ashpra dhe përfshirjen e tepruar emocionale për të shmangur problemet në sjellje

Në një studim që shqyrtoi rolin e kritikës së nënës dhe përfshirjes së tepërt emocionale, studiuesit gjetën mbështetje për hipotezën e tyre se nënat që janë më kritike do të kenë djem që kanë më shumë gjasa të sillen keq./natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

SHPËRNDAJE:

Related posts