Nëse do t’i kishit kushtuar vëmendje të mjaftueshme fëmijëve, nuk do të ishin të pabindur dhe agresiv

Në epokën e sotme dixhitale, fëmijët janë të ekspozuar ndaj stimulimit të vazhdueshëm vizual, i cili mund të ndikojë në aftësinë e tyre për të dëgjueshëm. Këto mund të kenë pasoja negative në përqendrimin, krijimtarinë dhe zhvillimin emocional të tyre. Të kuptuarit e botës përreth tyre dhe komunikimi me të tjerët varet jo vetëm nga përvojat vizuale, por edhe nga aftësia e fëmijës për të dëgjuar dhe adoptuar informacione përmes tingullit dhe fjalimit.

 

Të rriturit luajnë rol kyq në zhvillimin e kësaj aftësie tek fëmijët

Rekomandohet që prindërit të krijojnë komunikim verbal cilësor me fëmijët e tyre, shpesh duke u treguar atyre histori të dobishme, duke bërë pyetje dhe duke i nxitur fëmijët të mendojnë. Gjithashtu, është e rëndësishme që prindërit të kalojnë kohë me fëmijët e tyre në natyrë, duke ecur ose luajtur, sepse ofron një mundësi për të biseduar dhe për tu lidhur emocionalisht.

 

Rëndësia e zhvillimit të gjithanshëm të fëmijës, ku inkurajohet krijimtaria dhe imagjinata

Vizatimi dhe piktura janë një mënyrë e shkëlqyeshme që fëmijët të shprehin mendimet, ndjenjat dhe përvojat e tyre në një mënyrë vizuale. Përmes këtyre aktiviteteve, fëmijët zhvillojnë një fushë të shkëlqyeshme mendore dhe shoqëruese, e cila mund të ketë një ndikim pozitiv në aftësinë e tyre për t’u shprehur dhe për të kuptuar të tjerët.

Është e rëndësishme të theksohet se prindërit duhet të kujdesen për sasinë e kohës që fëmijët kalojnë para ekranit. Shikimi i tepërt i televizionit dhe luajtja e video lojërave mund të ndikojë negativisht në zhvillimin e fëmijëve, aftësitë e socializimit dhe zhvillimin e imagjinatës. Prindërit duhet të kalojnë kohë cilësore me fëmijët, t’i inkurajojnë ata të lexojnë libra, të luajnë dhe të shoqërohen me bashkëmoshatarët.

 

Për një pjekuri emocionale të fëmijëve është me rëndësi vëmendja dashuria si dhe mbështetja që fëmijët marrin nga prindërit e tyre

Një fëmijë që ndihet i dashur dhe i rëndësishëm ka një shans më të madhe për të zhvilluar një qëndrim pozitiv ndaj vetes dhe shoqërisë. Dashuria dhe vëmendja e prindit janë baza e zhvillimit të shëndetshëm emocional të fëmijës, gjë që i bën ata më pak agresivë ndaj të tjerëve.

Është e rëndësishme që prindërit të kuptojnë rëndësinë e të dëgjuarit dhe komunikimit të kujdesshëm me fëmijët e tyre për t’i ndihmuar ata të zhvillojnë njohurit e tyre njohëse, emocionale dhe sociale. Sigurimi i dashurisë, vëmendjes dhe mbështetjes lejon që fëmijët të ndërtojnë një qëndrim të shëndetshëm ndaj vetes dhe të tjerëve, të cilat ata do t’i përdorin gjatë jetës së tyre./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts