Le të jemi ne drita për personat me Autizëm

Shkruan: Egzona Maloku – Logopede

 

Le të jemi ne drita për të ndezur përfshirjen, edukimin dhe pranimin, duke arritur në zemrën dhe shpirtin e ndërgjegjësimit. Me më shumë njohuri dhe mirëkuptim, pranimi do të shkëlqejë. Le ta pikturojmë botën me një spektër ngjyrash të të kuptuarit, ndërgjegjësimit dhe pranimit për të gjithë njerëzit, pavarësisht se ku ata ulen në rrotën e ngjyrave të neurodiversitetit.

Të kalojmë nga mbijetesa në lulëzim,

jini të durueshëm dhe të sjellshëm, mos gjykoni . Pra, nëse mund të bëni vetëm një ndryshim, ky akomodim i thjeshtë është një pikënisje e mirë, por shpresojmë që ju të inkurajoheni të bëni më shumë! Mundohu të kuptoni ndjenjat e secilit dhe mos kërkoni që ata të ndryshojnë për ne, ne jemi ata që duhet t’i kuptojmë dhe të për ndryshojmë për ta.

Fjalët që ka një person me Autizëm për ne:

Autizmi duket ndryshe për të gjithë

 • Pranoni se ka shumë që nuk dini për mua ose nuk mund t’i shihni.
 • Krijo një hapësirë ​​të sigurt për mua që të jem autentikisht vetvetja.
 • Mbani një mendje të hapur dhe jini fleksibël.
 • Merrni kohë për të dëgjuar dhe mësuar nga unë.
 • Kuptoni që nevojat e mia për mbështetje mund të luhaten gjatë ditës.
 • Më njihni – mund të zbuloni se jam vërtet argëtues.
 • Më jep mundësinë të të tregoj se mund të jem një mik apo bashkëpunëtor i shkëlqyer.

 

Përshtatja mund të jetë rraskapitëse për mua

 • Kuptoni që unë mund të them ose të bëj gjëra që janë të papritura.
 • Jini të durueshëm dhe të sjellshëm, mos më gjykoni.
 • Punoni me mua për të strukturuar ditën time me gjërat që më japin energji (anët e forta dhe interesat).
 • Sigurohuni që mjedisi të mbështesë nevojat e mia.
 • Mbështetni ndryshimin në mënyrë konstruktive.
 • Respektoni nevojat e një individi.

 

I ndjej gjërat, vetëm mund të mos i tregoj

 • Më lejoni të shpreh ndjenjat dhe mendimet e mia në mënyra të ndryshme dhe në kohë të ndryshme.
 •  Dëgjoni fjalët që po përdor ose çfarë po them. Mos lexoni në tonin ose gjuhën e trupit tim.
 • Mësoni të flisni “gjuhën” time (si më pëlqen të komunikoj). Unë mund të mos them gjërat që prisni të dëgjoni, por veprimet e mia mund të demonstrojnë mendimet e mia.
 • Nëse doni të dini se si ndihem, mos ngurroni të pyesni drejtpërdrejt.

Pikat e mia të forta dhe interesat janë ato që më motivojnë

 • Kaloni kohë duke zbuluar se cilat janë interesat e mia.
 • Ji i durueshëm pasi mund të dëshiroj të flas për interesat e mia.
 • Jini të përgatitur të dëgjoni dhe të tregoni interes (ose të lexoni).
 • Më lejoni të përfshihem në projekte pasioni – gjëra për të cilat më interesojnë.
 • Mos prisni që unë të jem i mirë në gjithçka.
 • Më lidhni me dikë që ka aftësi komplimentuese dhe të ndryshme në mënyrë që të mësojmë nga njëri-tjetri.
 • Më lejoni të ndihem i dobishëm.

 

Unë mund të jem duke dëgjuar, thjeshtë nuk mund të bëj gjithmonë kontakt me sy

 • Jini të durueshëm dhe mirëkuptues dhe promovoni komunikimin e hapur.
 • Mos insistoni në kontaktin me sy.
 • Mos u bëni gjykues.
 • Më thuaj që je aty për të dëgjuar.
 • Mbani një mendje të hapur.
 • Mësoni si të tregoni se po dëgjoj, p.sh. mund ta kthej veshin nga ju.

 

Gjërat mund të duken të qeta, por unë mund të jem duke punuar shumë

 

 • Disa ditë mund të jenë më të mira për mua se të tjerat, kështu që jini të durueshëm.
 • Mundohuni të shmangni gjërat që më shkaktojnë shqetësim.
 • Nëse do të bëni ndryshime në rutinën time, më njoftoni dhe më jepni kohë që të përshtatem me ndryshimet në mënyrën time.
 • Kupto se mund të më duhet të bëj një pushim ose të largohem.
 • Kupto që unë mund të përdor strategji për të përballuar mbingarkesën shqisore si përdorimi i kufjeve.
 • Mos më shtyni në situata që mund të jenë dërrmuese, më lejoni të vendos ritmin tim të këtyre ndërveprimeve.
 • Kuptoni mënyrat se si unë komunikoj, shoqërohem dhe përjetoj botën shqisore dhe më takoni në mes.

 

Ky çrregullim mund të godasë këdo, kudo. Përgjegjësia jonë, si komunitet – si një familje e vetme njerëzore – është të përgjigjemi me kujdes dhe përkushtim.

 

Shumë shpesh, njerëzit me autizëm dhe paaftësi të tjera stigmatizohen. Ne duhet të kundërshtojmë një diskriminim të tillë në çdo hap. Qasja jonë duhet të jetë saktësisht e kundërta: integrimi i fëmijëve në mjedise të rregullta arsimore dhe duke krijuar mundësi pune që përdorin pikat e forta të njerëzve me autizëm dhe aftësi të kufizuara të tjera.

Autizmi vjen te një familje që nuk dorëzohet kurrë, është një udhëtim që nuk e kanë menduar kurrë- është një dhuratë e mbështjellur me mister andaj ne si shoqëri me mbështjetje dhe mirëkuptim mund të ia dalim sepse veçmas mund të mos i kemi të gjitha por së bashku i kemi të gjitha./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

SHPËRNDAJE:

Related posts