Komunikimi është gjithçka, Logopedia është çelësi

Shkruan: Egzona Maloku – Logopede

 

Logopedia është një fushë e cila praktikohet nga specialistë të quajtur logopedë, të cilët janë të aftë të vlerësojnë, diagnostikojnë dhe trajtojnë çrregullime të komunikimit, çrregullime konjitive, çrregullime të zërit dhe të gëlltitjes.

Logopedia fokusohet tek përmirësimi i të folurit të fëmijëve e të të rriturve dhe tek përmirësimi i aftësive për të kuptuar dhe për të shprehur gjuhën, përfshirë edhe gjuhën jo verbale.

Roli i logopedit karakterizohet nga një qasje metodike ndaj terapisë së të folurit: nxjerrja e një historie mjekësore dhe kryerja e një ekzaminimi, vendosja e një diagnoze dhe mbikëqyrja, trajnimi dhe/ose trainimi sipas një plani veprimi të zhvilluar në konsultim me klientin.

Logopedia është profesion i cili:

-Ndihmon fëmijët të thonë fjalët e para, atyre që kanë vonesë të të folurit

-Ndihmon fëmijët të zhvillojnë aftësitë gjuhësore dhe komunikuese

-Rrit vetëbesimin dhe motivin tek fëmijët dhe të rriturit që kanë vështirësi në komunikim

-Ofron komunikim alternativ për personat të cilët nuk arrijnë që të flasin verbalisht pavaresisht tentativave

-Trajton çrregullime të të folurit motorik (disartria/apraksia): të folurit të paqartë ose vështirësi në prodhimin e të folurit të qartë

-Trajton vështirësitë në komunikim pas një goditjeje ose ngjarje neurologjike

-Ndihmon te dëmtimet njohëse: vështirësi me kujtesën, vëmendjen dhe/ose zgjidhjen e problemeve

-Trajton rrjedhshmërinë e të folurit: belbëzimi pediatrik ose i të rriturve

– Çrregullime të zërit: cilësi e ngjirur e zërit, nyje vokale ose polipe

-Përmirëson gëlltitjen

-Ndihmon me lexim/shkrimin dhe aftësitë matematikore.

Është thelbësore të theksohet se ndërhyrja e hershme është thelbësore kur kemi të bëjmë me çrregullime të të folurit dhe gjuhës. Nëse dyshoni se ju ose një i dashur mund të keni vështirësi, mos hezitoni të kërkoni ndihmë profesionale. Mbani mend, nuk ka nevojë të lundroni vetëm në këto sfida.

Logopedët janë për të ofruar mbështetjen, burimet dhe kujdesin që ju nevojitet për të kapërcyer këto pengesa.

Terapia e të folurit nuk ka të bëjë vetëm me përmirësimin e të folurit dhe gëlltitjes: ka të bëjë me përmirësimin e jetës së njerëzve. Ne e kuptojmë këtë dhe jemi të përkushtuar të ofrojmë kujdes gjithëpërfshirës dhe empatik për të folurin dhe gjuhën për klientët.

Gjatë këtij muajit që i kushtohet logopedisë le të përhapim ndërgjegjësimin, të inkurajojmë ndërhyrjen e hershme dhe të festojmë fuqinë transformuese të terapisë së të folurit.

Në fund të fundit, të gjithë meritojnë aftësinë për të komunikuar lirshëm dhe për të jetuar jetën e tyre në maksimum. Trajtimi logopedik nuk është luks, është e nevoj e secilit!/natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts