Keni vështirësi të merrni një vendim? Lexoni këto këshilla!

Jeta është plot zgjedhje. Disa janë të lehta, si p.sh. çfarë të hani për darkë (cheeseburger), dhe të tjera, më serioze, si, për shembull, zgjedhja e një karriere. Pavarësisht se sa i rëndësishëm është një vendim, aftësitë e mira të vendimmarrjes janë të dobishme në jetë, veçanërisht nëse ndiheni të pavendosur për diçka dhe kjo ju zhgënjen. Merrni këshilla se si të merrni vendime të mira dhe zbuloni se çfarë të bëni kur nuk mund të kuptoni një plan.

 

Kjo mund të ndihmojë nëse:

  • ju po punoni me një problem
  • po përballeni me një pasiguri
  • ju jeni duke luftuar për të marrë një vendim.

 

Pse ndihmon vendimmarrja e mirë?

 

Njerëzit marrin vendime gjatë gjithë ditës, shumica e të cilave janë të drejtpërdrejta dhe nuk kërkojnë shumë mendim. Megjithatë, kur situatat janë më të ndërlikuara dhe kanë ndikime afatgjata, është e lehtë të ndihesh i pasigurt ose hezitues.

 

Kur përballeni me një vendim të vështirë, është e zakonshme të ndjeheni:

  • të dërrmuar
  • të stresuar ose të shqetësuar
  • nën presion
  • të hutuar
  • të lodhur

 

Për shkak se pavendosmëria mund të ketë një ndikim negativ në mënyrën se si ndiheni, është e rëndësishme të mësoni strategji për të marrë vendime pozitive në situata të vështira. Ndërsa mund të mos jeni në gjendje të garantoni rezultatin e një vendimi përpara se ta merrni atë, të paktën mund të dini se keni menduar shumë për të.

 

Këshilla për marrjen e vendimeve

 

Hapi 1. Mos lejoni që stresi t’ju pushtojë. Është e lehtë të ndihesh i stresuar dhe i shqetësuar kur je përballë një zgjedhjeje të vështirë. Ju mund të prireni të nxitoni vendimet tuaja pa i menduar mirë, ose shmangni fare marrjen e një vendimi sepse stresi ju ka lënë jashtë loje. Nëse ndiheni të shqetësuar për një vendim, përpiquni të menaxhoni stresin tuaj në mënyrë që të mos ju turbullojë mendimet. Shkoni për një shëtitje në plazh. Shkoni në një klasë joga ose rri me miqtë.

 

Hapi 2. Jepini vetes pak kohë (nëse është e mundur). Është e vështirë të mendosh qartë nën presion, dhe ndonjëherë ideja jote e parë nuk është gjithmonë më e mira. Jepini vetes mundësinë për t’u ulur në një problem për një kohë, në mënyrë që të mund të përpunoni opsionet tuaja dhe të ndiheni të sigurt për kursin e veprimit që zgjidhni.

 

Hapi 3. Peshoni të mirat dhe të këqijat. Kur përballemi me një vendim të madh, ndonjëherë ne humbasim pamjen e madhe. Shkruani një listë me të mirat dhe të këqijat për çdo kurs veprimi dhe më pas krahasoni ato. Ndonjëherë të këqijat nuk janë aq të këqija sa i imagjinojmë të jenë, ose të mirat mund t’i bëjnë opsionet tuaja më të dukshme.

 

Hapi 4. Mendoni për qëllimet dhe vlerat tuaja. Është e rëndësishme të jemi të vërtetë me veten dhe atë që vlerësojmë në jetë. Kur merrni parasysh në një vendim gjërat që janë të rëndësishme për ju, opsioni më i mirë mund të bëhet i dukshëm. Në çdo rast, ka më shumë gjasa të përfundoni me një rezultat me të cilin jeni të kënaqur.

 

Hapi 5. Konsideroni të gjitha mundësitë. Marrja e një vendimi mund të rezultojë në disa rezultate të ndryshme dhe jo të gjitha mund të jenë të dukshme. Kur shqyrtoni çdo opsion, mos rendisni vetëm pozitivet dhe negativet; shkruani çdo pasojë të mundshme.

 

Hapi 6. Flisni për atë. Mund të jetë e dobishme të merrni këndvështrimin e një personi tjetër për çështjen tuaj, veçanërisht nëse ata janë përballur me një vendim të ngjashëm në jetën e tyre.

 

Hapi 7. Mbani një ditar. Nëse ndiheni sikur jeni në një slitë emocionale, mund t’ju ndihmojë të mbani gjurmët e ndjenjave tuaja duke i shkruar ato.

 

Hapi 8. Planifikoni se si do t’u tregoni të tjerëve. Nëse mendoni se dikush mund të ketë një përgjigje të keqe ndaj vendimit tuaj, mendoni se cili ka të ngjarë të jetë reagimi i tij. Vendoseni veten në vendin e tyre për t’ju ndihmuar të mendoni për një mënyrë të mirë për të menaxhuar situatën.

 

Hapi 9. Rimendoni opsionet tuaja. Nëse jeni përballë një presioni të madh për një vendim, ose ka disa faktorë të rinj për t’u marrë parasysh, shikoni përsëri opsionet tuaja. Ju mund të vendosni që vendimi juaj fillestar është akoma më i miri, por jepini vetes mundësinë për të ndryshuar kursin. Nëse një vendim nuk është më i duhuri për ju, kaloni përsëri këto hapa për të gjetur një zgjidhje më të mirë.

 

Nëse po kaloni një kohë të vështirë

 

Nëse ndiheni të mbingarkuar me ndjenja negative sepse jeni duke u përballur me një vendim të vështirë, është e rëndësishme të kujdeseni për veten. Merrni pak kohë për t’u çlodhur ose për të bërë diçka që ju pëlqen.

Nëse shihni se pavendosmëria juaj për një situatë po ndikon në mënyrën se si ecni çdo ditë, është mirë të flisni me dikë që keni besim ose të vizitoni një këshilltar. Ata do të jenë në gjendje t’ju ndihmojnë të punoni përmes procesit të vendimmarrjes dhe t’ju udhëheqin përmes strategjive të ndryshme.

 

 

 

 

 

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Të ndryshme