Jo, sjellja e mirë nuk ka dalë nga moda – dhe këto janë rregullat që TË GJITHË fëmijët duhet t’i dinë

Thuaj “ju lutem”, “faleminderit”, “më falni”, përshëndetni fqinjin tuaj me mirësjellje, vendosni gjërat në vendin e tyre, lista e rregullave të sjelljes së mirë mund të vazhdojë pafund. E megjithatë, fëmijët e sotëm duket se dinë pak për rëndësinë e mirësjelljes.

Një pjesë e rëndësishme e rritjes së një fëmije është që ne, si prindër, t’i mësojmë atij sjellje të mira. Sjelljet janë të rëndësishme sepse na ndihmojnë të jemi më të suksesshëm në jetë. Nga ana tjetër, mungesa e mirësjelljes elementare ndikon negativisht tek fëmijët në të gjitha fushat e jetës së tyre. Pra, si mund t’i zbatojmë ato në jetën e përditshme dhe të rrisim njerëz të sjellshëm dhe të denjë?

 

Sjellje të harruara që duhet të dinë fëmijët e sotëm

Ka rregulla të sjelljes së mirë që dikur konsideroheshin si aftësi bazë dhe ishin pjesë e kulturës së përditshme. Mos harroni këto sjellje “të modës së vjetër” që mund të jenë avantazhi i fëmijës suaj në krahasim me moshatarët e tij.

 

Kur duhet ta fikni telefonin

Shumica e fëmijëve, madje edhe ata shumë të vegjël, kanë smartfonin e tyre, që do të thotë se duhet t’u mësohet etika dhe përdorimi i duhur i celularit. Prandaj, është e rëndësishme që ata të dinë se telefoni duhet të fiket ose të lihet në heshtje kur janë në kinema, në një shfaqje teatri, festë ditëlindjeje ose darkë familjare.

 

Favoritete të vogla

Mirësitë e vogla dhe aktet e mirësisë ndihmojnë shoqërinë të funksionojë. Gjëra të tilla si mbajtja e një dere, marrja e një objekti që i ka rënë një kalimtarit (apo bashkëbiseduesi), lënia e një të moshuari të kalojë në radhë – nuk janë të vështira, por janë shërbime të mira që edhe fëmijët e vegjël mund t’i bëjnë për të rriturit.

 

Thuaj “faleminderit” punonjësve të shërbimit

Të thuash “faleminderit” është baza e të gjitha sjelljeve të mira, por këto ditë shumë fëmijë (dhe të rritur!) e harrojnë falënderimin e njerëzve që i ndihmojnë në shumë mënyra të vogla çdo ditë, si kamarierët, shitësit, mësuesit dhe shoferët e autobusëve. Nuk ka të bëjë vetëm me mirësinë, por edhe për t’i mësuar fëmijët të njohin dhe të pranojnë kontributet e të tjerëve si të vlefshme. Në të njëjtën kohë, fëmijët mësojnë një mësim të rëndësishëm, që është se njerëzit e tjerë nuk janë shërbëtorët e tyre.

 

Ta liroj vendin të moshuarit në transport publik

Dikur ishte e zakonshme t’i lirohet vendi në transport një personi të moshuar ose një gruaje shtatzënë. Megjithatë, në shoqërinë moderne, shumë e kanë prioritet rehatinë e fëmijës së tyre. Nëse nuk janë shumë të vegjël (ose të sëmurë), të vegjëlit janë në të vërtetë plotësisht të aftë të qëndrojnë në këmbë për një kohë në autobus. Kjo është mundësia e përsosur për t’i mësuar ata të tregojnë mirësi dhe të mendojnë për të tjerët.

 

Duke pritur që të gjithë të ulen në tryezë – dhe më pas mund të fillojn me ngrënie

Pavarësisht nëse jeni duke darkuar në shtëpi apo në restaurant, rregullat e mirësjelljes janë që të prisni për të filluar ngrënien pasi të ulen të gjithë në tryezë.

 

Pa ndërprerë të rriturit kur flasin

Dëshira e tyre për vëmendje është normale, por është e rëndësishme që ata të mësojnë të mos i ndërpresin të tjerët në bisedë.

Nëse fëmija ju ndërpret, tregojini me qetësi se nuk është në rregull të ndërpritet dhe se së shpejti do ta dëgjoni. Kur është koha për të folur – ofrojini atij të njëjtën mirësjellje dhe mos e ndërprisni ndërsa ai është duke folur.

 

Të komentuarit e pamjes të tjerëve

Kur fëmija juaj i thotë tezes se ajo është shëndoshur ose pyet një të huaj pse ka puçrra në fytyrë – kjo mund të jetë sjellje që ndikon negativisht në formimin e një karakterit të duhur për një fëmijë të vogël që po mëson për botën e tij. Megjithatë, fëmijët duhet të mësohen se fjalët e tyre prekin të tjerët dhe se mund të lëndojnë dhe ofendojnë (madje edhe të rriturit) nëse komentojnë pamjen e tyre.

 

Përdorimi i mirësjelljes së mirë në rrjetet sociale

Nëse nuk janë shumë të vegjël, shumica e fëmijëve janë aktiv në rrjetet sociale, që do të thotë se ata duhet të mësohen se çfarë duhet dhe çfarë nuk duhet të bëjnë në Facebook, Instagram dhe platforma të tjera. Është themelore, për shembull, që ata të mos publikojnë foto ose tag të tjerëve pa lejen e tyre, pastaj të mos japin kurrë informacione personale.

 

Prezantimi me njerëzit e tjerë

Mënyra ideale për të prezantuar veten është të bëni kontakt me sy, të zgjasni dorën dhe të buzëqeshni ngrohtësisht. Kjo është pikërisht ajo që ne duhet t’u mësojmë fëmijëve tanë.

 

Mbërritja në kohë

Edhe pse fëmijët nuk mund të drejtojnë një makinë, ajo që ata mund dhe duhet të mësojnë është se sa e rëndësishme është të jesh gati në kohë. Kjo jo vetëm që do t’i ndihmojë dita e tyre të shkojë më mirë, por është gjithashtu një shenjë respekti për shokët e klasës, mësuesit, trajnerin dhe, natyrisht, anëtarët e familjes.

 

Bisedë në telefon

Brezi i ri mund të jetë më i aftë në përdorimin e telefonave inteligjentë, por njerëzit e moshuar në përgjithësi kanë sjellje më të mira, veçanërisht kur bëhet fjalë për të folur në telefon. Është alarmante se sa fëmijë nuk i dinë bazat e një bisede telefonike. Mësojini t’i përgjigjen thirrjes me “Përshëndetje” dhe të thonë një përshëndetje për të përfunduar telefonatën, jo thjesht për të mbyllur telefonin.

Në fund, çdo rregull i ri i sjelljes së mirë sjell përfitime të shumëfishta për fëmijën. Me ndihmën e sjelljeve, ai rritet në një personalitet të sjellshëm dhe të vetëdijshëm që ngjall respekt dhe admirim dhe në të njëjtën kohë ndihet mirë në çdo situatë (madje edhe të pakëndshme)./natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts