Gjithçka që duhet të dini për lëngun amniotik

Gjatë shtatzënisë, fetusi zhvillohet në lëngun amniotik, i cili i siguron atij gjithçka që i nevojitet: mbrojtje, ngrohtësi dhe rehati. Megjithatë, ky lëng flet edhe për shëndetin dhe zhvillimin e foshnjës në bark

Falë metodave dhe teknologjive të avancuara të monitorimit të shtatzënisë, sot dihet shumë për zhvillimin e fetusit në barkun e nënës. Duke përdorur një ultratinguj 4D, nëna e ardhshme mund ta shohë foshnjën e saj duke qeshur, duke lëvizur, dhe duke thithur gishtin e madh. Ajo mund të monitorojë zhvillimin dhe rritjen e foshnjës që nga dita e parë e jetës në trupin e saj.

Ne mësojmë çdo ditë e më shumë detaje rreth këtij lëngu me rëndësi jetike dhe njohuritë rreth përbërjes, sasisë dhe ngjyrës së tij përdoren nga mjekët për të parashikuar dhe parandaluar komplikimet e mundshme në shtatzëni. Që nga dita kur veza e fekonduar vendoset në mitër, ajo mbrohet nga të gjitha ndikimet e jashtme.

Më pas është placenta që e furnizon atë me ushqim dhe oksigjen. Ajo plotësohet nga një  qese amniotike, e cila fillon të mbushet me ujë sapo të formohet kordoni kërthizor. Që nga ajo kohë e deri në lindje, kjo «fole uji» do të jetë një shtëpi e rehatshme për foshnjën tuaj.

Çfarë është lëngu amniotik?

Është një lëng transparent dhe pa ngjyrë që përmban qeliza të peluara të lëkurës së foshnjës, yndyrna mbrojtëse të sekretuara nga gjëndrat sebaceoze (të cilat mbrojnë lëkurën e foshnjës nga efektet e ujit), proteinat, karbohidratet, mineralet (kaliumi, kalciumi dhe natriumi), hormonet, si dhe shumë substanca të tjera mbi bazën e të cilave mund të gjeni shumë informacione rreth mënyrës se si zhvillohet fryti. Për shembull, bazuar në analizën e urinës së excreted (foshnja fillon të urinojë në barkun e nënës), mjeku mund të përcaktojë se në çfarë gjendje janë veshkat e foshnjës. Urina sterile është një sinjal se çdo gjë është në rregull me këto organe.

Nga ana tjetër, ndryshimi i ngjyrës të lëngut amniotik tregon hipoksi të fetusit (mungesë oksigjeni), dhe kjo situatë kërkon ndërhyrje mjeksore urgjente.

Teprica ose mangësia e lëngut amniotik

Nga 400 deri në 1.000 ml lëng amniotik prodhohet në ditë, dhe sasia totale e tij varet nga madhësia e fetusit dhe faza e shtatzënisë. Mekanizmi i rregullimit të sasisë së lëngut amniotik është shumë kompleks.

Përveç placentës, vetë foshnja merr pjesë aktive në të: çdo ditë ajo gëlltit një sasi të caktuar të lëngut amniotik, i cili pastaj përpunohet dhe ekskretohet nga veshkat e foshnjës. Megjithatë, ka vlera kufizuese të sasisë së ujit amniotik, kështu që teprica ose mungesa e tij tregojnë probleme të caktuara.

Lëngu i tepërt amniotik (polihidramnia) tregon komplikacione që ndodhin zakonisht midis javës së 21-të dhe 37-të të shtatzënisë, të cilat çojnë në diabet të nënës ose anemi hemolitike, performancë të dobët të veshkave të foshnjës, por edhe një shtatzëni multi-pjellore në të cilën ka më shumë në sac amniotik të njërit fryt dhe më pak lëng amniotik në tjetrin.

Në rast të lëngut të tepërt amniotik, mitra krijon presion shtesë mbi organet përreth, kështu që nëna ka vështirësi në frymëmarrje, ndjen dobësi, këmbët e saj fryhen për shkak të ngadalësimit të qarkullimit të gjakut dhe ndjen dhimbje dhe rëndesi në stomak. Përveç kësaj, uji i tepërt e bën të vështirë dëgjimin e ritmit të zemrës së foshnjës, në këtë situatë shpesh ndodh që fonja të marr pozicion jo të duhur para se të lindë – në vend të kokës poshtë, foshnja vendoset në një pozicion transversal, gjë që e komplikon shumë rrjedhën e lindjes së fëmijës. Në raste ekstreme, amniocenteza e tepërt mund të hiqet gjatë amniocentezës, dhe nëse ndodhin komplikime, lindja cezariane është zgjidhja më e mirë.

Mungesa e lëngut amniotik (oligohydramnia) shoqërohet me funksionimin e papërshtatshëm të veshkave dhe traktit urinar të foshnjës. Përveç kësaj, për shkak të mungesës së hapësirës, mund të lërë pasoja negative në zhvillimin e skeletit të tij.

Mungesa e lëngut amniotik mund të jetë për shkak të problemeve me placentën: meqë ky lëng është pjesërisht një produkt i qarkullimit të gjakut të nënës, është logjike që sasia e tij zvogëlohet nëse qarkullimi i gjakut përmes placentës është i dobët.

Në çdo rast, mungesa ose teprica e lëngut amniotik shpesh është një tregues për lindjen para kohe, kështu që është e nevojshme që nëna të jetë nën mbikëqyrjen e vazhdueshme të mjeku.

Roli i lëngut amniotik

Mbron fetusin nga ndikimet e jashtme duke e bërë qëndrimin e tij në bark më të rehatshëm Mbron foshnjën nga infeksionet, mban një temperaturë të qëndrueshme, e cila është shumë e rëndësishme për rritjen dhe zhvillimin normal të fetusit. Është një burim lëngu që foshnja gëlltit dhe shija e saj e ëmbël e përgatit foshnjën për shijen e qumështit të gjirit./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts