Fëmijët narcistikë rriten nga prindërit që bëjnë këto 8 gjëra

Të jesh prind nuk është një detyrë e lehtë, madje edhe prindërit më qëllimmirë mund të përfundojnë duke bërë gabime të mëdha për të cilat fëmijët e tyre përfundimisht paguajnë. Dhe ndërsa askush nuk synon të rrisë një fëmijë narcisist, për fat të keq, kjo ndodh, më shpesh sesa shumica do të donin të pranonin.

Ndërsa një grup kërkimesh në rritje vazhdon të shfaqet, studiuesit kanë filluar të hedhin më shumë dritë mbi narcisizmin e fëmijërisë dhe shkaqet e tij. Në një punim të botuar në Behavioral Science, studiuesit shpjegojnë se simptomat e narcisizmit mund të vërehen tek fëmijët që në moshën tetë vjeç.

Për shumë njerëz, kur takojmë një narcisist të ri, mendimi ynë i parë është “Si ndodhi kjo?” Dhe ndërsa ka një sërë faktorësh, shumica dërrmuese e shkakut pas këtij ndryshimi toksik bazohet në mënyrën se si rriten fëmijët. Këtu janë 8 gjërat që bëjnë prindërit që nxisin narcisizmin.

  1. Ata “mbivlerësojnë” fëmijët e tyre.

Më lejoni të jem i qartë, hulumtimi nuk thotë se është një gjë e keqe të duash ose të ushqesh fëmijën tënd. Megjithatë, ajo që tregon është se kur i mësoni fëmijët tuaj që herët se ata janë superiorë se të gjithë të tjerët dhe meritojnë trajtim të veçantë, ju po krijoni një precedent që nuk do t’i ndihmojë ata në jetë. Studiuesit që ndoqën rreth 600 fëmijë rreth moshës 7-11 vjeç zbuluan se fëmijët që besonin se ishin më të veçantë se fëmijët e tjerë kishin shkallë më të lartë të narcisizmit.

  1. Mungesa e ngrohtësisë.

Që nga koha kur lindin fëmijët, ata kërkojnë dashuri dhe dashuri nga prindërit e tyre. Kur ata përballen me një qëndrim të ftohtë dhe të pashpirt nga prindërit e tyre, zhvillimi i tyre rrezikohet. Një neglizhencë e tillë emocionale është e lidhur shumë me narcisizmin.

  1. Ata kënaqin shumë fëmijët e tyre.

Ne të gjithë duam t’u japim fëmijëve tanë gjithçka që ata duan për t’i bërë ata të lumtur dhe të përmbushur, megjithatë, kur bëhet fjalë për mirëqenien e tyre, ndonjëherë është më mirë të mos e bëjnë këtë. Fëmijët që kënaqen dhe u jepet çdo dëshirë rriten duke besuar se kanë të drejtë për çfarëdo që duan, gjë që përfundimisht mund të rritet në të drejtën ekstreme që lidhet me narcisizmin.

  1. Ata nuk e vonojnë kënaqësinë.

Nëse dëshironi ta vendosni fëmijën tuaj në rrugën e shpejtë drejt narcizmit, jepini atij lavdërime dhe vlerësime për gjërat që nuk i meritojnë ose nuk i fitojnë. Kur fëmijët mësojnë herët se nuk kanë nevojë të punojnë apo të fitojnë asgjë, dhe lavdërohen vetëm për ekzistencën, ata mësojnë se kanë të drejtë për një gjë të tillë.

  1. Ata nuk kanë kufij.

Fëmijët kanë nevojë për kufij. Në të vërtetë, të gjithë kanë nevojë për kufij, por kufijtë fillojnë herët. Kur fëmija juaj nuk e dëgjon kurrë fjalën jo, ai kurrë nuk mëson të pranojë faktin që ndonjëherë, ju thjesht nuk e merrni atë që dëshironi.

 

 

  1. Ata nuk inkurajojnë menaxhimin emocional.

Karakteristikat e një fëmije narcisist përfshijnë agresionin dhe menaxhimin e dobët emocional. Si prindër, është detyra jonë t’i drejtojmë fëmijët tanë përmes emocioneve të tyre dhe t’i mësojmë se si t’i menaxhojnë ato në një mënyrë të shëndetshme. Pa këtë strukturë, fëmijët fillojnë të shprehin ndjenjat e tyre përmes agresionit dhe në mënyra të tjera jo të shëndetshme.

      7. Ata ngatërrojnë lumturinë me mirësinë.

Ndërsa ne të gjithë mund të dëshirojmë që fëmijët tanë të jenë të lumtur, ndonjëherë kjo thjesht nuk është e mundur. Nuk ka asnjë mënyrë për ta bërë fëmijën tuaj të lumtur gjatë gjithë kohës dhe fokusi duhet të jetë te mirësia dhe jo te lumturia e tyre. Kur lumturia ka përparësi ndaj së mirës, ​​ju jeni duke inkurajuar tipare shumë mashtruese dhe egoiste tek fëmija juaj.

  1. Ata gabojnë dëshirat për nevojat.

Fëmijët nuk janë zhvilluar mjaftueshëm për të kuptuar ndryshimin midis asaj që duan dhe asaj që kanë nevojë. Një 5-vjeçar mund të kërkojë një smartphone, por a i nevojitet? Është detyra jonë të lundrojmë mes të dyjave dhe të dallojmë se çfarë nevojitet dhe çfarë mund të jetë problematike. Duke shkuar edhe më tej, kënaqësia e vonuar (duke i bërë ata të presin) i ndihmon ata të mësojnë tipare të vlefshme si elasticiteti dhe një mentalitet i rritjes./natalmedia.com/

 

“Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts