Disa mënyra se si të menaxhohet stresi tek fëmijet dhe të rinjët

Përgatiti: Ajete Haxhiu-Demaku

Psikologe

 

Stresi është një pjesë e pandashme e çdo moshe, por ka mënyra të shëndetshme për fëmijët dhe të rinjtë për të përballuar stresin.

 

Në afat të shkurtër, stresi mund të ketë një efekt stimulues te fëmija (p.sh. kur mëson të testojë). Megjithatë, stresi kronik është i ndryshëm dhe mund të kontribuojë në zhvillimin e problemeve të ndryshme fizike (presion të lartë të gjakut, dhimbje koke, diabeti mellitus) dhe probleme të shëndetit mendor (ankth, depresion).

 

Në përgjithësi, shkalla e ankthit dhe depresionit tek fëmijët po rritet ndjeshëm, pavarësisht nga situata aktuale. Stresi tek të rinjtë nuk është i njëjtë me stresin tek të rriturit, por si të rriturit, fëmijët dhe të rinjtë mund të gjejnë mënyra të shëndetshme për ta përballuar atë.

 

Së bashku, të rinjtë dhe prindërit e tyre mund të dallojnë shenjat e stresit të tepërt dhe ta menaxhojnë atë në mënyrat e duhura. Burimet e stresit tek fëmijët dhe të rinjtë Prindërit dhe kujdestarët luajnë një rol të rëndësishëm në marrjen e kapaciteteve të menaxhimit të stresit tek fëmijët dhe të rinjtë.

Boy tired of doing math  children stressout stock pictures, royalty-free photos & images

Për fëmijët e vegjël, ngjarjet në shtëpi dhe në shkollë janë një burim i shpeshtë stresi. Në shtëpi, një burim i rëndësishëm stresi për fëmijët mund të jenë mosmarrëveshjet në familje, divorci i prindërve, si dhe ndryshimet në shtëpi dhe mjedis.

 

Në shkollë, fëmijët mund të shqetësohen për krijimin e miqve të rinj, përballimin e dhunës, testet dhe notat. Ndërsa fëmijët rriten, burimet e tyre të stresit rriten. Ashtu si me fëmijët më të vegjël, shkolla mbetet një nga burimet kryesore të stresit më vonë.

 

Megjithatë, një studim i vitit 2018 zbuloi se stresi tek femijet dhe adoleshentët lind nga raportimi për çështje sociale dhe globale në media (duke përfshirë dhunën me armë dhe të shtënat në shkolla, rritjen e shkallës së vetëvrasjeve, ndryshimin e klimës, trajtimin e emigrantëve, ngacmimet seksuale etj..

 

Shenjat e stresit në rini

 

 Irritimi dhe zemërimi: fëmijët nuk kanë gjithmonë fjalë për të përshkruar se si ndihen, dhe ndonjëherë ia atribuojnë këtë tension të brendshëm një humori të keq.

 

• Ndryshimet në sjellje: është veçanërisht e rëndësishme të vërehen ndryshime të papritura në sjellje. Ndryshimet e papritura mund të jenë një shenjë se niveli i stresit është i lartë.

Loving mom talking to upset little child girl giving support  children stressout stock pictures, royalty-free photos & images

• Probleme me gjumin

 

• Mospërfillja e përgjegjësisë (neglizhimi i detyrimeve shkollore, higjiena personale)

 

• Ndryshimet në dietë: han shumë ose shumë pak.

 

• Sëmundje më të zakonshme: të rinjtë që ndjejnë stres shpesh raportojnë dhimbje koke ose dhimbje barku ose shpine.

 

Strategjitë për përballimin e stresit tek të rinjtë

 

1. Gjumi cilësor dhe i rregullt. Ekspertët rekomandojnë 9 deri në 12 orë gjumë për moshat 6 deri në 12 vjeç. Adoleshentët duhet të flenë 8 deri në 10 orë. Gjumi duhet të jetë prioritet për të kontrolluar stresin. Kufizoni përdorimin e ekraneve gjatë natës dhe shmangni mbajtjen e pajisjeve dixhitale në dhomën e gjumit.

 

2. Aktiviteti fizik. Rekomandimi është të paktën 60 minuta aktivitet në ditë për fëmijët e moshës 6 deri në 17 vjeç.

 

3. Komunikimi. Biseda për situatat stresuese me një të rritur të besuar mund t’i ndihmojë fëmijët dhe adoleshentët t’i shohin gjërat nga këndvështrimi dhe të gjejnë zgjidhje.

 

4. Relaksimi. Gjeni kohë për t’u argëtuar dhe relaksuar.

 

5. Shkruani për të. Hulumtimet sugjerojnë se të shprehurit me shkrim mund të ndihmojë në uljen e problemeve të shëndetit mendor tek të rinjtë.

 

Si mund të ndihmojnë prindërit

 

Prindërit dhe kujdestarët e tjerë luajnë një rol të rëndësishëm në adoptimin e zakoneve të tyre të shëndetshme dhe për të ndihmuar fëmijët dhe adoleshentët të gjejnë strategji për menaxhimin e stresit.

 

Çfarë mund të bëjnë prindërit?

 

1. Modeli i përballimit të shëndetshëm. Kujdestarët mund të flasin me fëmijët për mënyrën se si ata menduan dhe u përballën me situatat e tyre stresuese.

 

2. Lërini nganjehere fëmijët të zgjidhin vete problemet e tyre. Është e natyrshme të dëshirosh të zgjidhësh problemet e një fëmije. Por kur prindërit duan të zgjidhin çdo gjë të vogël, fëmijët e tyre nuk kanë mundësi të mësojnë aftësi të shëndetshme për të përballuar problemet. Lërini fëmijët tuaj të përpiqen ta përballojnë problemin vetë dhe ata do të fitojnë besimin për të përballuar stresorët dhe dështimin.

 

3. Promovimi i shkrim-leximit mediatik. Fëmijët e sotëm kalojnë shumë kohë në mediat sociale ku mund të hasin në përmbajtje të dyshimtë, ngacmime kibernetike ose presion nga bashkëmoshatarët në mediat sociale. Prindërit mund të ndihmojnë duke i mësuar fëmijët e tyre të jenë konsumatorë të zgjuar dixhitalë dhe të kufizojnë kohën e tyre duke përdorur rrjetet sociale.

 

4. Luftoni të menduarit negativ. “Unë jam i tmerrshëm në lëndët shkollore.” “I urrej flokët e mi”. “Unë kurrë nuk do të krijoj një ekip. Pse të provoni?” Fëmijët dhe adoleshentët mund të bien lehtësisht në grackën e të menduarit negativ. Kur fëmijët përdorin vetë-folje negative, mos u pajto vetëm.

 

Kërkojuni atyre të mendojnë vërtet për atë që thonë se është e vërtetë ose kujtojini kohët kur ata punuan shumë dhe u bënë më mirë. Mësojini ata të formojnë pozitivisht pikëpamjen e tyre për jetën dhe kjo do t’i ndihmojë ata të zhvillojnë elasticitet ndaj stresit./natalmedia.com/

 

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts