Çfarë është gjakderdhja e tepërt menstruale (menorragjia)? Çfarë është menorragjia? Çfarë e shkakton menorragjinë?

Gjakderdhja më shumë se sa pritej gjatë periudhës menstruale mund të tregojë praninë e sëmundjeve të tjera.

Gjakderdhja e tepërt menstruale mund të ndikojë negativisht në jetën e përditshme pasi mund të shkaktojë lodhje fizike dhe psikologjike. Në gratë që përjetojnë rregullisht më shumë se normalisht gjakderdhje menstruale çdo muaj, situata mund të arrijë në anemi, por në të njëjtën kohë, gjakderdhja e tepërt menstruale mund të tregojë probleme të ndryshme shëndetësore themelore.

 

Çfarë është gjakderdhja e tepërt menstruale (menorragjia)?

Gjakderdhja e tepërt menstruale, ose menorragjia siç quhet mjekësisht, i referohet gjendjes së gjakderdhjes më shumë se sa pritej gjatë një periudhe menstruale. Normalisht, pritet gjakderdhja që zgjat 2 deri në 6 ditë në një cikël menstrual dhe shkakton një humbje totale gjaku prej 20 deri në 80 ml. Menorragjia përkufizohet si gjakderdhje menstruale që zgjat më shumë se 6 ditë dhe humbje e tepërt e gjakut. Nëse gjakderdhja menstruale është e tepërt në një mënyrë që ndikon drejtpërdrejt në cilësinë e jetës, mund të thuhet se bëhet fjalë për gjakderdhje të tepruar menstruale. Studimet kanë treguar se afërsisht 12% e grave përjetojnë menorragji, dhe kjo normë rritet në 24% në gratë e moshës 36-40 vjeç.

 

Çfarë e shkakton gjakderdhjen e tepërt menstruale?

Faktorët e rrezikut që shkaktojnë menorragji mund të ndryshojnë në varësi të moshës së personit, nëse ka lindur apo jo ose sa herë ka lindur, peshës së tij dhe konsumit të cigares-alkoolit. Në shumicën e pacientëve, nuk mund të gjendet një shkak i caktuar dhe kjo quhet ‘menorragji esenciale’. Në raste të tjera, arsyet e mëposhtme mund të shkaktojnë gjakderdhje të tepruar menstruale:

 

  • fibroidet

Kistet dhe fibroidet në mitër janë ndër shkaqet më të zakonshme të gjakderdhjes së tepërt menstruale. Vendndodhja, madhësia dhe numri i fibroideve në mitër mund të ndikojnë në gjakderdhjen e tepërt menstruale dhe sasinë e gjakderdhjes.

 

  • sëmundjet e gjakut

Sëmundjet hematologjike që ndikojnë në koagulimin e gjakut dhe numërimin e gjakut, si sëmundja von Willebrand, mund të shkaktojnë gjithashtu gjakderdhje të tepruar menstruale.

 

  • endometrioza

Është konfirmuar nga kërkimet se 73% e pacientëve me endometriozë, një sëmundje e lidhur me indet intrauterine, kanë gjakderdhje të tepruar menstruale.

 

Pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit

Pirja e rregullt e duhanit dhe alkoolit mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes së tepërt menstruale.

 

Çrregullime psikologjike dhe stresi

Studimet kanë treguar se ekspozimi i vazhdueshëm ndaj stresit dhe çrregullimeve psikologjike që ndikojnë në nivelet e stresit mund të shkaktojë gjithashtu gjakderdhje të tepruar menstruale.

 

Sëmundjet sistemike

Sëmundjet sistemike si hipotiroidizmi, diabeti, obeziteti, sëmundjet kronike të zemrës, veshkave dhe mëlçisë mund të shkaktojnë gjakderdhje të tepruar menstruale duke ndikuar në qarkullimin e gjakut dhe ciklet menstruale./natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

 

Related posts