Ana e errët e çokollatës

Për shumë dashurues të çokolatës, ajo është një simbol i lumturisë dhe kënaqësisë.

Për shumë njerëz është e paimagjinueshme pa një copë të ëmbël të ëmbëlsirës së tyre të preferuar, çokolatës.

 

Me ardhjen e festave, ditëlindjeve dhe festimeve të tjera, i shijojmë edhe më shumë efektet e çokolatës, por a e keni pyetur ndonjëherë veten se si ka ardhur çokolata deri te ju dhe nëse gjithçka rreth saj është kaq e ëmbël?

 

Është e rëndësishme për që të kemi çokolatë dhe nuk na shkon mendja se udhëtimi i saj nga fusha e kakaos deri te rafti në dyqan nuk është aspak i thjeshtë, naiv dhe më së paku i bukur.

 

Dihet se në sfondin e industrisë së madhe botërore të çokolatës është fryti i pemës tropikale Theobroma kakao, por shumë prej nesh nuk e dinë ose nuk duan të dinë për anën e errët të çokolatës.

 

Ashtu si plantacionet e kafesë dhe luleve, ashtu edhe në plantacionet e kakaos, njerëzit punojnë me paga shumë të ulëta, dhe shumë shpesh fëmijët që shfrytëzohen, privohen nga të drejtat e tyre dhe pothuajse kthehen në skllevër.

Fëmijët nga mosha 10 deri në 15 vjeç detyrohen të bëjnë punë të vështira dhe shpesh të rrezikshme, fshikullohen për mosbindje dhe shpesh nuk paguhen për punën e tyre.

 

Abuzimi me punën e fëmijëve është më i përhapur në Ganë dhe Bregun e Fildishtë, prodhuesit më të mëdhenj të kakaos në botë, me rreth 250,000 punëtorë që punojnë shumë. Një dokumentar i shquar mbi këtë temë është Ana e errët e çokolatës, e vitit 2010, vepër e gazetarit danez Miki Mistrati, i cili hulumtoi abuzimin dhe trafikimin e fëmijëve në prodhimin e çokolatës.

 

Filmi u nominua për çmimin Adolf Grimme në 2012, dhe më e rëndësishmja, ai tërhoqi vëmendjen e publikut ndaj ngjarjeve në “vendet e kakaos”.

Megjithatë, ky nuk është fundi, përveç abuzimit me punën e fëmijëve, industria botërore e çokolatës po shkatërron masivisht pyjet tropikale në Afrikën Perëndimore, ku sipërfaqja e pyjeve është zvogëluar me më shumë se 80% që nga viti 1960. Dhe për t’i bërë gjërat edhe më keq, disa nga gjigantët e çokolatës po blejnë “kakao të pistë” të rritur ilegalisht dhe e përziejnë atë me kokrra kakao të pastër.

Kërkesa në rritje për çokolatë në botë do të thotë që deri në vitin 2030, nëse ky ritëm vazhdon dhe ndërkohë nuk bëhet asgjë, të gjitha pyjet në Bregun e Fildishtë do të zhduken.

A close-up of a stack of dark chocolate Chocolate Bars Close up chocolate stock pictures, royalty-free photos & images

Ironia është se shkencëtarët parashikojnë se me këtë ritëm, përbindëshi i kakaos përfundimisht do të shkatërrojë veten. Domethënë, pemët që po priten dhe krasiten për shkak të plantacioneve të kakaos, mbrojnë të njëjtat bimë të kakaos gjatë stinëve të thata, të cilat po bëhen gjithnjë e më intensive me zhdukjen e pyjeve.

Kompanitë e mëdha deklarojnë se janë të përkushtuara për zgjidhjen e problemit të shpyllëzimit, por sa e vërtetë është kjo kur vetë zyrtarët përgjegjës për mbrojtjen e mjedisit nuk kontrollojnë furnizimin me kakao për të njëjtat kompani.

 

Vuajtjet e skllevërve mbledhës dhe fëmijëve në plantacionet e kakaos, si dhe shkatërrimi i pyjeve tropikale për prodhimin e drurit të çokolatës, janë ana vërtetë e trishtueshme e kësaj ëmbëlsie.

 

A mund të ndryshojmë diçka?

 

– E vështirë. Edhe nëse të gjithë heqim dorë nga çokolata për hir të përmirësimit të situatës aktuale të skllevërve fëmijë dhe pyjeve, “skllavopronarët modernë” do të gjejnë një mënyrë dhe produkt të ri për të vazhduar diktaturën e tyre.

Nga ana tjetër, nëse nuk do të blinim çokolatë, ata fëmijë dhe ata njerëz do të rrinin diku pa punën që kanë, që është burimi i vetëm i të ardhurave të tyre.

Për këtë arsye, zhvillimi i të ashtuquajturave ferma të vogla dhe sipërmarrja sociale ka qenë në trend vitet e fundit, ku kakao rritet për nevojat e veçanta të prodhuesve më të vegjël të çokolatës, të cilët mund të ofrojnë kushte shumë më të mira për punëtorët që punojnë në kultivimin e kakaos, dhe veçanërisht. për grupet e cenueshme sociale.

 

Produktet e krijuara në këtë mënyrë zakonisht kanë një etiketë ose logo në paketimin e produktit që tregon këtë lloj prodhimi dhe shumë shpesh produkte të tilla klasifikohen në kategorinë e çokollatës së prodhuar me etikë – ose çokollatë e prodhuar në mënyrë etike./natalmedia.com/

Përkthim #samireademilutolli

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts