Alergji ndaj proteinave të qumështit të lopës – Si të ndihmojmë fëmijët?

Kohët sfiduese në të cilat jetojmë na sjellin gjithnjë e më shumë reagime alergjike

Vlerësohet se 20% e popullsisë së botës vuan nga ndonjë lloj alergjie.

Një nga alergjitë më të zakonshme ushqimore në fëmijërinë e hershme është alergjia ndaj proteinave të qumështit të lopës.

Midis 2% dhe 7% të fëmijëve gjatë vitit të parë të jetës vuajnë nga alergjitë ndaj proteinave të qumështit të lopës. Te 50% të fëmijëve, alergjia ndaj proteinave të qumështit të lopës zhduket në moshën njëvjeçare, ndërsa te shumica e tyre deri në moshën trevjeçare.

Si ta dallojmë alergjinë ndaj proteinave të qumështit të lopës?

Ndryshimet në lëkurë:

– Kruarje
– Skuqje
– Urtikarie
– Ekzemë

Ndryshimet nga trakti gastrointestinal (sistemi i tretjes):

– Ënjtje e buzëve
– Regurgitimi i shpeshtë
– Të vjella
– Barkqitje
– Kapsllëk
– Siklet në stomak, fryrje të dhimbshme
– Gjak dhe / ose mukus në jashtëqitje

Ndryshimet nga sistemi respirator (sistemi i frymëmarrjes):

– Një hundë e lëngshme
– Kollë e vazhdueshme
– Fëshfërima në mushkëri

Pasojat e alergjive ndaj proteinave të qumështit të lopës:

– Mungesë rritjeje
– Marrja joadekuate e mikroelementeve
– Problemet e të ushqyerit
– Imuniteti i ndryshuar
– Shfaqja e sëmundjeve të tjera alergjike.

Si të ndihmojmë fëmijët?

Nëse foshnja është duke u ushqyer me gji, rekomandohet që nënat të eliminojnë qumështin, produktet e qumështit dhe ushqimet që përmbajnë proteina të qumështit të lopës nga dieta në konsultim me një pediatër – gastroenterolog.

Nëse foshnja përdor një formulë si shtesë ose formën e vetme të të ushqyerit, rekomandohet të aplikohet një formulë e përshtatur për trajtimin e alergjisë ndaj proteinave të qumështit të lopës.

Organizimi i mirë, durimi dhe zgjedhjet e duhura të ushqimit janë parakushte për tejkalimin e sfidave të vendosura nga alergjitë, funksionimi adekuat i fëmijëve dhe i gjithë familjes./natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts