A mund të konsumohet reçeli në qoftëse ka krijuar myk?

Një situatë e zakonshme, apo jo?

Në këtë moment në kokën time më shfaqet vetëm një pyetje: ta hedh apo ta konsumoj?

Kjo dilemë shfaqet tek secili nga ne. Prandaj, ne do t’ju tregojmë se çfarë të bëni nëse papritmas gjeni myk në reçelin tuaj.

Së pari ju duhet të kuptoni se çfarë është myku. Këto janë kërpudha të zakonshme që riprodhohen me sukses në ushqim. Ka shumë lloje të kërpudhave. Midis tyre ka të padëmshme, të rrezikshme dhe madje të dobishme.

Kërpudhat e dëmshme lëshojnë toksina në ushqim. Zakonisht ato ndikojnë vetëm në shijen e produktit, por në rastin më të keq mund të helmoheni seriozisht.

Myku që ka pushtuar reçelin tregon shkelje të teknologjisë së gatimit ose kushteve të ruajtjes. Ky është një sinjal i qartë se diçka nuk është në rregull me mbylljen e kavanozit.

 

Çfarë të bëni me mykun?

Vetëm përmes hulumtimit laboratorik mund të zbuloni se çfarë lloj myku ka në reçelin tuaj. Është thjesht e pamundur të përcaktohet vizualisht shkalla e rrezikut.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme të mbani mend se ajo që gjeni në sipërfaqen e reçelit është vetëm pjesa e dukshme e kërpudhave.

Fakti është se shumica e tij është përhapur prej kohësh deri në fund. Prandaj, heqja e disa lugëve me reçel nga sipërfaqja nuk do ta shpëtojë plotësisht atë nga kërpudhat.

Gjithashtu, për fat të keq, mikrovalë, ngrirja, apo edhe zierja nuk do të heqë rritjen e mykut. Ato janë tepër të qëndrueshme dhe zhduken vetëm nën ndikimin e një trajtimi shumë të gjatë në një temperaturë të lartë.

Duke marrë parasysh të gjitha këto, mund të nxirret një përfundim: kur të shihni myk në reçelin tuaj, mos e përdorni atë hidheni në koshin e plehrave.

Dhe në sezonin e ardhshëm të frutave, përgatisni reçelin në përputhje të plotë me të gjitha rregullat. Përveç kësaj, mos harroni se reçelin duhet ta ruani në një dhomë ku nuk ka lagështi të tepërt dhe ku rrezet e diellit nuk depërtojnë. /natalmedia.com/

 

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts