9 përgjegjësitë që fëmijët mund të marrin në shtëpi

Shumë herë, kur mendojmë për punët dhe përgjegjësitë, mendojmë se fëmijët më të mëdhenj dhe të rriturit janë të vetmit që janë të aftë. Megjithatë, fëmijët më të vegjël mund dhe duhet të kenë njëfarë përgjegjësie (që është e përshtatshme për moshën) për t’u dhënë atyre një ndjenjë qëllimi dhe për t’u rrënjosur një ndjenjë disipline që do të vazhdojë të zhvillohet ndërsa rriten.

Sipas ekspertit të prindërimit Jim Fay, të gjithë duhet të ndihen të nevojshëm dhe të dinë se po kontribuojnë, madje edhe fëmijët. “Por ata nuk mund të ndihen kështu nëse nuk kanë punë dhe nuk japin kontribute për familjen,” thotë Fay. Nëse po pyesni se si t’i merrni fëmijët tuaj në bord dhe si t’i përshtatni punët e shtëpisë për fëmijët tuaj. Këtu janë disa këshilla të dobishme, përpara se të hyjmë te përgjegjësitë.

 1. Filloni sa më shpejt. Sa më shpejt të filloni, aq më shumë ata do të futen në rutinën e të gjithave.
 2. Mos harroni të jepni shumë lëvdata për përpjekjet e tyre.
 3. Jini të qëndrueshëm.
 4. MOS prit perfeksion.
 5. Bëni një tabelë.

 

 

Këtu janë 9 punët e përshtatshme për moshën që fëmijët tuaj mund të bëjnë.

 1. Kujdesi për kafshët shtëpiake.

Nëse keni kafshë shtëpiake, kjo është një mundësi e shkëlqyer për t’i mësuar fëmijës tuaj përgjegjësinë. Sigurisht, në varësi të moshës së tyre, mund t’ju duhet të ndihmoni. Gjëra të tilla si ushqyerja e kafshës shtëpiake, dhënia e ujit dhe hedhja e jastëkëve për këlyshët ose mbeturinave të koteleve janë mënyra të shkëlqyera që ata të kontribuojnë.

 1. Ndihma në përgatitjen e vakteve.

Ftojeni të voglin tuaj që t’ju ndihmojë të bëni një vakt. Nëse ato janë shumë të shkurtra për të arritur te banaku, tërhiqini lart në një stol ose karrige. I lëmë të përzihen ose i hedhim përbërës gjatë rrugës. Edhe nëse mendoni se janë shumë të vegjël për të kuptuar atë që po thoni, shpjegoni çdo hap dhe qëllimin e tij. Ata do të thithin atë që po thoni përfundimisht dhe kjo do t’i ndihmojë më vonë.

 1. Organizimi (me ndihmë.)

Kur po organizoni lodrat ose rrobat e tyre, kërkojini ata të ndihmojnë. Bëjeni më të lehtë duke vendosur kuti që thonë mbajeni, hidhni dhe dhuroni, në mënyrë që të mund t’i dorëzoni artikujt dhe t’u tregoni saktësisht se ku të shkojnë. Ju mund ta bëni atë një lojë dhe do të habiteni se sa shumë ata e shijojnë atë.

 1. Ndihma për t’u kujdesur për vëllezërit e motrat.

Nëse fëmija juaj ka një vëlla ose motër më të vogël, rekrutojini për të ndihmuar. Kërkojuni atyre të marrin sende për ju, t’i ndihmojnë të ndërrojnë pelenat dhe nëse janë mjaft të rritur, mund t’ju ndihmojnë të ushqeni fëmijën.

 1. Mbajtja e dhomës së tyre të pastër.

Duke filluar që në moshë të re, fëmija juaj mund t’ju ndihmojë të pastroni dhomën e tij. Tregojuni atyre se si t’i marrin lodrat e tyre dhe ku shkojnë. Mbani një kosh plehrash për plehra dhe mbajeni dhomën e tyre të organizuar, në mënyrë që ata të gjejnë lehtësisht se ku shkon gjithçka. Ndërsa mësohen me të, ata do të jenë në gjendje të bëjnë gjithnjë e më shumë vetë.

 1. Pastrimi i rrëmujës së tyre.

Kur fëmija juaj bën rrëmujë, lërini ta pastrojë atë. Nëse ata janë shumë të vegjël për ta përballuar atë vetëm, ndihmojini ata.

 1. Rregullimi i shtratit të tyre.

Tregojini fëmijës tuaj se si të rregullojë shtratin e tij dhe lërini ta bëjë atë çdo ditë në fillim të ditës. Bëni sa më lehtë që të jetë e mundur për ta dhe tregojuni se si ta bëjnë këtë herët e para. Pas kësaj, duhet të jetë relativisht e lehtë, por kini kujdes për të pritur përsosmërinë.

 1. Marrja e plehrave.

Edhe fëmijët e vegjël mund të marrin lehtësisht plehrat. Jepini atyre një qese dhe dërgojini nëpër shtëpi për të mbledhur plehrat. Ju madje mund t’i shpërbleni ata me një ëmbëlsirë për çdo pesë copë plehra që mbledhin, ose të përdorni një sistem të ngjashëm shpërblimi.

 1. Drejtimi i dhomës së familjes.

Nëse shtëpia juaj ka një dhomë familjare ose ekuivalente, kërkoni fëmijët tuaj t’ju ndihmojnë të drejtoheni. Ata mund të pastrojnë mbeturinat dhe të drejtojnë jastëkët e hedhjes. Fshini tavolinat dhe vendosni rrëmujën në vendin e vet./natalmedia.com/

 

“Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts