Lodhja e shtatzënisë

Lodhja që ndiejnë gratë shtatzëna në tremujorin e parë është krejtësisht normale, e cila shkaktohet si rezultat i ndryshimeve fizike që ndodhin në trupin e gruas shtatzënë, duke përfshirë këtu edhe luhatjen e hormoneve. Ndienja e lodhjes do të largohet rreth javës 12-të të shtatzanisë. Me zhdukjen e lodhjes, do të filloni të ndiheni më energjik, derisa rreth javës së 30-të të shtatëzanisë do të ndiheni sërish të lodhur. Në këtë periudhë, një pjesë e lodhjes shkaktohet nga bartja e peshës shtesë. Përpiquni të pushoni, reduktoni aktivitetin fizik dhe të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Si të parandaloni frikën e fëmijëve nga mjekët?

Përgatitja e një fëmije për një ekzaminim mjekësor ose hospitalizim duhet t’i përshtatet moshës dhe aftësisë së tij për të kuptuar situatën në të cilën do të gjendet. Nëse bëhet fjalë për një foshnjë, një fëmijë nën një vjeç, gjëja më e rëndësishme është që prindi të përgatitet në mënyrë adekuate, pra të reduktojë ankthin e vet. Gjëja më e rëndësishme është të jeni me fëmijën tuaj dhe t’i tregoni atij se kujdeseni për të. Nëse bëhet fjalë për një fëmijë të vogël, deri në moshën tre vjeç, atëherë është…

SHPËRNDAJE:
Read More