10 këshilla për prindërit

  1. Kur fëmija juaj dëshiron t’ju tregojë diçka, nëse keni mundësi, ndaloni së bëri atë që po bëni dhe kushtoj vëmendje të tij. Eshtë e rëndësishme të kaloni sasi të vogla të kohës shpesh me fëmijën tuaj ,diçka që ju të dy e doni.

 

  1. Jepini fëmijës tuaj shumë butësi fizike – shumica e fëmijëve shpesh pëlqejnë përqafimet, përqafimet dhe mbajtjet për duar. Gjeni se cilat nga këto dhe në çfarë mase fëmija juaj i pëlqen ato.

 

  1. Flisni me fëmijën tuaj për gjërat që e interesojnë atë dhe ndani disa aspekte të ditës suaj me të. Tregoji diçka nga ato që të kanë ndodhur gjatë ditës.

 

  1. Kur fëmija juaj bën diçka që dëshironi ta bëjë më shpesh, përdorni reagime (p.sh. faleminderit që bëtë atë që ju kërkova të bëni menjëherë.)

 

  1. Fëmijët do të kenë më shumë gjasa të sillen keq nëse janë të mërzitur; kështu që jepu atyre një shumë interesante aktivitete me të cilat mund të merren brenda ose jashtë shtëpisë (p.sh. plastelina, libra për ngjyrosje, karton kuti, veshje argëtuese për ndërrim / maskim, çarçafë për shtëpi, etj.).

 

  1. Mësojini fëmijës tuaj një aftësi të re në mënyrë që ta tregoni atë së pari, dhe pastaj t’i jepni një shans për të mësoni atë aftësi të re. Për shembull, flisni me mirësjellje në shtëpi. Pastaj pyet nga fëmija të jetë i sjellshëm, le ta thotë të lutem dhe të falënderoj dhe ta lavdëroje për përpjekjet e tij.

 

  1. Vendosni kufij të qartë të sjelljes së pranueshme. Ulu dhe diskuto rregullat e kodit shtëpitë dhe për pasojat e shkeljes së tyre.

 

  1. Nëse fëmija nuk sillet mirë, qëndroni i qetë dhe tregojini qartë të ndalojë sjelljen në atë mënyrë dhe çfarë do të dëshironit të bënte në vend të kësaj (p.sh. ndaloni luftën, luani së bashku me të makina.). Falënderoni nëse ata binden, dhe nëse jo, zbatoni parimet e natyrshme dhe logjike pasoja.

 

  1. Keni pritje reale. Të gjithë fëmijët sillen keq herë pas here dhe është e pashmangshme që ata do të bëjnë do të keni të bëni me vendosjen e kufijve. Përpjekja për të qenë një prind i përsosur mund t’ju bëjë -çojnë në zhgënjim dhe zhgënjim.

 

  1. Kujdesuni për veten tuaj. Eshtë e vështirë të jesh një prind i qetë, i relaksuar nëse je i stresuar, i shqetësuar ose i dëshpëruar Mundohuni të gjeni kohë çdo javë për t’u çlodhur ose për të bërë diçka qe ju kenaqeni(Sanders et al. Programi i Prindërve Pozitiv)/com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

SHPËRNDAJE:

Të ndryshme