Psikologia shpjegon pse është më mirë të ndaloni së puthuri fëmijët tuaj në buzë

Shkruan: Pukjana Geci – Psikologe dhe terapiste

Kufijtë personalë të trupit të një fëmije janë vendimtare për zhvillimin e tyre të shëndetshëm.

Puthja e një fëmije në buzë, së bashku me praktika të tjera ndërhyrëse si mbështjellja e ngushtë, ushqyerja me forcë dhe gudulisja agresive, mund të dërgojnë një mesazh se hapësira e tyre personale është e hapur ndaj ndërhyrjeve.

Zakone të tilla prindërore mund të rrisin rrezikun që fëmija të zhvillojë ndjenjen e viktimes, duke çuar në vështirësi në vendosjen e kufijve dhe të thotë “jo”.

Krijimi i kufijve personalë të respektuar nga prindërit ndihmon në zhvillimin e një ndjenje të sigurisë dhe vetëdijes së fëmijëve në lidhje me hapësirën e tyre personale.

Nuk është higjenike

Mjekët, dhe veçanërisht dentistët, paralajmërojnë se ka një numër të madh të mikrobeve në gojën tonë që mund të mos infektojnë të rriturit, por mund të transmetohen tek fëmijët dhe t’i dëmtojnë ata shumë. Dhe meqenëse fëmija ka një sistem imunitar më të dobët, disa infeksione të rrezikshme mund të hyjnë në trupin.

Fëmija mund të fillojë të puthë njerëz të tjerë në buzë si një shprehje e simpatisë.

Fëmijët mësojnë shumë përmes imitimit të sjelljeve që shohin dhe përpiqen t’i përsërisin ato në mjedisin e tyre.

Fëmija mund të fillojë të sillet në të njëjtën mënyrë si është mësuar në shtëpi, por jashtë rrethit familjar – duke puthur fëmijë të tjerë ose të rritur në buzë si një mënyrë për të shprehur simpati./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts