ÇFARË NDODHË NËSE GRUAJA SHTATZANËSE KONSUMON NJË gotë lëng shege: Një frut që ndikon fuqishëm tek foshnja – këto janë përfitimet

Lëngu i shegës është i pasur me polifenole – substanca natyrale që veç të tjerash janë shumë të dobishme për sistemin nervor dhe inteligjencën, sepse mbrojnë neuronet nga dëmtimet. Specialistët e pediatrisë dhe neurologjisë nga disa spitale dhe universitete amerikane vendosën të testojnë efektin e lëngut të shegës që konsumonin nënat e ardhshme tek foshnjat e tyre, të cilat mbeten prapa në rritje dhe zhvillim ndërsa janë në mitër.

 

Studimi përfshiu 78 pacientë obstetrikë në Spitalin Barnes-Jeëish (St. Louis, Missouri) të diagnostikuar me kufizim të rritjes intrauterine. Mosha gestacionale e pjesëmarrësve varionte nga 24 në 34 javë.

Të gjitha gratë u ndanë në dy grupe – një grup mori një gotë (pak më shumë se 200 gram) lëng shege natyrale në ditë, dhe grupi tjetër mori një placebo (të njëjtën sasi lëng shege, por artificialisht pa polifenole). Në të njëjtën kohë, as vetë pjesëmarrësit dhe as mjekët nuk e dinin se kush po pinte cilin lëng. Studiuesit më pas krahasuan imazhet e rezonancës magnetike të trurit të të gjithë të porsalindurve.

 

Doli se ato foshnja, nënat e të cilave pinin lëng shege natyrale, kishin një strukturë më të zhvilluar dhe më të organizuar të lëndës së bardhë të trurit, domethënë indit përmes të cilit kalojnë sinjalet brenda sistemit nervor qendror.

 

Përveç kësaj, jo më pak, dhe ndoshta edhe më e rëndësishmja, të porsalindurit kishin lidhje më të gjera midis rajoneve të ndryshme të trurit. Sa më mirë që neuronet e zonave të ndryshme të trurit të komunikojnë me njëri-tjetrin, aq më e madhe është inteligjenca.

 

Autorët e studimit planifikojnë të përsërisin eksperimentin në një grup më të madh pjesëmarrësish, por sugjerojnë që një gotë me lëng shege në ditë, në parim, do të jetë e dobishme për të gjitha gratë shtatzëna dhe foshnjat e tyre të ardhshme.

/natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts