ÇFARË ËSHTË PLAKJA DHE A MUND TA NGADALËSOJMË ATË?

ÇFARË ËSHTË PLAKJA?

Plakja, në kuptimin biologjik, nënkupton ndryshime të pakthyeshme që ndodhin në nivelin e molekulave dhe paraqesin grumbullimin e një numri të madh dëmtimesh në ADN dhe struktura të tjera për shkak të të cilave qeliza humbet aftësitë e saj rigjeneruese.

Përveç kuptimit biologjik, plakja mund të vërehet edhe në sfera të tjera shoqërore të jetës, të cilat shoqërojnë daljen në pension, ndërprerjen e punës, sëmundjen… Plakja nuk shoqërohet domosdoshmërisht me shfaqjen e sëmundjes, por shumë shpesh, sëmundja e dikton plakjen në një. shkallë të madhe.

Shkencëtarët janë marrë me procesin e plakjes për dekada – pse ndodh dhe si ta ngadalësojmë atë.

Ka një numër të madh teorish, nga ndikimi i stresit oksidativ, rrezeve UV dhe faktorëve të tjerë mjedisorë, por deri më tani askush nuk ka gjetur një mënyrë për ta ndaluar plakjen.

Trajtime nga fusha e mjekësisë estetike me siguri nuk do të mund ta ngadalësojnë apo ta largojnë plakjen, por duhet të bëjmë diçka pak më “të lirë” për të qenë më të kënaqur me rezultatin përfundimtar.

 

SI TË NGADALËSOJMË PLAKJEN?

Për shumicën prej nesh, shenja të sigurta të plakjes janë rrudhat në fytyrë, lëkura që “varet” në krahë, stomak dhe këmbë. Më pas ne harxhojmë shumë para për t’i zgjidhur këto probleme, shpesh në një mënyrë të pasigurt dhe të rrezikshme për shëndetin fizik.

 

Pra, çfarë duhet të bëjmë?

Para së gjithash, një dijetë e ekuilibruar është aspekti i parë i jetës sonë të cilës duhet t’i përkushtohemi. Vaktet duhet të jenë të rregullta, më të vogla në sasi, të pasura me ushqime që janë burim i materialeve të dobishme si vitamin dhe minerale që na nevojiten për funksionimin tonë të përditshëm. Me fjalë të tjera, është e dobishme që ne të jemi të rregullt, të shmangim ushqimet e pasura me konservues, aditivë, lëngje dhe ëmbëlsira.

 

Aktiviteti fizik padyshim sjell dobi trupit dhe mendjes në të njëjtën kohë.

Gjumi rekomandohet për 7-8 orë në ditë, por ajo që përfaqëson sfidën më të madhe është reduktimi i ekspozimit ndaj STRESIT.

Stresi i përditshëm në punë dhe në shtëpi çon në procese inflamatore të përhershme në trupin tonë dhe çon në shfaqjen e sëmundjeve dhe ndikon në pamjen e trupit tonë, gjë që shkakton probleme të mëtejshme psikologjike. Meditimi, teknikat e frymëmarrjes, lidhja me familjen dhe miqtë ndihmojnë në çlirimin e energjisë së tepërt negative dhe reduktojnë stresin. Vetëm në fund, kur të vendosim rregull në jetën tonë të përditshme dhe t’i sigurojmë trupit gjithçka që i nevojitet “nga brenda”, mund të planifikojmë disa procedura në fushën e mjekësisë kundër plakjes për të përfunduar kujdesin ndaj trupit tonë dhe për të hequr ato të voglat”. papërsosmëritë” që i bartim me krenari.

Dhe për t’u kthyer në fillim, plakja është një proces që varet kryesisht nga stili ynë i jetesës. Ndryshimi i drejtpërdrejtë i zakoneve jo të shëndetshme dhe krijimi i zakoneve të reja, më të mira mund ta bëjë këtë proces të ecë më ngadalë pa shfaqjen e sëmundjeve, që është një shenjë se ne nuk i jemi përkushtuar trupit tonë në mënyrën e duhur. Sepse, në atë rast, asnjë mjekësi estetike nuk mund të na ndihmojë./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts