A është logopedia vetëm për fëmijë? Terapia e të folurit për të rriturit gjithashtu ndihmon me fjalorin, gjuhën dhe komunikimin

Shkruan: Rudina Hysiqi

Logopede

 

Logopedi terapist edhe për të rriturit

Terapia e të folurit për të rriturit gjithashtu fillon me vlerësimin dhe përcaktimin e nevojave tuaja dhe trajtimin më të mirë. Ushtrimet e terapisë së të folurit për të rriturit mund t’ju ndihmojnë me fjalorin, gjuhën dhe komunikimin njohës.

Terapia mund të përfshijë gjithashtu rikualifikimin e funksionit të gëlltitjes nëse një dëmtim ose gjendje mjekësore, siç është sëmundja e Parkinsonit ose kanceri oral ka shkaktuar vështirësi në gëlltitje.

 

Çrregullimet që trajtohen tek të rriturit përfshijnë:

 • Artikulimin/ drejtëshqiptimin e tingujve
 • Belbëzimin
 • Crregullimet e zërit
 • Komunikimin që lidhet me aftesitë kognitive
 • Afazionet
 • Dizartrinë

Female speech therapist helping a teenage patient inside of a clinic speech therapy for adults stock pictures, royalty-free photos & images

 

Ushtrimet mund të përfshijnë:

 • Zgjidhja e problemeve, kujtesa dhe organizimi, dhe aktivitete të tjera të drejtuara në përmirësimin e komunikimit njohës
 • Taktikat biseduese për të përmirësuar komunikimin shoqëror
 • Ushtrime të frymëmarrjes për rezonancë
 • Ushtrime për të forcuar muskujt oral

Ka shumë burime të disponueshme nëse po kërkoni të provoni ushtrime të terapisë logopedike në shtëpi, duke përfshirë:

 • aplikacione të logopedisë
 • lojëra dhe lodra për zhvillimin e gjuhës, të tilla si karta rrokullisjeje dhe karta flash
 • fletore pune

 

Sa kohë keni nevojë për terapi logopedike?

Koha e nevojshme për terapi të të folurit varet nga disa faktorë, duke përfshirë:

 • moshën e tyre
 • llojin dhe ashpërsinë e çrregullimit të të folurit
 • frekuencën e terapisë
 • gjendjen themelore mjekësore
 • trajtimin e një gjendje themelore mjekësore

Disa çrregullime të të folurit fillojnë në fëmijëri dhe përmirësohen me moshën, ndërsa të tjerët vazhdojnë në moshën e rritur dhe kërkojnë terapi dhe mirëmbajtje afatgjatë.

Një çrregullim komunikimi i shkaktuar nga një goditje në tru ose gjendje tjetër mjekësore mund të përmirësohet me një trajtim të gjatë dhe të mirëfilltë, si dhe me një ekipë  multidiciplinare nëse është e nevojshme.

Sa e suksesshme është terapia e të folurit tek të rriturit?

Shkalla e suksesit të terapisë së të folurit ndryshon midis çrregullimit që trajtohet dhe grupeve të moshës. Koha kur e filloni terapinë e të folurit gjithashtu do të ketë një ndikim në rezultat. Krejt në fund, ajo që dihet është që rezultati nuk mungon asnjëherë nëse ekziston motivi dhe vullneti tek pacienti për t`u trajtuar./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts