10 GJËRAT QË FËMIJËVE DUHET T’I MËSOJMË QË T’I BËJNË VETË PARA MOSHËS 13 VJEÇE

Sipas disa psikologëve, vitet e adoleshencës fillojnë kur një fëmijë është nga 9 deri në 13 vjeç dhe është një periudhë tranzicioni kur prindërit duhet t’u lejojnë fëmijëve të rriten dhe të jenë të pavarur. Për ta bërë këtë tranzicion të butë, prindërit duhet të ndihmojnë fëmijën e tyre të fitojnë disa aftësi thelbësore të jetës deri në moshën 13 vjeçare.

Bright Side ka përgatitur një listë të aftësive themelore të jetës së fëmijëve që duhet të jenë në gjendje të bëjnë vetë në kohën kur janë 13 vjeç. Lexoni këtë listë deri në fund për të gjetur se si të rritet një fëmijë i suksesshëm.

 

 

  1. Fitoni dhe menaxhoni paratë

Ju mund t’u mësoni fëmijëve tuaj disa aftësi themelore financiare që në fillim kur mësojnë se si të llogariten. Deri në moshën 13 vjeç, fëmijët duhet të jenë në gjendje të kursejnë të holla nga pagesa e tyre javore, të jenë të vetëdijshëm se sa gjëra të shtëpisë janë të kushtueshme, të kuptojnë dallimin në mes kartave të debitit dhe të kreditit dhe të jenë në gjendje të marrin vendime për shpenzimet dhe kursimet.

 

  1. Bëni punët shtëpiake bazë

Sipas specialistëve të psikologjisë, fëmijët tashmë mund të bëjnë shumë punë në moshë të hershme, si pastrimi pas darkës ose mbledhja e rrobave. Deri në moshën 13 vjeç, ata duhet të jenë në gjendje të hekurosin rrobat e tyre, të zbrazin pjatalarësen, t’i ndrrojnë çarçafët e tyre, të lajnë makinën, të pastrojnë banjën dhe të pastrojnë kuzhinën. Prindërit duhet të jenë konsistent dhe specifik me kërkesat e tyre dhe duhet të inkurajojnë fëmijët e tyre.

 

  1. Përgatitni ushqim

Gatim është një aftësi e rëndësishme që fëmijët tuaj do të kenë nevojë kur të rriten dhe ka shumë receta të lehta për fillestarët, si sandviçë, vezë të fërguara, makarona, supë dhe sallata. Deri në moshën 13 vjeç, fëmijët duhet të jenë në gjendje të planifikojnë që ta përgatitin një vakt të familjes, të ndjekin një recetë të thjeshtë dhe të jenë në gjendje të punojnë me pajisjet e kuzhinës. Mos harroni të mësoni fëmijët tuaj për higjienën dhe bazat e sigurisë.

 

  1. Pazaret ushqimore

Marrja e fëmijëve me vete për të blerë ushqime do t’i ndihmojë atyre që t’i zhvillojnë aftësi e të tilla esenciale si shkrimi i një plani për vakte, shkrimi i një liste ushqimore dhe duke qëndruar në buxhet deri në kohën që ata të kthehen në adoleshentë. Mësojuni atyre si të lexojnë etiketat e të ushqyerit dhe si të gjejnë marrëveshje të mira. Mos harroni të vendosni kufij: një studim i Universitetit të Kansasit tregoi se 50 për qind e fëmijëve të vegjël që shoqërojnë prindërit e tyre në supermarket u kërkojnë atyre të blejnë diçka dhe vetëm 50 për qind e prindërve arrijnë të rezistojnë.

 

 

  1. Higjiena personale

Ekspertët pranojnë se shumë prindër supozojnë se fëmijët e tyre 10 vjeçar ose 11 vjeçar do të mësojnë natyrshëm rreth higjienës. Por, në të vërtetë, ka shumë gjëra që prindërit duhet të diskutojnë me fëmijët e tyre para se të jetë tepër vonë: rëndësia e dushit çdo ditë, duke përdorur deodorantin, duke ndryshuar rrobat, duke ruajtur higjienën orale dhe duke kuptuar trupin e tyre. Mbani mend që të jeni model i mirë gjithmonë duhet t’u shpjegoni fëmijëve tuaj se pse duhet të bëjnë gjëra të caktuara.

 

  1. Ndihma e parë themelore

Aftësitë themelore të ndihmës së parë do të fuqizojnë fëmijët tuaj për të ndihmuar veten kur ata janë lënduar kur askush nuk është rreth tyre. Në Mbretërinë e Bashkuar, Kryqi i Kuq avokon për përfshirjen në arsim të ndihmës së parë në programet shkollore. Disa studime treguan se fëmijët 4 vjeç tek fëmijët 5 vjeç tashmë janë në gjendje të mësojnë përmendësh numrin e telefonit të urgjencës, të vlerësojnë saktë frymëmarrjen e një personi. Disa aftësi për fëmijët përfshijnë aftësinë për të ndaluar gjakderdhjen dhe për të trajtuar djegiet dhe goditjet e bletëve.

  1. Menaxhimi i kohës

Aftësitë e menaxhimit të kohës janë thelbësore: adoleshenti juaj duhet të jetë në gjendje të planifikojë, të rendisë prioritet dhe të punojë në mënyrë produktive. Mundohuni t’u ofroni fëmijëve tuaj disa mjete që mund t’i ndihmojnë ata të jenë më efikas, si alarme telefonike ose kalendarë të veçantë. Mos harroni të vendosni se çfarë të bëni dhe kur të bëni atë të bëhet shumë më e lehtë kur e shkruani. Jepuni atyre një shikim si një dhuratë, ndihmoni ata të menaxhojnë zbavitjet tyre dhe si gjithmonë, të jepuni një shembull të mirë.

 

  1. Shkathtësitë dhe mënyrat sociale

Është e rëndësishme për t’i mësuar fëmijët tuaj sjellje sa më të mira që të jetë e mundur. Për fëmijët më të vegjël, filloni me shembullin tuaj, inkurajoni ata të ndajnë, të jenë të sjellshëm dhe të respektojnë të moshuarit. Ngjarjet në shtëpi janë një kohë e mirë për t’i mësuar fëmijët tuaj se si të jenë mikpritës të mirë. Dhe mos harroni se në shoqërinë moderne, etiketa digjitale është po aq e rëndësishme sa sjelljet “jashtë linje”.

Marrja në zakonin e ndjekjes së etiketit të duhur do t’i ndihmojë fëmijët tuaj në jetën e tyre të përditshme kur të kthehen në adoleshentë, do t’i ndihmojë ata të kenë sukses në karrierën e tyre dhe do t’i ndihmojnë atyre të përshtaten më mirë me bashkëmoshatarët e tyre.

 

 

  1. Shkoni në zonat aty pranë

Është e mundur që adoleshentët tuaj do të ngasin një makinë ose do të udhëtojnë vetë për pak vite; prandaj, është e rëndësishme që ata të jenë në gjendje të kuptojnë se si të përdorin një mjet navigimi dhe si të lexojnë një hartë. Deri në moshën 13 vjeç, fëmijët duhet të jenë në gjendje të mësojnë përmendësh udhëzimet dhe të lexojnë simbolet e hartave dhe të orientohen. Ka shumë burime online që do t’i ndihmojnë në funksionin e leximit të hartave.

 

 

  1. Aftësitë e rregullimit të emocionit

Jo vetëm adoleshentët, por edhe shumë të rritur nuk kanë aftësinë për të pranuar dhe kontrolluar emocionet e tyre, si zemërimi, stresi dhe ankthi. Aftësitë e rregullimit të emocionit përfshijnë aftësinë për të identifikuar ndjenjat, për të kuptuar situatën, për të menaxhuar emocionet dhe për të kërkuar ndihmë kur është e nevojshme. Kuptimi se ndjenja e trishtuar nuk është një shenjë e dobësisë dhe se emocionet mund të ndihmojnë në trajtimin e situatave do të ndihmojnë fëmijët tuaj në jetën e tyre të mëvonshme.

A do të shtonit ndonjë aftësi tjetër esenciale që fëmijët duhet të mësojnë para se të mbushin 13 vjeç? Ndani mendimet, përvojat dhe këshilla prindërore në komentet!/natalmedia.com/

 

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

SHPËRNDAJE:

Related posts